Megsemmisülhet a világ legnagyobb jéghegye, de nem a klímaváltozás miatt

2022 / 11 / 10 / Bobák Zsófia
Megsemmisülhet a világ legnagyobb jéghegye, de nem a klímaváltozás miatt
A végzete felé tart a Luxemburg méretű jéghegy - hamarosan áthalad a Drake-átjárón, ahonnan a jéghegyek általában már nem térnek vissza.

A világ legnagyobb jéghegyének címét tavaly májusban szerezte meg az A-76 jelű objektum, miután levált a Ronne selfjégről. A 170 kilométer hosszú és több mint 25 kilométer széles jéghegy nem rögzült a tengerfenékhez, így azonnal megkezdhette vándorlását az Antarktisz környékén és az akkoriban kiadott jelentés szerint jó esély volt rá, hogy egy korábbi csúcstartó, az A68A útját követi majd, ütközéssel fenyegetve Déli-Georgiát és potenciális veszélyt jelentve a helyi állatpopuláció számára. Az A-76 sorsa azonban máshogy alakult.

2021. májusának vége felé Dr. Jan Lieser, az ausztrál meteorológiai szolgálat munkatársa szokatlan jelenségre lett figyelmes a Sentinel-1A műhold által készített képeken: észrevette, hogy az A-76 eredeti formájában megszűnt létezni, helyette több kisebb darab jéghegy született, az A-76B és az A-76C. A jéghegy legnagyobb megmaradt része, vagyis a valahai A-76 új nevet kapott, ő lett az A-76A, ami az Egyesült Államok Nemzeti Jégközpontjának adatai szerint május 26-án 135 kilométer hosszú és 26 kilométer széles volt.

Az azóta megtett hosszú útja ellenére, 2000 kilométernyi vándorlás után sem változtak a méretei, ezért a jéghegy jelenleg is körülbelül két londonnyi területen (London területe 1572 km²) terül el, vagyis nagyobb, mint teljes Luxemburg (ami 2586 km²-es). A NASA Earth Observatory által október 31-én publikált jelentés szerint azonban az óriási jégdarab nem sokáig marad ekkora,

lehetséges, hogy egyenesen a végzete felé úszik.

A jéghegy ugyanis a Terra műhold megfigyelései szerint megérkezett a Drake-átjáróhoz, pontosabban a felhők takarásából előbukkanó látvány alapján már az átjárón halad át, ami nem feltétlenül tartogat kellemes meglepetést az A-76A számára. A NASA elmondása szerint az erre járó jéghegyeket rendszerint keleti irányba sodorja az erőteljes Antarktiszi-köráramlat, ami az átjárón keresztül halad el. Ezután a kitérő után a jéghegyek az egyenlítő felé úszva egyre melegebb vizekbe kerülnek, ami megolvasztja őket, míg végül teljesen megsemmisülnek.


Az A-76A pozíciója október 31-én (Fotó: NASA Earth Observatory)

Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy ez a sors vár-e az A-76A-ra, a nagytömegű jégre eddig kevés hatást gyakoroltak a környezet változásai és az irányát is befolyásolhatják más tényezők, de a lehetőség nincs kizárva a NASA szerint. A műholdas megfigyeléseknek köszönhetően az elkövetkező időkben is folyamatosan nyomon lehet majd követni az útját és méretének módosulását.

(Fotó: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory, Sentinel-1A/ESA)

Elszabadult a világ legnagyobb jéghegye Hatalmas kiterjedésű jégdarab tört le a Ronne selfjég nyugati részéről az Európai Űrügynökség megfigyelései szerint. Az új rekorder az A-76 nevet kapta és jócskán megelőzi méreteivel az eddigi legnagyobb jéghegyet, az A-23A-t.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.