Megérkeztek az előtte-utána képek az aszteroidaeltérítő misszió becsapódásának helyszínéről

2022 / 09 / 28 / Bobák Zsófia
Megérkeztek az előtte-utána képek az aszteroidaeltérítő misszió becsapódásának helyszínéről
A Dimorphos aszteroida és a kamikaze DART szonda ütközését az Olasz Űrügynökség LICIACube-ja örökítette meg.

A NASA első, kinetikus becsapódásra alapozott aszteroidaeltérítő kísérlete sikerrel zajlott le (magyar idő szerint) szeptember 27-én, mikor a kettős kisbolygórendszer kisebbik tagjába becsapódó DART szonda pontosan eltalálta célpontját és 6,1 km/s sebességgel ütközött a 163 méter átmérőjű Dimorphosszal, hogy kimozdítsa keringési pályájáról. A megsemmisülő szonda Draco (Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation) kamerája a találkozás előtt közvetlenül még négy képet készített az aszteroidáról, amelyről előtte nem lehetett pontosan tudni, hogyan néz ki, milyen a formája vagy a felépítése. A felvételeken jól látszik a kisbolygó sziklás felszíne, de összetételével, mint ahogy a keringési periódusának változásával kapcsolatos pontosabb elemzésekre még várni kell, egyelőre annyi bizonyos, hogy a küldetést sikerült a tervek szerint véghezvinni és a becsapódás sikeresen lezajlott.

Ezt a tényt a DART utolsó képe, az Olasz Űrügynökség LICIACube-jának felvétele és a teleszkópos megfigyelések adatai is mind alátámasztják, az eseményt ugyanis több obszervatóriumból követték figyelemmel a világ számos pontján.

A DART szonda 920 kilométerről rögzítette az utolsó olyan felvételét, amelyen a nagyobb Didymos aszteroida és a kisebb Dimorphos együtt látható, majd a becsapódás előtt 2 perccel, 12 kilométer távolságból még két képet készített. Negyedik, utolsó fotója csak részleges, mivel az ütközés előtt egy perccel elkészített felvételét már nem maradt ideje átküldeni a földi irányítóközpontba, a közvetítés közben ért véget pályafutása.

A becsapódás utáni pillanatokról a LICIACube két kamerája, Luke és a fekete-fehér felvételeket készítő Leia közvetített - ezekből derült ki, hogy milyen mértékű porfelhőt generált a szonda, ami fényes keretbe foglalta az aszteroidát.

A felvillanás a teleszkópos megfigyelések során is jól látszott: az Európai Űrügynökség Bolygóvédelmi Hivatala által szervezett, hat obszervatórium részvételével kivitelezett közös projekt során több helyszínről érkeztek az ütközés pillanatát bemutató felvételek, többek között a La Reunion szigetén található Les Makes Obszervatóriumból is. A teleszkóp által biztosított élő közvetítés alatt a hirtelen kifényesedő aszteroidát a becsapódás után egy perccel körbevette a kilökődő por, ami a teleszkóp szemszögéből nézve lassan keleti irányba távozott. A videón pár másodpercbe sűrített képek a valóságban fél óra alatt készültek el.

Az elkövetkező napokban és hetekben az Olasz Űrügynökség a LICIACube többi képét is nyilvánosságra hozza majd, az obszervatóriumok pedig a Dimorphos keringési idejét mérik. A felvételek az ESA Hera szondájának felkészülését is segítik, ami néhány év múlva látogatja meg a Dimorphost, hogy közelebbről vizsgálja a becsapódás nyomait.

(Fotó: ASI/NASA/Johns Hopkins APL)

Honnan lehet majd tudni, hogy a NASA aszteroidaeltérítő kísérlete sikerrel járt? Ma éjjel becsapódik a NASA szondája a kettős aszteroidarendszer kisebb tagjába, hogy kimozdítsa keringési pályájáról. Ha a kísérlet sikerrel jár, bizonyítja, hogy az aszteroidaeltérítő metódus működőképes bolygóvédelmi technikát jelent.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.