Kisebb komplikációkkal, de megérkezett az űrállomásra az első, kizárólag privát asztronautákból álló misszió

2022 / 04 / 09 / Bobák Áron
Kisebb komplikációkkal, de megérkezett az űrállomásra az első, kizárólag privát asztronautákból álló misszió
A Crew Dragon űrkapszula a dokkolást segítő kamerarendszer hibája miatt háromnegyed órát várakozott az ISS-től néhány méterre, de végül sikeresen csatlakoztak az űrállomáshoz.

Az Endeavour névre keresztelt űrhajó érkezése eredetileg magyar idő szerint 13.45-re volt kitűzve, azonban az ISS-től húsz méterre található Waypoint 2-nél a vártnál jóval hosszabb ideig kellett várakozniuk, mielőtt csatlakozhattak volna a Harmony modulhoz. A fennakadás oka, hogy a dokkolást segítő kamera képe nem jutott el az ISS-re, ami ellentétes a NASA protokolljával. Az úgynevezett centerline kamera pontosan az űrhajók dokkolóegységében van elhelyezve, így pontos vizuális visszajelzést ad arról, hogy a kapcsolódás a tervek szerint zajlik, és bár a kamera ebben az esetben is működött, a kép egy adatátviteli hiba miatt nem jutott el az ISS legénységéhez. A küldetés irányítói ezután úgy döntöttek, hogy a kamera képét lesugározzák a Földre és onnan vissza az űrállomásra, a hiba kijavítására viszont nem volt sok idejük, hiszen az űrkapszula üzemanyaga csak mintegy két órára volt elegendő ahhoz, hogy tartsa a pozícióját. Az élő közvetítés tanúsága szerint a küldetés irányítói végül úgy döntöttek, hogy a kamera nélkül is megfelelő mennyiségű információ áll rendelkezésre a dokkoláshoz, így a Dragon pontban 14.30-kor összekapcsolódhatott az ISS-szel.


A Crew Dragon űrkapszula és a centerline kamera képe, ami nem jutott el az ISS-re

A Dragon már nyitott orrkúppal közelíti meg a Nemzetközi Űrállomás Harmony modulját

Az Axiom Space által szervezett Ax-1 misszió pénteken, magyar idő szerint délután negyed 6 után pár perccel indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, a fedélzetén négy privát asztronautával: Michael López-Alegría 2012-ig volt a NASA asztronautája és korábban már az ISS parancsnoki tisztségét is betöltötte, a küldetés három másik résztvevője, Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stribble viszont először járnak a világűrben. Ők fejenként 55 millió dollárt fizettek azért, hogy nyolc napot eltölthessenek az űrállomáson, ahol különböző tudományos kísérleteket fognak végezni. Az Ax-1 misszió tagjai jelenleg még az űrkapszulában várják, hogy az ISS legénysége nyomás alá helyezze az űrkapszulát, ami után - várhatóan a kora esti órákban - átszállhatnak az űrállomásra.

Frissítés: az Ax-1 küldetés tagjai magyar idő szerint 16.20 körül átszálltak az űrállomásra.

Az Axiom Space tervei szerint a mostani misszió egy sokkal kiterjedtebb program előfutára lesz, ami az eddiginél sokkal szélesebb réteg számára teszi majd elérhetővé a kereskedelmi űrutazást - avagy az űrturizmust - az alacsony Föld körüli pályára. Az Axiom Mission 1-ról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen, amit itt lehet elolvasni.

Napokon belül indul a misszió, ami beindíthatja a nagyüzemi űrturizmust Április 8-án az Axiom Space első alkalommal fog civil űrhajósokat szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. A tíznapos küldetést számos hasonló követheti, köztük egy magyar űrhajóssal is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.