Megsemmisülhet a világ legnagyobb jéghegye, de nem a klímaváltozás miatt

2022 / 11 / 10 / Bobák Zsófia
Megsemmisülhet a világ legnagyobb jéghegye, de nem a klímaváltozás miatt
A végzete felé tart a Luxemburg méretű jéghegy - hamarosan áthalad a Drake-átjárón, ahonnan a jéghegyek általában már nem térnek vissza.

A világ legnagyobb jéghegyének címét tavaly májusban szerezte meg az A-76 jelű objektum, miután levált a Ronne selfjégről. A 170 kilométer hosszú és több mint 25 kilométer széles jéghegy nem rögzült a tengerfenékhez, így azonnal megkezdhette vándorlását az Antarktisz környékén és az akkoriban kiadott jelentés szerint jó esély volt rá, hogy egy korábbi csúcstartó, az A68A útját követi majd, ütközéssel fenyegetve Déli-Georgiát és potenciális veszélyt jelentve a helyi állatpopuláció számára. Az A-76 sorsa azonban máshogy alakult.

2021. májusának vége felé Dr. Jan Lieser, az ausztrál meteorológiai szolgálat munkatársa szokatlan jelenségre lett figyelmes a Sentinel-1A műhold által készített képeken: észrevette, hogy az A-76 eredeti formájában megszűnt létezni, helyette több kisebb darab jéghegy született, az A-76B és az A-76C. A jéghegy legnagyobb megmaradt része, vagyis a valahai A-76 új nevet kapott, ő lett az A-76A, ami az Egyesült Államok Nemzeti Jégközpontjának adatai szerint május 26-án 135 kilométer hosszú és 26 kilométer széles volt.

Az azóta megtett hosszú útja ellenére, 2000 kilométernyi vándorlás után sem változtak a méretei, ezért a jéghegy jelenleg is körülbelül két londonnyi területen (London területe 1572 km²) terül el, vagyis nagyobb, mint teljes Luxemburg (ami 2586 km²-es). A NASA Earth Observatory által október 31-én publikált jelentés szerint azonban az óriási jégdarab nem sokáig marad ekkora,

lehetséges, hogy egyenesen a végzete felé úszik.

A jéghegy ugyanis a Terra műhold megfigyelései szerint megérkezett a Drake-átjáróhoz, pontosabban a felhők takarásából előbukkanó látvány alapján már az átjárón halad át, ami nem feltétlenül tartogat kellemes meglepetést az A-76A számára. A NASA elmondása szerint az erre járó jéghegyeket rendszerint keleti irányba sodorja az erőteljes Antarktiszi-köráramlat, ami az átjárón keresztül halad el. Ezután a kitérő után a jéghegyek az egyenlítő felé úszva egyre melegebb vizekbe kerülnek, ami megolvasztja őket, míg végül teljesen megsemmisülnek.


Az A-76A pozíciója október 31-én (Fotó: NASA Earth Observatory)

Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy ez a sors vár-e az A-76A-ra, a nagytömegű jégre eddig kevés hatást gyakoroltak a környezet változásai és az irányát is befolyásolhatják más tényezők, de a lehetőség nincs kizárva a NASA szerint. A műholdas megfigyeléseknek köszönhetően az elkövetkező időkben is folyamatosan nyomon lehet majd követni az útját és méretének módosulását.

(Fotó: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory, Sentinel-1A/ESA)

Elszabadult a világ legnagyobb jéghegye Hatalmas kiterjedésű jégdarab tört le a Ronne selfjég nyugati részéről az Európai Űrügynökség megfigyelései szerint. Az új rekorder az A-76 nevet kapta és jócskán megelőzi méreteivel az eddigi legnagyobb jéghegyet, az A-23A-t.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.