Maximális súlyosságú, 10-ből 10-es rendszerhiba fenyegeti gyakorlatilag a teljes internetet

2021 / 12 / 14 / Pőcze Balázs
Maximális súlyosságú, 10-ből 10-es rendszerhiba fenyegeti gyakorlatilag a teljes internetet
Idén szép számmal akadtak hajmeresztő cyberbiztonsági események, ám úgy tűnik, a szakemberek karácsonykor sem pihenhetnek. A Log4j nevű népszerű naplózószoftverben olyan kritikus hibát találtak, ami a támadóknak szabad kezet adhat az érintett rendszerek felett. A programot az Apple-től az IBM-en át a Tesláig rengeteg vállalat használja.

A Log4Shell névre keresztelt hibát, ami lehetővé teszi, hogy egy támadó átvegye az irányítást gyakorlatilag bármely, a Log4j-t futtató számítógép fölött, december elsején használhatták ki először, a Cloudflare nevű IT-biztonsági vállalat vezetője szerint - írja a TechCrunch. A potenciális áldozatok listájára a szoftver népszerűsége miatt olyan óriások kerültek fel, mint az Apple, az Amazon, a kínai Baidu, a Google, az IBM, a Tesla vagy a Twitter.

Ami a legijesztőbb, hogy ahhoz, hogy valaki áldozattá váljon, nem kell semmit tennie.

Hiába óvatosak a rendszergazdák, hiába nem nyitnak meg semmilyen fájlt vagy linket, amelyben nem bíznak meg, az önmagában elég a támadások végrehajtásához, hogy a szervereiken fut a Log4j. Ez egy nyílt forráskódú, Java-alapú szoftver, ami azt jegyzi fel, hogy egy adott alkalmazás futtatása közben mi történt, illetve automatikusan megkeres és megszerez más számítógépekről információkat, ha a naplózott szöveg erre utasítja. Ezt használják ki a támadók, például arra, hogy kriptovalutát bányászó programot telepítsenek a gépre, adatokat tulajdonítsanak el, illetve valószínűleg az év során sokat emlegetett zsarolóvírus-támadásokból is fogunk látni jónéhányat a következő hetekben, hónapokban, de akár években.

Az érintett cégek számára egyelőre az a legfontosabb, hogy minél hamarabb befoltozzák a nyilvánosságra hozott hibát. Az említett Cloudflare, a világ IT-infrastruktúrájának egyik legfontosabb szereplője, állítása szerint már javította a Log4Shellt, ahogyan az Apple is. Utóbbi esetében kutatók úgy látják, hogy december 9-én és 10-én még sebezhető volt az iCloud webes felülete, ám 11-én már nem. A Steam játékplatform és a Counter-Strike fejlesztője, a Valve, érintettnek tűnt ugyan, de azt közölték, hogy nincsenek veszélyben a rendszereik. A Minecraftet, amely az első ismert áldozata volt a hibának, azonnal frissíteni kell. Egy szoftvercég közben olyan megoldást fejlesztett, amellyel rendszergazdák ellenőrizhetik, hogy érintett-e az általuk menedzselt számítógép.

Mit tehetünk?

Ahogyan az Ars Technicán fogalmaznak, végfelhasználóként gyakorlatilag semmit, legfeljebb végiggondolhatjuk, hogy mely szervezeteknél vannak kritikus adataink, és figyelhetjük, hogy írnak-e arról, hogy támadás érte a számítógépeiket.

(Borítókép: Taylor Vick/Unslpash)

A történelem egyik legnagyobb hackertámadását akadályozta meg a Microsoft Több mint hetvenezer zombigép támadta meg egyszerre a cég egyik ügyfelét, másodpercenként 2,4 terabit forgalmat szabadítva rá.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.