A történelem egyik legnagyobb hackertámadását akadályozta meg a Microsoft

2021 / 10 / 13 / Pőcze Balázs
A történelem egyik legnagyobb hackertámadását akadályozta meg a Microsoft
Augusztusban több mint hetvenezer zombigép támadta meg egyszerre a cég egyik ügyfelét, másodpercenként 2,4 terabit forgalmat szabadítva rá. A Microsoft azt állítja, hogy a megtámadott rendszer ebből semmit sem tapasztalt.

A The Verge híre szerint eddig egyetlenegyszer, 2017-ben fordult elő, hogy az augusztusinál nagyobb sávszélességgel támadtak volna meg egy szervert, akkor 2,54 Tbps-nyi forgalmat kellett semlegesítenie a Google-nek. A harmadik legismertebb felhőszolgáltató, az Amazon csúcsa 2,3 Tbps. A támadók mindhárom esetben úgynevezett DDoS (Distributed Denial-of-Service), vagyis elosztott, túlterheléses támadást indítottak a célpontjaik ellen. Az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás lényege, hogy hackerek úgy próbálnak elérhetetlenné tenni egy rendszert vagy weboldalt, hogy számítógépek és más eszközök tömegéről indítanak oda forgalmat. Mintha úgy szeretnénk egy közértláncot kellemetlen helyzetbe hozni, hogy vevők ezreit szabadítjuk egy üzletükre.

Honnan jön ez az óriási forgalom?

A hackereknek nincs arra szükségük, hogy saját eszközökről indítsák el ezeket a támadásokat, erre valószínűleg nem is lennének képesek. Inkább körbenéznek az interneten, hogy találnak-e ismert gyengeségekkel rendelkező számítógépeket, telefonokat, de akár routereket vagy okostévéket, amiket a rendszer hibáit kihasználva megfertőznek egy vírussal. Ezekből a gépekből aztán zombikat csinálnak: csak egy jelre várnak a támadóktól, és máris ész nélkül elkezdenek forgalmat generálni a kijelölt célpont irányába.

A Microsoft a blogposztjában azt írja, hogy az augusztusi támadásból az Európában működő ügyfelük semmit sem érzett, részben azért, mert felhőszolgáltatásuk, az Azure, amint ekkora forgalomnövekedést tapasztal, azonnal elkezdi annak a mérséklését. Például nem is engedik, hogy a forgalom elérje a megcélzott régiót, hanem a kiindulási helyén, ebben az esetben Délkelet-Ázsiában tartják azt.

Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy az okoseszközeink egy hasonló bűntény névtelen elkövetői, zombijai legyenek, folyamatosan ellenőrizzük az összes, internethez csatlakozó kütyünkön, hogy a legfrissebb szoftver fut-e rajta. Megkönnyítjük a hackerek dolgát, ha évek óta elavult rendszereket futtatunk, hiszen ők pontosan tudják, hogy azoknak hol vannak a gyenge pontjaik.

(Borítókép: NASA)

További cikkek a témában:

Az elmúlt évek legaggasztóbb kibertámadása folytatódik, új módszerekkel Az orosz hackerek nem pihennek: huszonnégy ország kormányzati és civil szervezeteit vették célba.

Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit Katonai hírszerzéshez köthető orosz hekkerek állhatnak az adatlopás mögött.

Alaptalan összeesküvés-elmélet terjed a Facebook tegnapi leállásával kapcsolatban A Twitteren gyorsan híre ment, hogy a közösségi oldal leállásának köze van ahhoz, hogy hekkerek 1,5 milliárd Facebook-felhasználó adatait "lopták el", ez azonban nem igaz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.