Maratoni programozás a felhőben - lezárult az embert próbáló hackathon

2023 / 10 / 30 / Raketa.hu
Maratoni programozás a felhőben - lezárult az embert próbáló hackathon
Az ArubaCloud megrendezte hagyományteremtő programozói versenyét, aminek keretében új, innovatív megoldásokon dolgoztak a résztvevő hallgatók.

Az ArubaCloud nemzetközi, felhőszolgáltatásokat kínáló cég, amely az Európa-szerte IT adatközpontokat ellátó Aruba Group részét képezi. Az 1994-ben alapított vállalat központja Olaszországban található, de Csehországban is tartanak fenn az ügyfeleket kiszolgáló adatközpontot és egy kiterjedt partnerinfrastruktúra segítségével több országon és nagyvároson átívelő hálózatot is üzemeltetnek Európában. Az Aruba az induló cégektől kezdve egészen a nagyvállalatokig minden ügyfélnek kínál ideális felhőalapú megoldásokat, amelyek előnyeiről részletesen korábbi cikkünkben írtunk: a kínált szolgáltatások lényege, hogy az adatok helyben történő tárolásával összehasonlítva, az esetek javában ezek a felhőmegoldások biztonságosabbak, gyorsabbak és egyszerűbben reagálnak az igények változásaira.

A cég a szolgáltatások mellett a jövő IT-szakembereinek és programozóinak támogatását is prioritásként kezeli, ennek érdekében pedig október 28-án és 29-én megrendezték azt a programozói hackathont, amivel a magyarországi IT-tehetségek felfedezéséhez és fejlesztéséhez igyekeznek hozzájárulni.

A szombat reggel induló hackathon több mint 24 órán át tartott, ami alatt a felsőoktatási intézmények hallgatóiból álló csapatoknak az ArubaCloud szakemberei által kidolgozott feladatokat kellett az ArubaCloud felhőkörnyezetében megoldani. Ahogy azt Puchard Balázs, az ArubaCloud regionális marketingmenedzsere a vasárnapi díjátadón elmondta: a verseny célja elsősorban a tehetséggondozás és az, hogy letegyék egy egyetemek közötti szakmai verseny alapjait.

A díjátadón részt vett Amedeo Palapoli, az Aruba Cloud Architect vezetője (felhőépítésze) is, aki többek között a cég újdonságairól árult el részleteket, például az Aruba Managed Kubernetes rendszert is bemutatta, ami egy nyílt forrású megoldás a nagyobb mobilitás elérésére. A monolitikus architektúrák irányából a mikroszolgáltatási architektúrastílus irányába való elmozdulás nagy előnyökkel jár, például a jó skálázhatósága, a rugalmassága és az egyes fejlesztőcsapatok által külön kezelt szolgáltatások relatív függetlensége és könnyű frissíthetősége miatt.

A versenyen a résztvevők bármilyen általuk preferált programnyelven dolgozhattak és a virtuális szerverekkel még az esemény kezdete előtt megismerkedhettek, ami nagy segítséget jelentett, hiszen több versenyző számára is ismeretlen környezetben kellett a feladatokat megoldani. Az öt csapat tagjainak a megmérettetés egyik legnehezebb részét a 24 órán át tartó folyamatos koncentráció jelentette, de a maratoni verseny nehézségeit sikerrel vették és a hallgatók, akiknek projektjeit a délután folyamán értékelték a zsűri tagjai, értékes nyereményeket vihettek haza. Az első helyezett csapat 15 millió forintos támogatást kapott, amit a saját startup vállalkozásuk beindítására fordíthatnak. A győztes a Corvinus Egyetem hallgatóiból álló Bit Dream Team lett, akik a pénzügyi támogatás mellett egy utazást is nyertek a SuperBike világbajnokságra, ahol az Aruba Cloud Racing tagjait is megismerhetik majd.

Hogy milyen jövőbeli megoldások születnek majd a kódolótehetségek elképzeléseiből, az később derül ki, de a csapat vezetője elárulta: már mindannyiuk fejében megfordult egy pár ötlet a startup lehetséges céljaival kapcsolatban.

(Fotó: ArubaCloud, Bill Hinton/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.