Hadüzenettel ért fel a Google fejlesztői konferenciájának első napja

2023 / 05 / 12 / Pőcze Balázs
Hadüzenettel ért fel a Google fejlesztői konferenciájának első napja
Elkezdődött a Google éves fejlesztői konferenciája, az I/O. A keresőóriás az első napon több bejelentésével is jelezte: nem adja fel a harcot a mesterséges intelligencia terén sem.

Ugyan az ilyen események, mint az Apple WWDC-je (Worldwide Developers Conference, azaz fejlesztői világtalálkozó), vagy a Meta korábbi F8-je elsősorban a szakmai közönségnek szólnak, a tech óriások felhasználói, vásárlói és befektetői is mindig figyelemmel kísérik azokat. A cégek ugyanis ilyenkor a saját maguk által szabott keretek között beszélhetnek arról, ami fontos a számukra; itt árulják el, hogy a következő évben mely területekre fognak koncentrálni, reményeik szerint a fejlesztői közösségükkel együtt. Ilyenkor hallhatunk arról, hogy egy-egy operációs rendszer következő változata mire lesz képes, vagy hogy milyen kütyük érkeznek a közeljövőben a vállalattól.

A Google idei I/O-ja azért volt különösen fontos, mert évek óta először tűnik úgy, hogy a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának egy kicsit is meginoghat a hegemóniája.

December óta tudjuk, hogy a cégnél megrémültek a generatív mesterséges intelligenciáktól, hiszen egyebek mellett alaposan felforgathatják az elsődleges bevételi forrásuk, az internetes keresés működését. Ráadásul az azóta érkezett bejelentéseik, mint a ChatGPT-rivális Bard sem adtak igazán megnyugtató választ arra, hogy hogyan maradnak a világ vezető technológiai vállalata a mesterséges intelligencia (MI) miatti esetleges paradigmaváltás után.

Ennek megfelelően a legtöbb újdonság, amelyet bejelentettek, így vagy úgy, de kapcsolódott az MI-hez. A legizgalmasabb talán, hogy a generatív MI-megoldások meg fognak jelenni a dokumentumkezelő alkalmazásaikban, vagyis a Duet névre keresztelt technológia szövegszerkesztés, táblázatkezelés és prezentációkészítés közben fog ellátni minket tanácsokkal, de akár teljes szövegrészekkel, hasonlóan a Microsoft Copilotjához.

A fotóinkat is elérte az MI-láz: a Magic Editor, azaz varázsszerkesztő segítségével már-már Photoshop-szintű megoldásokat tudunk alkalmazni a fényképeinken, például teljes alakok áthelyezésével, vagy az időjárás átalakításával. A legfontosabb viszont minden bizonnyal, hogy a Microsoft - OpenAI együttműködés miatt a szent tehén, azaz a Google kereső is nyit az MI felé: miközben keresünk, a rendszer kiemel azzal kapcsolatos, fontosnak gondolt részleteket, például egy termék árának az alakulását. Az Android felhasználók pedig az SMS-ek megválaszolásakor vagy a hátterük átalakításakor számíthatnak az MI segítségére. Emellett a Bard chatbot is elérhető lesz mindenki számára, már ha Amerikában lakik, ugyanis a meghívásos rendszer után most már az Egyesült Államokban bárki használhatja a ChatGPT közvetlen konkurensét.

Ezeket a megoldásokat és még számtalan másikat már egytől-egyik a PaLM 2 névre keresztelt, vadiúj nagy nyelvi modell fogja kiszolgálni, amely a Google közleménye szerint jelentős előrelépést jelent az előző generációs modellhez képest: a PaLM 2-t több mint száz különböző nyelvből vett szövegadatbázison tanították be, aminek köszönhetően jelentősen jobban képes megérteni, létrehozni vagy lefordítani különböző szövegeket, és a cég állítása szerint képes átmenni a felsőfokú nyelvvizsgán is. A PaLM 2 emellett az érvelési, logikai és matematikai képességekben is sokat fejlődött, valamint számos programnyelvvel is elboldogul.

A Google továbbfejlesztette az egy ideje már Magyarországon is elérhető Immersive View-t is, így azzal már nem csak egyes épületeket vagy városrészeket nézegethetünk úgy, mint egy makettet, de a navigációval összekapcsolva azt is megnézhetjük madártávlatból, hogyan juthatunk el egy városban egyik pontból a másikba. Ahogy korábban írtunk róla, az immerzív látvány a mesterséges intelligencia segítségével, több milliárdnyi utcakép fotóból valamint légifotóból hozza létre a városok három dimenziós makettjét, így a végeredmény sokkal élethűbb, mint a műholdfelvételek alapján dolgozó Google Earth esetében. Ez a szolgáltatás a Google közleménye szerint 15 nagyváros esetében már a következő hónapokban elérhetővé válik, de minden bizonnyal előbb-utóbb Budapesten is navigálhatunk majd 3D-ben. Az immerzív látvánnyal kapcsolatos másik újdonság, hogy a Google kiadott egy új API-t is, így a szolgáltatást már bárki szabadon beépítheti a saját alkalmazásába.

De a Google hardver-csapata sem malmozott az elmúlt időszakban

Ugyan Magyarországon hivatalosan nem lesznek kaphatóak, de a Pixel készülékeknek is érkezett egy-egy új családtagjuk. A pletykáknak megfelelően itt a Pixel Fold, ami egy, a Samsung Galaxy Foldhoz hasonló, kihajtható telefon, amihez ötven Google-alkalmazást szabtak át, hogy a megfelelő élményt nyújtsák a szokatlan képernyőn. A Pixel Tablet amiatt érdekes, hogy, ahogyan a Wired kiemeli, elsősorban otthoni használatra készült, gyakorlatilag házasságban él egy hangszóróként működő állvánnyal, vagyis miközben az iPad egyre közelebb kerül ahhoz, hogy hordozható számítógépként tekintsünk rá, ez inkább egy okosotthon-kellék lesz. Az alacsony árú Pixel 7A-val pedig az első kritikák szerint megérkezett a középkategóriás Android mobilok új csúcspéldánya.

Vagyis a Google ugyan semmi forradalmit nem jelentett be, de többször és határozottan aláhúzta: a Microsoftnak és az OpenAI-nak nem fogják megkönnyíteni a dolgát a jövőben sem.

(Borítókép: Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.