Megkezdte működését a világ legnagyobb úszó szélerőműparkja Norvégia partjainál

2023 / 08 / 30 / Bodnár Barna
Megkezdte működését a világ legnagyobb úszó szélerőműparkja Norvégia partjainál
A projekt mögött az olajipari óriás Equinor áll, így talán nem meglepő, hogy a szélerőművek olajfúrótornyokat látnak majd el energiával.

A norvég állami tulajdonú multinacionális energetikai vállalat, az Equinor által létrehozott hatalmas Hywind Tampern szélerőműpark összkapacitása 88 megawatt, amelyet a közeli olaj- és gázfúró platformok ellátásához használnak majd fel. Az összesen 11 szélturbinát nem közvetlenül az óceánfenékhez, hanem a tenger aljához lehorgonyzott úszó platformhoz rögzítették. Ez az új technológia az iparág szakértői szerint alkalmas a mélyebb vizekben való használatra is, az Equinor nem titkolt szándéka pedig, hogy tovább fejleszti a módszert, annál is inkább, mert a cég szerint ez nagyban hozzájárul majd a jövőbeli úszó tengeri szélerőművek költségeinek csökkentéséhez is.

A szélerőműpark a norvég partoktól 140 kilométerre nyugatra található egy olyan területen, ahol a vízmélység 260 méter és 300 méter közötti. A közös horgonyzási rendszerrel ellátott úszó beton gerincszerkezetekre telepített turbinák 2022 harmadik negyedévében kezdték meg az energiatermelést, 2023 nyarától pedig teljes kapacitással működnek.


Fotó: Ole Jørgen Bratland/Equinor

A Hywind Tampern által megtermelt energia az Északi-tengeren található öt tengeri olaj- és gázfúrótorony ellátásához szükséges energia mintegy 35 százalékát fedezi. A jelentős szén-dioxid-kibocsátással rendelkező platformok jellemzően dízel- vagy gázüzemű gépeket használnak, az Equinor szerint

a platformok szélerőművekkel történő villamosítása évente mintegy 200 ezer tonnával csökkentheti a tornyok CO2-kibocsátását,

amely Norvégia 2022-es szén-dioxid-összkibocsátásának 0.4 százaléka.

A skandináv ország célja 2040-re a 30 gigawatt tengeri szélenergia, amely megduplázná Norvégia jelenlegi energiatermelését. Az ambiciózus tervek nem véletlenül születtek, ugyanis ahhoz, hogy Norvégia elérje a párizsi klímaegyezményben rögzített céljait, nélkülözhetetlen, hogy a tengeri és szárazföldi olaj- és gázipari létesítményeket elektrifikálják, mert ezek jelenleg negyedével járulnak hozzá az ország teljes kibocsátásához.


Fotó: Ole Jørgen Bratland/Equinor

Vannak azonban, akik szkeptikusak az olajipari óriás törekvéseivel kapcsolatban. A Greenpeace arra mutat rá egy friss jelentésében, hogy az Equinor, amely Norvégia olaj- és gáztermelésének mintegy 70 százalékáért felel, 2022-ben 134 százalékkal növelte nyereségét az előző évhez képest, miután jelentősen profitált az ukrajnai háború miatt egekbe szökő európai gázárakból. A megújuló energia a cég teljes energiatermelésének mindössze 0.13 százalékát tette ki abban az évben. Annak ellenére, hogy a szélerőműpark ötlete előremutató, és környezettudatosnak tűnik, a Greenpeace hangsúlyozza, hogy a norvég cég üzleti modelljének "egyértelmű fosszilis irányultsága" a befektetésekben is megmutatkozik: a 2022-es közel 10 milliárd dollárból 8,3 milliárd dollár közvetlenül az olaj- és gázkitermelés bővítésére vagy stabilizálására ment el.

(Borítókép: Ole Jørgen Bratland/Equinor)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.