Megérkeztek az egy nap alatt kinyomtatható házak

2020 / 09 / 27 / Bobák Áron
Megérkeztek az egy nap alatt kinyomtatható házak
A Mighty Buildings által gyártott házakból a legkisebb 37 négyzetméteres és a készítője szerint feleannyiba kerül, mint a hagyományos módszerrel épített házak.

Bár 3D-nyomtatással készült házakról már évek óta lehet hallani, eddig nem igazán volt rá lehetőség, hogy bárki vehessen magának ilyen házat. A kaliforniai Mighty Buildings viszont nemrég elkezdte felvenni a rendeléseket a 3D-nyomtatással készült épületeire, amivel a vevők a kaliforniai lakásárakhoz képest kifejezetten olcsón juthatnak új otthonhoz.

A Cnet beszámolója szerint a cég technológiája több szempontból is eltér az eddig látottaktól. Az egyik fontos különbség, hogy a Mighty Buildings beton helyett egyfajta szintetikus követ használ a nyomtatáshoz, ami szinte azonnal megköt UV-fény alatt. Ennek köszönhetően alátámasztás nélkül lehet vele függőlegesen nyomtatni, így összetett formák és struktúrák is létrehozhatóak vele.

A másik különbség, hogy más cégekkel ellentétben a nyomtatást nem helyben végzik, hanem a gyárukban, így az építési folyamat sokkal nagyobb része automatizálható, valamint a teljes munkafolyamat is lerövidül. A cég állítása szerint a legkisebb, nagyjából 37 négyzetméteres ház kinyomtatása mindössze 24 órába telik, és hosszú távon akár a munkafolyamat 80%-a is automatizálható lesz, vagyis úgy lesznek képesek házakat gyártani, ahogy manapság például az autókat gyártják.

Az említett lakóépület gyártási költsége amúgy 115 ezer dollár, vagyis nagyjából 36 millió forint, amiben még nincs benne a szállítási, a beüzemelési költség és a berendezés sem, de kaliforniai mércével mérve a Mighty Buildings szerint ez így is 45%-kal kevesebbe kerül, mint egy hagyományos módszerrel épült ház. A cég oldalán számos konstrukcióból lehet választani, amelyek közül a legnagyobb alapterülete eléri a 140 négyzetmétert, a megrendelő pedig azt is teljesen személyre szabhatja, hogy milyen színű legyen a lakás, és milyen berendezéssel legyen felszerelve. Bár maga a nyomtatás csak egy napba telik, arra, hogy megkapjuk a házunkat, ennél azért többet kell várni: a cég honlapja szerint jelenleg februárra vállalnak időpontokat, ami persze még mindig nagyon rövid idő ahhoz képest, hogy egy átlagos téglaház mennyi idő alatt épülne fel a semmiből.

A magas árban valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a Mighty Buildingsnek egyelőre nem igazán van versenytársa a piacon, a 3D-nyomtatással régóta kísérletező Icon vezetői például korábban úgy nyilatkoztak, hogy akár egymillió forintért is képesek lesznek házat nyomtatni. Az austini székhelyű cég jelenleg Mexikóban épít egy komplett falut 3D-nyomtatással, de annak egyelőre nincs nyoma, hogy rendelésre is készítenének épületeket.

Sam Ruben, a Mighty Buildings fenntarthatóságért felelős vezetője elmondta, hogy a 3D-nyomtatás az építőiparban tapasztalható munkaerőhiányt is enyhítheti, éppen ezért nem kell attól félni, hogy az új technológia elveszi majd az emberek munkáját. Szerinte a 3D-nyomtatott házak ugyan kevesebb emberi munkát igényelnek, viszont mivel a kereslet várhatóan igen nagy lesz, így összességében több munkát ad az építőmunkásoknak. A Fast Company ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy egy 2016-os jelentés szerint Kaliforniában 2025-ig 3,5 millió új háznak kéne épülnie, hogy a lakáspiac megfizethető áron tudja követni a vásárlói igényeket.

(Fotó: Mighty Buildings)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.