Másfélmilliót kap, aki a kocsiját biciklire vagy e-biciklire cseréli Franciaországban

2022 / 08 / 25 / Pőcze Balázs
Másfélmilliót kap, aki a kocsiját biciklire vagy e-biciklire cseréli Franciaországban
Négyezer eurós támogatást kaphatnak azok az alacsony jövedelmű franciák, akik úgy döntenek, hogy bringára cserélik a régi, belső égésű motorral működő autójukat.

A The Verge-ön olvasható hír szerint Párizsban megirigyelték, hogy a németek, a dánok vagy épp a hollandok mennyivel előttük járnak ezen a téren. A franciáknál mindössze a lakosság három százaléka közlekedik biciklivel, míg Hollandiában több mint a negyede. Ahhoz, hogy csökkenjen a különbség, egy sikeres litván programot alkalmaznak tavaly óta; Vilnius-ban 2020-ban döntöttek úgy, hogy ezer eurót adnak azoknak, akik elektromos rollerre vagy biciklire állnak, illetve ülnek át. A franciák négyezer eurós támogatása a legalacsonyabb jövedelműekre vonatkozik, a tehetősebbeknek kevesebbel segít be az állam. A magyarországi hasonló pályázatokról a HUMDA oldalán lehet tájékozódni.

De Emmanuel Macron és Párizs polgármestere, Anne Hidalgo arra is ügyelnek, hogy lehessen hol biciklizni, ugyanis kétszázötvenmillió eurót fektetnek abba, hogy a teljes francia fővárost be lehessen közlekedni két keréken. Hidalgo egyik választási ígérete is az volt, hogy a következő öt évben százharminc kilométernyi bicikliutat alakít ki a városban.

Szintén a The Verge írt arról nemrég, hogy ha minden ország a hollandokhoz hasonlóan közlekedne, akkor évi közel hétszázmillió tonna szén-dioxidtól szabadulnánk meg, ami 2015-ben nagyjából a személyautók kibocsátásának az ötöde volt. Ehhez nem is kéne olyan rengeteget tekernünk: a hollandok átlaga mindössze napi két és fél kilométer. A cikkben idézett kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt hat évtizedben ugyan gyorsabban nőtt a biciklik gyártási üteme, mint az autóké, ám a hatvan vizsgált országban átlagosan csak minden huszadik út volt bringás a hétköznapi közlekedés során.

(Borítókép: Wolfram Bölte/Unsplash)

Soha nem kerékpároztak annyian májusban Budapesten, mint idén A Bem rakparton található mérőpont előtt naponta átlagosan több mint ötezeren haladtak el biciklivel vagy más mikromobilitási eszközzel.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.