Kisebb komplikációkkal, de megérkezett az űrállomásra az első, kizárólag privát asztronautákból álló misszió

2022 / 04 / 09 / Bobák Áron
Kisebb komplikációkkal, de megérkezett az űrállomásra az első, kizárólag privát asztronautákból álló misszió
A Crew Dragon űrkapszula a dokkolást segítő kamerarendszer hibája miatt háromnegyed órát várakozott az ISS-től néhány méterre, de végül sikeresen csatlakoztak az űrállomáshoz.

Az Endeavour névre keresztelt űrhajó érkezése eredetileg magyar idő szerint 13.45-re volt kitűzve, azonban az ISS-től húsz méterre található Waypoint 2-nél a vártnál jóval hosszabb ideig kellett várakozniuk, mielőtt csatlakozhattak volna a Harmony modulhoz. A fennakadás oka, hogy a dokkolást segítő kamera képe nem jutott el az ISS-re, ami ellentétes a NASA protokolljával. Az úgynevezett centerline kamera pontosan az űrhajók dokkolóegységében van elhelyezve, így pontos vizuális visszajelzést ad arról, hogy a kapcsolódás a tervek szerint zajlik, és bár a kamera ebben az esetben is működött, a kép egy adatátviteli hiba miatt nem jutott el az ISS legénységéhez. A küldetés irányítói ezután úgy döntöttek, hogy a kamera képét lesugározzák a Földre és onnan vissza az űrállomásra, a hiba kijavítására viszont nem volt sok idejük, hiszen az űrkapszula üzemanyaga csak mintegy két órára volt elegendő ahhoz, hogy tartsa a pozícióját. Az élő közvetítés tanúsága szerint a küldetés irányítói végül úgy döntöttek, hogy a kamera nélkül is megfelelő mennyiségű információ áll rendelkezésre a dokkoláshoz, így a Dragon pontban 14.30-kor összekapcsolódhatott az ISS-szel.


A Crew Dragon űrkapszula és a centerline kamera képe, ami nem jutott el az ISS-re

A Dragon már nyitott orrkúppal közelíti meg a Nemzetközi Űrállomás Harmony modulját

Az Axiom Space által szervezett Ax-1 misszió pénteken, magyar idő szerint délután negyed 6 után pár perccel indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, a fedélzetén négy privát asztronautával: Michael López-Alegría 2012-ig volt a NASA asztronautája és korábban már az ISS parancsnoki tisztségét is betöltötte, a küldetés három másik résztvevője, Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stribble viszont először járnak a világűrben. Ők fejenként 55 millió dollárt fizettek azért, hogy nyolc napot eltölthessenek az űrállomáson, ahol különböző tudományos kísérleteket fognak végezni. Az Ax-1 misszió tagjai jelenleg még az űrkapszulában várják, hogy az ISS legénysége nyomás alá helyezze az űrkapszulát, ami után - várhatóan a kora esti órákban - átszállhatnak az űrállomásra.

Frissítés: az Ax-1 küldetés tagjai magyar idő szerint 16.20 körül átszálltak az űrállomásra.

Az Axiom Space tervei szerint a mostani misszió egy sokkal kiterjedtebb program előfutára lesz, ami az eddiginél sokkal szélesebb réteg számára teszi majd elérhetővé a kereskedelmi űrutazást - avagy az űrturizmust - az alacsony Föld körüli pályára. Az Axiom Mission 1-ról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen, amit itt lehet elolvasni.

Napokon belül indul a misszió, ami beindíthatja a nagyüzemi űrturizmust Április 8-án az Axiom Space első alkalommal fog civil űrhajósokat szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. A tíznapos küldetést számos hasonló követheti, köztük egy magyar űrhajóssal is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.