Megérkeztek Ukrajnába Elon Musk Starlink antennái

2022 / 03 / 01 / Pőcze Balázs
Egy teherautónyi antennával segíti az ukránokat a Starlink. Mihajlo Fedorov, az ország miniszterelnök-helyettese a hétvégén a Twitteren kért segítséget Elon Musktól.

"Miközben megpróbálod benépesíteni a Marsot, Oroszország megpróbálja elfoglalni Ukrajnát. Miközben a rakétáid sikeresen érnek földet az űrből, az orosz rakéták ukrán civileket támadnak meg. Arra kérünk, hogy bocsáss a rendelkezésünkre Starlink állomásokat, és kérd meg a józan oroszokat arra, hogy álljanak meg" - ezeket a szavakat intézte a politikus Muskhoz. A milliárdos válaszolt, aktiválta a szolgáltatást Ukrajnában, és azt írta, hogy további terminálokat indított útnak. A The Verge híre és Fedorov Twittere szerint a szállítmány két nappal később meg is érkezett. A politikus köszönetet mondott, Musk pedig annyit válaszolt, hogy "nagyon szívesen".

A Starlink alkalmazta technológiáról korábban már többször írtunk a Rakétán. A lényege, hogy a cég egy többtízezer műholdból álló hálót fog fonni, több rétegben, a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben az üvegszálas kapcsolat mellett lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni a szolgáltatásra. Ukrajnában viszont az infrastruktúrát ért fizikai és digitális támadások miatt több helyen kimaradások voltak tapasztalhatóak - ilyen helyzetben a műholdas internetnél megbízhatóbb megoldás nincs, még akkor is, ha az antenna elhelyezése kifejezetten macerás, hiszen meglehetősen nagy szögben kell tisztán látnia az égboltot.

Fedorov egyébként nem csak Musktól kért segítséget a Twitteren. Itt írt az Apple vezérigazgatójának küldött leveléről, amelyben arra kérte Tim Cookot, hogy ne exportáljon készülékeket az oroszoknak, illetve az App Store-t is tegye elérhetetlenné a számukra. Mark Zuckerbergtől ugyanezt kérte, csak a Facebookra és az Instagramra vonatkozóan, míg a Google-től a Google Pay és a Play Store leállítását várta. Időközben több technológiai nagyvállalat is korlátozta, hogy az orosz médiumok kiket és hogyan tudnak elérni, illetve hogyan tudnak pénzt termelni a platformokon.

(Fotó: Mykhailo Fedorov/Twitter)

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.