Sikeresen elindult a Nemzetközi Űrállomás felé az első, kizárólag privát űrhajósokból álló misszió

2022 / 04 / 08 / Bobák Áron
Sikeresen elindult a Nemzetközi Űrállomás felé az első, kizárólag privát űrhajósokból álló misszió
Pénteken, magyar idő szerint 17.17-kor magasba emelkedett a SpaceX Falon-9 rakétája a Dragon Endeavour űrhajóval, amely az Ax-1 misszió tagjait viszi az űrállomásra.

Az Axiom Space által szervezett misszió lesz az első az űrrepülés történetében, amikor az űrállomásra kizárólag civil űrhajósokból álló legénység érkezik. Bár privát asztornautákról van szó, a küldetés parancsnoka, Michael López-Alegría már komoly tapasztalatokkal rendelkezik az űrutazásban, hiszen a NASA asztronautájaként négyszer is megjárta a világűrt és 2006-tól több mint fél éven keresztül töltötte be az ISS parancsnoki tisztségét. Az Expedition 14 tagjaként az űrturizmus is ismerős lehet neki, hiszen a visszaindulása előtt még éppen összefuthatott Charles Simonyival, aki nagyjából két héttel López-Alegría visszatérése előtt érkezett meg az űrállomásra.

Az Ax-1 misszió három másik asztronautájának ez az első alkalom, hogy eljutnak a világűrbe: Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stribble a hírek szerint fejenként 55 millió dollárt fizettek az útért, amelynek keretében nyolc napot fognak eltölteni az űrállomás fedélzetén. Ottlétük alatt a misszió tagjai - a hivatásos asztonautákhoz hasonlóan - igyekeznek majd hasznossá tenni magukat, a tervek szerint mintegy százórányi kutatómunkát fognak elvégezni, amelynek során 25 különböző kísérletet végeznek el különböző szervezetek megbízásából. Ezek között többek között szerepel egy új légtisztító technológia tesztelése, rákkutatással kapcsolatos kísérlet, valamint egy olyan, önmagát összeszerelő technológia kipróbálása is, ami az űrben való építkezést teheti egyszerűbbé a jövőben.

Ahogy azt a SpaceX-től már megszokhattuk, a kilövés során minden az előre eltervezett forgatókönyv szerint zajlott: a Falcon-9 pontosan az előre kitűzött időpontban begyújtotta a hajtóműveit, négy perccel később pedig az első fokozatú gyorsítórakéta már le is vált, hogy megkezdje útját vissza a Földre. Ez egyébként szintén nagyon gördülékenyen ment, az ötödik küldetését teljesítő rakéta gond nélkül landolt az erre kifejlesztett vízi platformon. A kilövés az alábbi videón 3 óra 27 perckor kezdődik.

(Borítókép: Az Axiom Mission 1-hez előkészített Falcon-9 és Crew Dragon űrkapszula, mellette a NASA tesztelés alatt álló SLS rakétájával és az Orion űrkpaszulával, Fotó: Joel Kowsky/NASA via Getty Images)

Napokon belül indul a misszió, ami beindíthatja a nagyüzemi űrturizmust Április 8-án az Axiom Space első alkalommal fog civil űrhajósokat szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. A tíznapos küldetést számos hasonló követheti, köztük egy magyar űrhajóssal is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.