"Megmérgezheti az internetet" egy új gyermekvédelmi törvény

2022 / 09 / 01 / Pőcze Balázs
Az Egyesült Államok legnépesebb államában egy olyan törvényt fogadott el a helyi törvényhozás, ami nem csak ott, hanem feltehetőleg az egész országban, sőt, az egész világon megváltoztathatja sok online szolgáltatás működését. Azok a platformok, amelyeket "valószínűleg" használnak fiatalok, többet kell, hogy tegyenek a magánszférájuk és biztonságuk védelmében.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az AB 2273 kód alatt futó, "Az életkornak megfelelő tervezésről szóló" jogszabály már csak az állam kormányzója, Gavin Newsom aláírására vár. A politikus egyelőre nem jelezte, hogy vannak-e aggályai a javaslattal kapcsolatban.

Az új szabályozás célja, hogy a fiatalok biztonságosabban internetezhessenek, azonban ezt életszerűen megvalósítani nem könnyű feladat

Már a törvény hatálya sem igazán kristálytiszta: azokra a platformokra vonatkozik, amelyeket "valószínűleg használnak gyerekek", illetve tizennyolc éven aluliak. Ebbe a fiatalok körében népszerű közösségi szolgáltatások mellett könnyen beleérthetünk webáruházakat, de akár online hírportálokat és más publikációkat is. Az üzemeltetők feladata ebben az esetben például az lesz, hogy mérjék fel, hogy milyen kockázatai vannak a szolgáltatásnak a fiatalokra nézve; korlátozzák a személyes adatok, köztük a földrajzi helyzettel kapcsolatosak felhasználását az esetükben; illetve ne használjanak olyan "sötét mintákat", amelyeknek a veszélyeiről korábban már írtunk a Rakétán. Mindehhez pedig "ésszerűen megbízható" módon fel kell mérniük a látogatóik életkorát.

Ha a törvény hatályba lépne, akkor valószínű, hogy nem csak Kaliforniában éreznénk a hatását

Ez az Egyesült Államok legnépesebb állama, ha önálló ország lenne, akkor a világ ötödik legnagyobb gazdaságát tudná magáénak, megelőzve a teljes Egyesült Királyságot. És mivel a platformoknak kifejezetten nehéz lenne államról államra, országról országra más elven működnie, elképzelhető, hogy a GDPR-hoz, vagy a kaliforniai megfelelőjéhez, a CCPA-hez hasonlóan mindenhol alakítanának a szolgáltatásaikon. Ez pedig jogvédők szerint veszélyes lehet: ahogyan arra a The Verge is emlékeztet, van szakértő, aki úgy gondolja, hogy "megmérgezi az internetet" az AB 2273. Eric Goldman szerint a legnagyobb veszélyei a törvénynek, hogy minden felhasználónak igazolnia kell majd az életkorát, vagyis valószínűleg a személyazonosságát is; sok szolgáltatás képtelen lenne rá, hogy teljesen megfeleljen a jogszabálynak; valamint az AB 2273 a cenzúrázás "trójai falova" lehetne. Olyan jogvédő szervezet is akadt, amely épp ezért egyenesen alkotmányellenesnek nevezte a javaslatot.

(Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema)

Példátlan tömeges megfigyelést tehet lehetővé az EU-ban egy új törvénytervezet Legalábbis a gyerekpornográfia ellen született, a telefonok átvizsgálását lehetővé tevő javaslat kritikusai szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.