Megérkeztek az előtte-utána képek az aszteroidaeltérítő misszió becsapódásának helyszínéről

2022 / 09 / 28 / Bobák Zsófia
Megérkeztek az előtte-utána képek az aszteroidaeltérítő misszió becsapódásának helyszínéről
A Dimorphos aszteroida és a kamikaze DART szonda ütközését az Olasz Űrügynökség LICIACube-ja örökítette meg.

A NASA első, kinetikus becsapódásra alapozott aszteroidaeltérítő kísérlete sikerrel zajlott le (magyar idő szerint) szeptember 27-én, mikor a kettős kisbolygórendszer kisebbik tagjába becsapódó DART szonda pontosan eltalálta célpontját és 6,1 km/s sebességgel ütközött a 163 méter átmérőjű Dimorphosszal, hogy kimozdítsa keringési pályájáról. A megsemmisülő szonda Draco (Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation) kamerája a találkozás előtt közvetlenül még négy képet készített az aszteroidáról, amelyről előtte nem lehetett pontosan tudni, hogyan néz ki, milyen a formája vagy a felépítése. A felvételeken jól látszik a kisbolygó sziklás felszíne, de összetételével, mint ahogy a keringési periódusának változásával kapcsolatos pontosabb elemzésekre még várni kell, egyelőre annyi bizonyos, hogy a küldetést sikerült a tervek szerint véghezvinni és a becsapódás sikeresen lezajlott.

Ezt a tényt a DART utolsó képe, az Olasz Űrügynökség LICIACube-jának felvétele és a teleszkópos megfigyelések adatai is mind alátámasztják, az eseményt ugyanis több obszervatóriumból követték figyelemmel a világ számos pontján.

A DART szonda 920 kilométerről rögzítette az utolsó olyan felvételét, amelyen a nagyobb Didymos aszteroida és a kisebb Dimorphos együtt látható, majd a becsapódás előtt 2 perccel, 12 kilométer távolságból még két képet készített. Negyedik, utolsó fotója csak részleges, mivel az ütközés előtt egy perccel elkészített felvételét már nem maradt ideje átküldeni a földi irányítóközpontba, a közvetítés közben ért véget pályafutása.

A becsapódás utáni pillanatokról a LICIACube két kamerája, Luke és a fekete-fehér felvételeket készítő Leia közvetített - ezekből derült ki, hogy milyen mértékű porfelhőt generált a szonda, ami fényes keretbe foglalta az aszteroidát.

A felvillanás a teleszkópos megfigyelések során is jól látszott: az Európai Űrügynökség Bolygóvédelmi Hivatala által szervezett, hat obszervatórium részvételével kivitelezett közös projekt során több helyszínről érkeztek az ütközés pillanatát bemutató felvételek, többek között a La Reunion szigetén található Les Makes Obszervatóriumból is. A teleszkóp által biztosított élő közvetítés alatt a hirtelen kifényesedő aszteroidát a becsapódás után egy perccel körbevette a kilökődő por, ami a teleszkóp szemszögéből nézve lassan keleti irányba távozott. A videón pár másodpercbe sűrített képek a valóságban fél óra alatt készültek el.

Az elkövetkező napokban és hetekben az Olasz Űrügynökség a LICIACube többi képét is nyilvánosságra hozza majd, az obszervatóriumok pedig a Dimorphos keringési idejét mérik. A felvételek az ESA Hera szondájának felkészülését is segítik, ami néhány év múlva látogatja meg a Dimorphost, hogy közelebbről vizsgálja a becsapódás nyomait.

(Fotó: ASI/NASA/Johns Hopkins APL)

Honnan lehet majd tudni, hogy a NASA aszteroidaeltérítő kísérlete sikerrel járt? Ma éjjel becsapódik a NASA szondája a kettős aszteroidarendszer kisebb tagjába, hogy kimozdítsa keringési pályájáról. Ha a kísérlet sikerrel jár, bizonyítja, hogy az aszteroidaeltérítő metódus működőképes bolygóvédelmi technikát jelent.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.