Idén is lehetőséget kapnak a magyar fiatalok, hogy megoldást találjanak korunk legnagyobb kihívásaira

2023 / 02 / 15 / Bobák Áron
A Samsung és az EdisonKids által életre hívott "Megoldások a holnapért" versenyen hatmillió forintos összdíjazásban részesülnek a győztes csapatok.

Használt tárgyak újrahasznosítását elősegítő online piactér, a komposztáláskor keletkező hő felhasználását lehetővé tevő megoldás, tudatos vásárlásra ösztönző alkalmazás, rehabilitációt segítő robotikus kéz - csak néhány azok közül az ötletek közül, amelyekkel az elmúlt években a "Megoldások a holnapért" verseny résztvevői előrukkoltak. És noha a felsorolt példák alapján könnyen azt gondolhatnánk, hogy a résztvevők egytől-egyig tapasztalt vállalkozók vagy feltörekvő startupok voltak, valójában az ötletek mindegyike 12 és 18 év közötti magyar iskolásoktól származik.

A Samsung és az EdisonKids által 2021-ben életre hívott kihívás lényege éppen az, hogy a tudomány és a technológia világára vagy a társadalmi kihívásokra különösen fogékony diákok profi keretek, neves szakemberek segítségével sajátíthassák el az olyan, a 21. században elengedhetetlen készségeket, mint a design thinking, a feltalálói kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása, miközben válaszokat keresnek korunk legégetőbb problémáira. "A stratégiai gondolkodás, a fenntarthatósági szemlélet elsajátítása és a konstruktív problémamegoldás mind olyan képességek, amelyek elengedhetetlenek a folyamatosan változó világban való érvényesüléshez" - mondta el a versenyről Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy a kihívás során eltökélt szándékuk olyan, valóban hasznos mentális és fizikai eszköztárat biztosítani a résztvevőknek, amellyel most és a jövőben is el tudnak igazodni a technológiát középpontba állító világban.


A tavalyi "Megoldások a holnapért" kihívás győztesei (Fotó: Edisonplatform/Facebook)

Az idei megmérettetésre a szervezők három kategóriát hirdettek meg: a 2-6 főből plusz az őket segítő tanárból álló csapatoknak a fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösségek témakörében kell valamilyen eredeti ötlettel előállniuk, az erről szóló kétperces bemutatkozó videót pedig feltölteni az EdisonKids weboldalára a jelentkezési űrlap kitöltése után. Erre az idei évben február 20-ig, azaz jövő hét hétfőig van lehetőség, ami után a neves szakértőkből álló zsűri kiválasztja majd azt az ötven csapatot, akik részt vehetnek az idei kihívásban.

Ők kezdetben egy online közösségi tanulási platformon, szakértők által tartott workshopokon sajátíthatják majd el az ötleteik kidolgozásához szükséges kompetenciákat, miközben a csapatokat kísérő tanárokat az EdisonKids mentorációs és facilitációs képzésekkel is segíti. A Dr. Meskó Bertalan által vezetett zsűri a beadott pályamunkák alapján áprilisban választja majd ki azt a nyolc csapatot, akik bejutnak az idei "Megoldások a holnapért" kiírás elődöntőjébe, ahol a csapatokat már egy szakmai mentor valamint a Samsung munkatársai is segíteni fogják a céljuk elérésében. A június 3-án megrendezett döntőben a győztesek értékes ajándékokat vihetnek majd haza, hiszen az első három helyezett összesen hatmillió forintos tárgynyereménnyel gazdagodik, amelyet a Samsung webshopjából választhatnak ki.

A "Megoldások a holnapért" 2023-as kiírásáról az EdisonKids valamint a Samsung Magyarország honlapján található bővebb tájékoztató, a versenyre jelentkezni pedig ezen a linken lehet.

(Fotó: Edisonplatform/Facebook)

Ha a gyerekeken múlna, a világ egy sokkal élhetőbb hely lenne A Zöld kód - Kódolj a holnapért! elnevezésű robotépítő verseny döntőjében többek között a méhpusztulás kezelésére és a halláskárosultakkal való kommunikáció megkönnyítésére is láthattunk újszerű megoldásokat az általános iskolai csapatoktól.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.