Már nem sokáig néz ki így a kínai űrállomás

2023 / 07 / 30 / Bobák Zsófia
Már nem sokáig néz ki így a kínai űrállomás
Újabb felvételeken mutatták be a Föld körül keringő kínai űrállomást, amelyet hamarosan módosítanak.

Kína első állandó űrállomása, a Tienkung 2022 novemberében érte el teljes nagyságát, ekkor csatlakozott a második tudományos modul, a Mengtien, a már korábban felküldött Ventienhez és a központi egységhez, a Tienhóhoz. Az állomáson jelenleg a Sencsou-16 misszió tagjai tartózkodnak fél évig tartó missziójukat töltve és köztük van az első kínai civil taikonauta, Kuj Hajcsao professzor is. Az űrállomás részben még az előkészítés fázisában tart, de a szerelési feladatok és űrséták mellett tudományos kísérleteket is végeznek a küldetés résztvevői és a nemzetközi együttműködés előtt is nyitva áll a Tienkung, ahol az ISS-hez hasonlóan több nemzet képviselői is végezhetik tudományos munkájukat.

Az elkövetkező 10-15 évben legalább 1000 kísérletet terveznek megvalósítani az űrállomáson, közülük jelenleg 60 projekt fut, amelyek keretében többek között a rakétahajtóművekhez keresnek fejlett anyagokat. A Föld körül keringő Tienkungról a kínai űrügynökség több alkalommal is mutatott be felvételeket, de az állomás nem is olyan sokára új formát kap: a platformot ugyanis modulárisra tervezték és összesen 50 fajta konfigurációban lesz használható a jövőben. A változtatásokat a CGNT beszámolója szerint már néhány hónap múlva kivitelezik, így a jelenlegi három modult és csatlakozó három űrhajót új összeállítás válthatja fel.

(Fotó: CGNT)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.