Már nem sokáig néz ki így a kínai űrállomás

2023 / 07 / 30 / Bobák Zsófia
Már nem sokáig néz ki így a kínai űrállomás
Újabb felvételeken mutatták be a Föld körül keringő kínai űrállomást, amelyet hamarosan módosítanak.

Kína első állandó űrállomása, a Tienkung 2022 novemberében érte el teljes nagyságát, ekkor csatlakozott a második tudományos modul, a Mengtien, a már korábban felküldött Ventienhez és a központi egységhez, a Tienhóhoz. Az állomáson jelenleg a Sencsou-16 misszió tagjai tartózkodnak fél évig tartó missziójukat töltve és köztük van az első kínai civil taikonauta, Kuj Hajcsao professzor is. Az űrállomás részben még az előkészítés fázisában tart, de a szerelési feladatok és űrséták mellett tudományos kísérleteket is végeznek a küldetés résztvevői és a nemzetközi együttműködés előtt is nyitva áll a Tienkung, ahol az ISS-hez hasonlóan több nemzet képviselői is végezhetik tudományos munkájukat.

Az elkövetkező 10-15 évben legalább 1000 kísérletet terveznek megvalósítani az űrállomáson, közülük jelenleg 60 projekt fut, amelyek keretében többek között a rakétahajtóművekhez keresnek fejlett anyagokat. A Föld körül keringő Tienkungról a kínai űrügynökség több alkalommal is mutatott be felvételeket, de az állomás nem is olyan sokára új formát kap: a platformot ugyanis modulárisra tervezték és összesen 50 fajta konfigurációban lesz használható a jövőben. A változtatásokat a CGNT beszámolója szerint már néhány hónap múlva kivitelezik, így a jelenlegi három modult és csatlakozó három űrhajót új összeállítás válthatja fel.

(Fotó: CGNT)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.