Megérkeztek Ukrajnába Elon Musk Starlink antennái

2022 / 03 / 01 / Pőcze Balázs
Egy teherautónyi antennával segíti az ukránokat a Starlink. Mihajlo Fedorov, az ország miniszterelnök-helyettese a hétvégén a Twitteren kért segítséget Elon Musktól.

"Miközben megpróbálod benépesíteni a Marsot, Oroszország megpróbálja elfoglalni Ukrajnát. Miközben a rakétáid sikeresen érnek földet az űrből, az orosz rakéták ukrán civileket támadnak meg. Arra kérünk, hogy bocsáss a rendelkezésünkre Starlink állomásokat, és kérd meg a józan oroszokat arra, hogy álljanak meg" - ezeket a szavakat intézte a politikus Muskhoz. A milliárdos válaszolt, aktiválta a szolgáltatást Ukrajnában, és azt írta, hogy további terminálokat indított útnak. A The Verge híre és Fedorov Twittere szerint a szállítmány két nappal később meg is érkezett. A politikus köszönetet mondott, Musk pedig annyit válaszolt, hogy "nagyon szívesen".

A Starlink alkalmazta technológiáról korábban már többször írtunk a Rakétán. A lényege, hogy a cég egy többtízezer műholdból álló hálót fog fonni, több rétegben, a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. De mivel egy cella csak korlátozott mennyiségű sávszélességet tud biztosítani, ezért a nagyvárosokban, amelyekben az üvegszálas kapcsolat mellett lassan az 5G is megszokottá válik, sosem lesz érdemes előfizetni a szolgáltatásra. Ukrajnában viszont az infrastruktúrát ért fizikai és digitális támadások miatt több helyen kimaradások voltak tapasztalhatóak - ilyen helyzetben a műholdas internetnél megbízhatóbb megoldás nincs, még akkor is, ha az antenna elhelyezése kifejezetten macerás, hiszen meglehetősen nagy szögben kell tisztán látnia az égboltot.

Fedorov egyébként nem csak Musktól kért segítséget a Twitteren. Itt írt az Apple vezérigazgatójának küldött leveléről, amelyben arra kérte Tim Cookot, hogy ne exportáljon készülékeket az oroszoknak, illetve az App Store-t is tegye elérhetetlenné a számukra. Mark Zuckerbergtől ugyanezt kérte, csak a Facebookra és az Instagramra vonatkozóan, míg a Google-től a Google Pay és a Play Store leállítását várta. Időközben több technológiai nagyvállalat is korlátozta, hogy az orosz médiumok kiket és hogyan tudnak elérni, illetve hogyan tudnak pénzt termelni a platformokon.

(Fotó: Mykhailo Fedorov/Twitter)

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.