Napokon belül indul a misszió, ami beindíthatja a nagyüzemi űrturizmust

2022 / 04 / 04 / Bobák Áron
Napokon belül indul a misszió, ami beindíthatja a nagyüzemi űrturizmust
Április 8-án az Axiom Space első alkalommal fog civil űrhajósokat szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. A tíznapos küldetést számos hasonló követheti, köztük egy magyar űrhajóssal is.

A 2000-es években egy darabig úgy tűnt, hogy az űrturizmus visszavonhatatlanul az űrutazás megkerülhetetlen részévé válik: a Space Adventures 2001 és 2009 között összesen nyolcszor vitt civil űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra, azonban a rakétát biztosító Roszkoszmosz kiszállása után a szektor hosszú időre tetszhalott állapotba került. Az űrturizmus csupán a 2010-es évek második felében kezdett újabb életjeleket mutatni, az utóbbi néhány évben pedig már sorra érték egymást az olyan események, amelyek azt jelezték, hogy az űrturizmus hamarosan valódi iparággá fejlődhet. A teljesség igénye nélkül:

  • A SpaceX kifejlesztette a többször felhasználható Falcon-9 rakétát és a Dragon űrkapszulát, amivel a privát vállalatok közül egyedüliként tudnak űrhajósokat vinni az ISS-re
  • A NASA 2019-ben bejelentette, hogy megnyitják az űrállomást a kereskedelmi célú űrutazások előtt
  • Tavaly ősszel pedig sor került az első olyan Föld körüli misszióra is, aminek résztvevői egytől-egyig civil űrhajósok voltak

Megkezdődött a Nemzetközi Űrállomásra tartó űrturizmus újabb korszaka És az első űrturista rögtön lényeges információkat osztott meg az állomással kapcsolatban.

Mindezidáig a legambiciózusabb tervekkel kétségkívül a houstoni Axiom Space állt elő, akik nem csak azt vették a fejükbe, hogy feltámasztják az ISS-re irányuló űrturizmust, de 2024-re egy komplett modult is szeretnének az űrállomáshoz csatlakoztatni, amit már kifejezetten az űrturizmus igényeit figyelembe véve fejlesztenek ki.

Az Axiom Space eredetileg úgy tervezte, hogy az első turistákat már 2021-ben útnak indíthatják, ám erre számos okból - többek között a koronavírus-járvány miatt - végül csak jóval később kerülhetett sor. Jelen állás szerint az első misszió, az Ax-1 április 8-án, pénteken indulhat útnak a Nemzetközi Űrállomás felé, a fedélzetén három olyan emberrel, akik korábban még sosem jártak az űrben.

A legénység

A misszió parancsnokának az Axiom Space egy igazi űrveteránt szerződtetett le Michael López-Alegría személyében, aki korábban háromszor járt a világűrben a NASA űrsiklóival, 2006-2007-ben pedig 215 napon keresztül töltötte be az ISS parancsnoki posztját. López-Alegría azzal is eldicsekedhet, hogy a mai napig ő tartja a rekordot az űrséták számában, hiszen a négy küldetés során összesen tízszer nyílt alkalma arra, hogy kilépjen a világűrbe. Bár a most 63 éves, spanyol származású űrhajós évekkel ezelőtt visszavonult, az Axiom Space felkérésére szívesen vállalta a feladatot, hogy biztonsággal eljuttassa az újonc legénységet az ISS-re - ennek megfelelően ő a csapat egyetlen tagja, akinek nem kellett kifizetnie az 55 millió dolláros jegyárat, amibe a tíznapos út került.

A legénység további tagjai:

  • Larry Connor, pilóta: a Connor Group ingatlanbefektetési cég vezetője jelentős műrepülői tapasztalattal rendelkezik, és élete során mintegy 16 különböző géppel repült már
  • Mark Pathy, küldetésspecialista: a fenntartható befektetésekkel foglalkozó kanadai Marvik vállalat és a médiaiparban érdekelt Stingray Group vezérigazgatója
  • Eytan Stibbe, küldetésspecialista: a Vital Capital befektetési alap tulajdonosa, az izraeli légierő korábbi pilótája és pilótaoktatója

Stibbe részvétele a misszióban duplán különleges, hiszen a NASA adatai szerint ő lesz az első izraeli űrhajós, aki eljut az ISS-re, de összességében is mindössze a második izraeli állampolgár, aki valaha feljutott a világűrbe. Az első, Ilan Ramon a tragikus sorsú STS-107 missziónak volt a tagja, akik 2003-ban, a Columbia űrsiklóval való visszatérés közben vesztették életüket.


Az Ax-1 misszió legénységének tagjai (balról jobbra): Larry Connor, Michael López-Alegría, Mark Pathy és Eytan Stibbe

A misszió

A tervek szerint az Ax-1 misszió április 8-án, magyar idő szerint 17.17-kor indul el az ISS felé a floridai Kennedy Űrközpont 39A kilövőállásáról. A világűrt már kétszer megjárt Crew Dragon Endeavour űrkapszula jó egy nappal később fog csatlakozni az ISS Harmony moduljához, ami után a négy turista megkezdheti a nyolcnapos ott-tartózkodását az űrállomáson.

Bár privát küldetésről van szó, az Axiom Space tájékoztatása szerint a küldetés tagjai igyekeznek hasznossá tenni magukat az ISS-en, így a tervek szerint mintegy százórányi kutatómunkát fognak elvégezni, amelynek során 25 különböző kísérletet végeznek el különböző szervezetek megbízásából. Ezek között többek között szerepel egy új légtisztító technológia tesztelése, rákkutatással kapcsolatos kísérlet, valamint egy olyan önmagát összeszerelő technológia kipróbálása is, ami az űrben való építkezést teheti egyszerűbbé a jövőben. A tudományos kísérleteket már az odaúton megkezdik, hiszen az Ax-1 misszió tagjai egy olyan speciális sisakot is visznek magukkal, amellyel a kutatók az agyműködésüket tudják megfigyelni a kilövés valamint az ISS-en való tartózkodásuk során, ami többek között a jövőbeli Mars-utazásokkal kapcsolatban szolgálhat értékes információkkal arról, hogyan viselkedik az emberi agy a mikrogravitációs környezetben.

(Space.com, Axiom Space, Fotó: Axiom Space)

Négy "átlagember" az űrbe megy, és a Netflix forgatott erről egy ötrészes sorozatot A szeptember 15-én startoló Inspiration4 lesz az első olyan űrmisszió, aminek tagjait egytől-egyig civilek, nem pedig kiképzett asztronauták alkotják.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
A Juno szonda a közelmúltban történt elrepülése az Europa mellett érdekes megfigyelést eredményezett: mozgásra utaló nyomokat azonosítottak a Jupiter holdjának a jeges felszíne alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.