Mégsem történt (még) bűntény a világűrben

2020 / 04 / 11 / Felkai Ádám
Mégsem történt (még) bűntény a világűrben
A bíróság döntése alapján legalábbis egyelőre senki nem követett el semmi igazán rosszat a végtelenben, és az eddig elhangzott egyetlen vád egy szolgálatot teljesítő űrhajóssal szemben alaptalan.

Az ügy egy csúnya válás miatt robbant ki: Anne McClain asztronautát vádolta meg a felesége azzal, hogy McClain illetéktelenül tekintette meg felesége bankszámláját az ISS egyik fedélzeti számítógépéről. Az eset idején a párnak tartott éppen a válópere.

Az ügy csúnya magánéleti hátteréről már mi is írtunk itt hosszabban.

A most született döntés alapján Anne McClain felesége, Summer Worden hazudott azzal kapcsolatban a hatóságoknak, hogy az űrhajós illetéktelenül nézte meg a bankszámlát a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről 2019 januárjában.

Wordent ezután megvádolták, hogy kétszer is hamisan nyilatkozott a hatóságoknak.

Mint kiderült, az eset valójában úgy történt, hogy a hozzáférést a szóban forgó számlához maga Worden adta meg McClainnek, és amikor januárban az asztronauta megnézte az adatokat, Worden ezt a hozzáférést nem vonta vissza.


Anne McClain

Különösen kellemetlen (az érzelmi sérülések mellett), hogy nem zárható ki, hogy Anne McClain emiatt a vád miatt maradt le egy rekordról, az első, csak női asztronauták résztvételével történő űrsétáról.

A NASA viszont határozottan tagadta, hogy a vád miatt vették le McClaint a sétáról, hanem állításuk szerint a dologra a szkafanderekkel kapcsolatos problémák miatt nem került sor. (A fentebb linkelt cikkben erről is írtunk már részletesebben.)

Végleges ítélet a bankszámla ügyében csak most szültett, de a házaspár válását egyébként már idén január 8-án véglegesítették.

Ezzel tehát hivatalossá vált: habár bűnténnyel már vádoltak meg űrben tartózkodó asztronautát, egyelőre még nem történt bűntény az űrben. Erre valószínűleg addig kell várnunk, amíg kevésbé szelektált társaság rajzik ki a végtelenbe, mint amilyenek az űrhajósok.

(Kép: Flickr/Olympia law PC, wikipedia)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
Elképesztő felvétel a legtávolabbi Einstein-gyűrűről
A Hubble Űrteleszkóp lenyűgöző fotót készített a valaha talált egyik legtávolabbi Einstein-gyűrűről. Ennek a jelentősége abban áll, hogy remekül szemlélteti a tömegnek a téridőre gyakorolt tényleges hatását.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.