Még idén megnyitják Európa első műholdindító bázisát Norvégiában

2023 / 10 / 30 / Bodnár Barna
Még idén megnyitják Európa első műholdindító bázisát Norvégiában
Az Andøya Space, egy norvég űrkutatási vállalat, kis műholdak indítására szolgáló indítóállomást hoz létre az észak-norvégiai Andøyán. Ezzel Norvégia azon kevés országok egyike lesz a világon, amely saját területén űrrepülőtérrel rendelkezik.

A norvég vállalat az indítóhely üzemeltetőjeként biztosítja a műszaki infrastruktúrát, beleértve az indítóállásokat és az épületeket, míg az indítóállomások üzemeltetői és az egyéb szolgáltatók a hordozórakétákat és a hasznos terheket hozzák majd az űrrepülőtérre. Emellett a norvég kormány is teljes mértékben támogatja a vállalkozást, és nagyjából 42 millió dollárt különített el az űrkikötő fejlesztésére.

Annak ellenére, hogy a norvég űrkutatás nagy múlttal rendelkezik, a skandináv országról mégsem köztudott, hogy több mint 60 éve aktív ezen a területen, és már 1962-ben indítottak norvég szuborbitális rakétát az Andøyában található bázisról. A Vesterålen-szigetcsoport legészakibb szigete, amely mintegy 300 kilométerre fekszik az északi sarkkörön belül, ugyanis ideális rakétaindító állomás, ezért is döntöttek úgy, hogy a bázisról mostantól műholdakat is bocsátanak fel. Ennek oka, hogy

Andøya elhelyezkedése tökéletes kiindulópont a kis műholdak által használt poláris és napszinkron pályák eléréséhez.

Ezeken a pályákon a műholdak számos kereskedelmi és tudományos célt szolgálhatnak, a földmegfigyeléstől a tengeri felügyeletig és a távközlésig.

A tudományos célok mellett a gazdasági szempontok is nagy szerepet játszottak az északi ország döntésében, a Morgan Stanley globális befektetési bank és vagyonkezelő cég előrejelzése szerint ugyanis az űrkutatás 2040-re 1 milliárd dolláros iparággá válik. Simon Flack, az Invest in Norway űrbefektetési igazgatója szerint, míg korábban a műholdindítás és az űripar kizárólag nagy, állami befektetéseken keresztül fejlődött, mára ez jelentősen megváltozott. Elon Musk, a SpaceX-szel életképes üzleti modellt hozott létre, ez pedig megmutatta, hogy magáncégek is képesek kisebb hordozórakéták, illetve műholdak felbocsátására, Norvégia pedig az első olyan ország lesz Európában, amely ezt egy saját űrrepülőtérrel megkönnyíti számukra.

Az európai indítóállomásra való igényt jól jelzi, hogy bár a bázis még meg sem nyitott, máris vannak érdeklődők, és az Andøya Space már alá is írt egy megállapodást az Isar Aerospace és a Rocket Factory Augsburg (RFA) német műholdindító vállalatokkal. Az Andøya Space az indítási infrastruktúrával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtja majd az indítóüzemeltetőknek, míg az Isar Aerospace és az RFA a nemzetközi ügyfelek számára kínál majd indítási kapacitást.

(Borítókép: Andøya Space As)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.