Mégsem történt (még) bűntény a világűrben

2020 / 04 / 11 / Felkai Ádám
Mégsem történt (még) bűntény a világűrben
A bíróság döntése alapján legalábbis egyelőre senki nem követett el semmi igazán rosszat a végtelenben, és az eddig elhangzott egyetlen vád egy szolgálatot teljesítő űrhajóssal szemben alaptalan.

Az ügy egy csúnya válás miatt robbant ki: Anne McClain asztronautát vádolta meg a felesége azzal, hogy McClain illetéktelenül tekintette meg felesége bankszámláját az ISS egyik fedélzeti számítógépéről. Az eset idején a párnak tartott éppen a válópere.

Az ügy csúnya magánéleti hátteréről már mi is írtunk itt hosszabban.

A most született döntés alapján Anne McClain felesége, Summer Worden hazudott azzal kapcsolatban a hatóságoknak, hogy az űrhajós illetéktelenül nézte meg a bankszámlát a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről 2019 januárjában.

Wordent ezután megvádolták, hogy kétszer is hamisan nyilatkozott a hatóságoknak.

Mint kiderült, az eset valójában úgy történt, hogy a hozzáférést a szóban forgó számlához maga Worden adta meg McClainnek, és amikor januárban az asztronauta megnézte az adatokat, Worden ezt a hozzáférést nem vonta vissza.


Anne McClain

Különösen kellemetlen (az érzelmi sérülések mellett), hogy nem zárható ki, hogy Anne McClain emiatt a vád miatt maradt le egy rekordról, az első, csak női asztronauták résztvételével történő űrsétáról.

A NASA viszont határozottan tagadta, hogy a vád miatt vették le McClaint a sétáról, hanem állításuk szerint a dologra a szkafanderekkel kapcsolatos problémák miatt nem került sor. (A fentebb linkelt cikkben erről is írtunk már részletesebben.)

Végleges ítélet a bankszámla ügyében csak most szültett, de a házaspár válását egyébként már idén január 8-án véglegesítették.

Ezzel tehát hivatalossá vált: habár bűnténnyel már vádoltak meg űrben tartózkodó asztronautát, egyelőre még nem történt bűntény az űrben. Erre valószínűleg addig kell várnunk, amíg kevésbé szelektált társaság rajzik ki a végtelenbe, mint amilyenek az űrhajósok.

(Kép: Flickr/Olympia law PC, wikipedia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.