3 keresőmotor, amivel 'láthatalanok' maradhatunk a világhálón

2019 / 12 / 02 / Perei Dóra
3 keresőmotor, amivel 'láthatalanok' maradhatunk a világhálón
Bár a Google birtokolja az internetes keresőpiac több mint hetven százalékát, a 'kisebb halakra' is érdemes odafigyelni. Már amennyiben fontos számunkra a biztonságos böngészés.

Legendák szólnak arról, hogy a keresőóriás mostanra talán többet tud rólunk, mint mi magunk. Sőt, nemcsak legendák, hiszen nemrég a cég beismerte a Csalogány Projekt létezését, miután vádak érték, hogy titokban kezeli a felhasználók személyes egészségügyi adatait. Persze már az is kényelmetlenséget okozhat, ha valaki mondjuk rábukkan az egyik keresési előzményünkre, hát még, ha életünk akár évekre visszamenőleg nyitott könyv lehet egy bejelentkezve hagyott Google-fiók miatt.

Szerencsére léteznek nonprofit szervezetek által működtetett keresőmotorok is, amik nem rögzítenek rólunk semmilyen adatot, kereséseink pedig kilépés után törlődnek. Meglehet hatékonyság tekintetében még elmaradnak a Google-tól, de ha a magánéletünk háborítatlanságára a tét, talán megérnek egy próbát.

DuckDuck Go

A DuckDuck Go jelenleg a legtisztességesebb (csokornyakkendős) kacsa a világon; a magyarul is beszélő keresőfelület nem követ minket, viszont segítséget nyújt a kéretlen reklámok blokkolásában. Együttműködik a legismertebb közösségi fejlesztésű oldalakkal, úgy mint a Wikipédiával és a Yahoo-val, a Yandexel, a Binggel és Yummly-val. Sőt mit több, a DuckDuck Go-t az Apple is integrálta a Safari böngészőbe, a Mozilla hozzáadta a Firefoxhoz, valamint a Tor böngésző alapértelmezett keresője lett.

Yippy, a gyerekbarát kereső

A Yippy oktatási célú projektnek indult, végül általános kereső lett belőle a kisgyermekes szülők legnagyobb örömére, ugyanis szűrőjén még a legártatlanabb keresések is fennakadnak. Értjük ezalatt, hogy bár nem nyújt tökéletes védelmet, viszont sokkal inkább gyermekbarát találatokat ad pornográf tartalmakra a Google-hoz képest. Amit még érdemes tudnunk, hogy a Yippy használ sütiket, de nem gyűjt személyazonosításra alkalmas adatokat.

Startpage

A Startpage elődje, az Ixquick még az internet hajnalán, 1998-ban alakult, de alapítói mai napig a net legbiztonságosabb keresőjének vallják magukat; már csak azért is, mert az Ixquick a világon elsőként kapta meg tevékenysége elismeréséül a European Privacy Sealt.

A  Startpage proxy szervereken szűri meg a felhasználó kéréseit, miközben feltérképezi a többi kereső találatait. Érdekesség, hogy még a Google-t is lekérdezi, csak éppen nem adja tovább adatainkat egy harmadik félnek. A láthatatlanság ára, hogy a proxy lassítja a keresést. A Startpage nem tárolja IP címünket, ahogy a keresési előzményeket sem adja, így a hirdetők nem tudnak minket személyre szabott ajánlataikkal bombázni. Magyar nyelvű verziója ugyan nincs, de már minimális nyelvismerettel magabiztosan használhatjuk.

Megtudhatjuk, mit tárol rólunk a Google?

Meg bizony, sőt, minden információt le is tölthetünk személyes nyilvántartásunkból, amiket aztán némi munka és idő ráfordításával kitisztogathatunk. Ha ide kattintunk vagy a böngészőbe beírjuk a https://takeout.google.com/settings/takeout hivatkozást, a Google Takeout szolgáltatáson keresztül elérhetjük internetes lábnyomunkat. Kattintás után egy, az alábbihoz hasonló választóoldalra kerülünk, ahol a kék tolókákat mozgatva eldönthetjük, milyen szolgáltatások adatait kérjük le magunkról a különféle adatbázisokból.

 

Minél többet netezünk, az adatok szűrése annál tovább tart, így akár fél napot is igénybe vehet. Jó hír, hogy a letöltés miatt nem kell végig képernyő előtt ülnünk, a Google ugyanis e-mail-ben figyelmeztet, ha megkezdhetjük a letöltést. A letöltött fájl mérete miatt mindazonáltal érdemes wifin keresztül elvégezni a műveletet. A szolgáltatás egyebek mellett arra is jó, hogy ha letörölnénk fiókunkat, akkor előtte mindent lementhetünk magunknak.

Amennyiben nem töröljük fiókunkat, korlátozhatjuk, átnézhetjük és törölhetjük a keresőóriás 'figyelmét' Saját tevékenységünk oldalán, vagy a felhasználónevünk és jelszavunk beírásával ezen a címen: https://myactivity.google.com/myactivity. Az oldal kissé ijesztő, mivel Google-fiókunk úgynevezett Idővonalán akár azt is láthatjuk, hogy például két évvel ezelőtt, egy adott hónap adott napján, pontosan merre jártunk, ott hány percet időztünk, és milyen útvonalon sikerült odajutniuk.

(Fotó: Unsplash, Kinsta, Flipweb)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.