"Megmérgezheti az internetet" egy új gyermekvédelmi törvény

2022 / 09 / 01 / Pőcze Balázs
Az Egyesült Államok legnépesebb államában egy olyan törvényt fogadott el a helyi törvényhozás, ami nem csak ott, hanem feltehetőleg az egész országban, sőt, az egész világon megváltoztathatja sok online szolgáltatás működését. Azok a platformok, amelyeket "valószínűleg" használnak fiatalok, többet kell, hogy tegyenek a magánszférájuk és biztonságuk védelmében.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az AB 2273 kód alatt futó, "Az életkornak megfelelő tervezésről szóló" jogszabály már csak az állam kormányzója, Gavin Newsom aláírására vár. A politikus egyelőre nem jelezte, hogy vannak-e aggályai a javaslattal kapcsolatban.

Az új szabályozás célja, hogy a fiatalok biztonságosabban internetezhessenek, azonban ezt életszerűen megvalósítani nem könnyű feladat

Már a törvény hatálya sem igazán kristálytiszta: azokra a platformokra vonatkozik, amelyeket "valószínűleg használnak gyerekek", illetve tizennyolc éven aluliak. Ebbe a fiatalok körében népszerű közösségi szolgáltatások mellett könnyen beleérthetünk webáruházakat, de akár online hírportálokat és más publikációkat is. Az üzemeltetők feladata ebben az esetben például az lesz, hogy mérjék fel, hogy milyen kockázatai vannak a szolgáltatásnak a fiatalokra nézve; korlátozzák a személyes adatok, köztük a földrajzi helyzettel kapcsolatosak felhasználását az esetükben; illetve ne használjanak olyan "sötét mintákat", amelyeknek a veszélyeiről korábban már írtunk a Rakétán. Mindehhez pedig "ésszerűen megbízható" módon fel kell mérniük a látogatóik életkorát.

Ha a törvény hatályba lépne, akkor valószínű, hogy nem csak Kaliforniában éreznénk a hatását

Ez az Egyesült Államok legnépesebb állama, ha önálló ország lenne, akkor a világ ötödik legnagyobb gazdaságát tudná magáénak, megelőzve a teljes Egyesült Királyságot. És mivel a platformoknak kifejezetten nehéz lenne államról államra, országról országra más elven működnie, elképzelhető, hogy a GDPR-hoz, vagy a kaliforniai megfelelőjéhez, a CCPA-hez hasonlóan mindenhol alakítanának a szolgáltatásaikon. Ez pedig jogvédők szerint veszélyes lehet: ahogyan arra a The Verge is emlékeztet, van szakértő, aki úgy gondolja, hogy "megmérgezi az internetet" az AB 2273. Eric Goldman szerint a legnagyobb veszélyei a törvénynek, hogy minden felhasználónak igazolnia kell majd az életkorát, vagyis valószínűleg a személyazonosságát is; sok szolgáltatás képtelen lenne rá, hogy teljesen megfeleljen a jogszabálynak; valamint az AB 2273 a cenzúrázás "trójai falova" lehetne. Olyan jogvédő szervezet is akadt, amely épp ezért egyenesen alkotmányellenesnek nevezte a javaslatot.

(Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema)

Példátlan tömeges megfigyelést tehet lehetővé az EU-ban egy új törvénytervezet Legalábbis a gyerekpornográfia ellen született, a telefonok átvizsgálását lehetővé tevő javaslat kritikusai szerint.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.