Megdöglött a modem, eltűnt az internet, mégis elégedett vagyok a szolgáltatóval!

2021 / 05 / 08 / Rácz Tamás
Megdöglött a modem, eltűnt az internet, mégis elégedett vagyok a szolgáltatóval!
Volt már rossz és jó tapasztalatom egyaránt a Telekommal a szolgáltatásai kapcsán, de azok után, ami tegnap történt, mindent múltbeli bosszúságot megbocsátok neki.

Tegnap este a házunk elektromos hálózata egy kicsit összerogyott, amikor a konnektorról töltődő elektromos tesztfurgon (erről is lesz cikk hamarosan) mellé bekapcsolt a villanybojler is. Sebaj: kihúztam a kocsi dugóját, felkapcsoltam a megszakítót és visszaültem a laptop mögé, hogy folytassam, amiben benne voltam. Igen ám, de nem akart visszajönni az internet.

Mi a fene? Megnéztem a fekete dobozt, amit tavaly hagyott nálunk a Telekom, amikor lecserélték a 10 MB-es, rézdrótos hozzáférésünket 1 GB-es, optikai kábeles netre. Ajaj: nem pislog, csak egy LED világít rajta zölden szomorúan.


Sagemcom 5655v2 típusú "digitális elosztó": optikai kábeles modem, vezetékes LAN-központ, 2,4/5 GHz-es wifi-router és házi telefonközpont egyben. Ezt hagyta nálunk a Telekom, amikor átálltunk üvegszálas netre

Sajnos a jó öreg kikapcs-bekapcs sem segített, de még az sem, amikor a konnektorból is kihúztam a csatlakozót és leszámoltam hatvan Mississippit, mielőtt visszadugtam volna. Kigyulladt a zöld LED, egy kicsit pislogott (ami azt jelzi, hogy a gép próbál csatlakozni a hálózathoz), de semmi.

Na jó, hát ez megdöglött. 1414, Telekom-ügyfélszolgálat. Lélekben már előre felkészültem a végtelen csevegésre a robotasszonnyal (ő mondja a szövegét, én pedig veszekszem vele) és a hosszas gombnyomkodásra egy végtelennek tűnő audiomenüben, mire eljutok egy hús-vér emberig, akivel megoszthatom a bánatomat, de legnagyobb meglepetésemre alig két-három percbe és talán ugyanennyi menüpont kiválasztásába telt, mire már kérdezte is tőlem egy valódi homo sapiens, hogy miben segíthet.

Mondtam, hogy elment az áram, visszakapcsoltam, de a fekete doboz nem akar többé úgy viselkedni, ahogy szokott. Természetesen megkaptam az IT Crowd ikonikus kérdését:

Mondtam, hogy igen, próbáltam ki és bekapcsolni, de sajnos eredmény nélkül. ÉS akkor jött a csoda.

Nem kellett megadnom semmilyen ki tudja, hol lévő ügyfélszámot, jelszót, kódot, varázsigét. Nem kellett számlákat, a számlákon azonosítókat keresnem. Egyszerűen csak bemondtam a lakcímünket. Az operátor az internet másik oldalán megpróbált megpingelni minket, és megerősítette, hogy a dobozunk tényleg nem hajlandó szóba állni vele. Közölte, hogy ilyenkor hivatalosan 72 órán belül tud kijönni a Szupercsapat elhárítani a problémát, de ne aggódjak, mert igaz, hogy (természetesen) péntek este döglött meg a modem, de szinte biztos, hogy már szombaton (ma) kijönnek. És mondjak egy mobilszámot, amin kereshetnek.

Megadtam a mobilszámom, ami - ez fontos - szintén T-s. Már épp kezdtem nyitni a számat, hogy azért mennyire tuti az a holnap, mert nekem elég fontos a net, nem csak a Netflix meg a HBO Go miatt, hanem a munkámhoz is kell, de nem jutottam el idáig. Konkrétan belémfagyott a szó, annyira meglepett, amit ekkor hallottam:

- Ha megfelel, erre a számra tudok adni korlátlan mobilnetet a következő 72 órára, hogy ne maradjanak szolgáltatás nélkül a javítás idejére sem.

Ööööö, ilyet lehet? És lehet! Elköszöntem, letettem a telefont és még vissza se értem a laptophoz, amikor jött az SMS:

Hogy konkrétan ki is az a kiemelt ügyfél, nem igazán tudom. Ez a 30-as telefonszám két évtizede az enyém, de jelenleg egy céges flotta részeként használom, bár én fizetem a számlát. De nem is ez a lényeg, nem is ezért írtam meg ezt a kis sztorit. Azon lelkesültem fel, hogy ez az egész mennyire huszonegyedik századi dolog már?

Ilyen szintű ügyfélkezelési rugalmasságot utoljára a Netflixnél tapasztaltam. Náluk egyáltalán nem gond, ha néha nem tudják levonni a nekik megadott kártyánkról a havidíjat, mert lejár a kártya vagy nullára futunk az egyenleggel. Sebaj, ilyenkor azonnal blokkolják a hozzáférésünket és küldenek egy emailt, hogy amíg nem fizetek, nincs szolgáltatás. És amikor megint kerül pénz erre a kártyára, valahogy magától meg szokott történni a tranzakció és már jön is a következő mail, hogy nézhetem tovább, amit akarok. És tényleg. Nem kell űrlap, anyja neve, három példányban, felszólítás, pecsét helye, csak simán, gördülékenyen, online megtörténnek a dolgok.

Csodálatos, hogy ugyanerre képes egy magyar szolgáltató is! OK, kábelen most nincs net, istenem, hát műszaki hiba bármikor történhet, de sebaj: akkor adunk addig netet mobilon és nem kell hozzá űrlap, anyja neve, három példányban, pecsét helye. Pár kattintás a központban, egy értesítő SMS és kész, az élet mehet tovább. Ugye, milyen csodálatos dolog is tud lenni ez a modern online világ néha?

További cikkek a témában:

Létrehozták az első programozható kvantumhálózatot, a következő lépés már a kvantuminternet A kvantumvilág különös szabályainak alkalmazásával osztottak meg információt egy köztes csomóponton keresztül, vagyis már nem csak közvetlen kvantumösszefonódással, hanem valódi hálózaton keresztül is működik a rendszer.
A világ legnyugodtabb helyét nem a térképen kell keresnünk Egy egészen apró tárgy segítheti a fizikusokat az univerzum legfinomabb erőinek megismerésénél.
Kínában már kapható az első otthoni, 2 qubites kvantum számítógép A SpinQ Gemini lehet a világ első kereskedelmi forgalomban kapható kvantum számítógépe. A gép két qubitet tartalmaz, működése pedig a nukleáris mágneses rezonancián (NMR) alapul.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.