Megszegte az internet legalapvetőbb törvényét, bocsánatot kért, majd felajánlotta lemondását Elon Musk

2022 / 12 / 19 / Pőcze Balázs
Megszegte az internet legalapvetőbb törvényét, bocsánatot kért, majd felajánlotta lemondását Elon Musk
A Twitter megtiltotta a felhasználóinak, hogy más közösségi média felületeiket hirdessék az oldalon, majd visszavonta ezt a szabályt, végül az új tulajdonos és vezérigazgató felajánlotta a lemondását, amit a szavazók el is fogadtak. Mindezt két nap alatt.

Úgy tűnt, hogy a hétvége legkülönösebb híre a Twitterrel kapcsolatban az lesz, hogy mostantól senki sem oszthat meg a Facebookra, az Instagramra, a szolgáltatás legnagyobb konkurensének tartott Mastodonra, de akár a Tumblrre mutató linkeket. Ahogy arról a The Verge beszámolt, sem a bemutatkozó szövegekben, sem egyes bejegyzésekben nem lehetett elhelyezni linkeket, sőt, szóbeli hivatkozásokat sem a versenytársaknál vezetett fiókokra. A döntés oka egyértelműnek tűnik: Elon Musk elképesztően viharos két hónapot tudhat maga mögött a Twitter élén, és ugyan azt nem tudni, hogy pontosan hány hirdető és felhasználó hagyta ott a platformot, és váltott a konkurensekhez, de valószínűleg nincsenek kevesen. Amint a múlt héten megírtuk, Musk még önkényesnek tűnő módon, egyesével is tiltott le újságírói fiókokat, ami tovább borzolta a kedélyeket. A hétvégi döntése azonban azért igazán különös, mert a szabad hivatkozás-elhelyezés az internet, illetve a world wide web működésének legfontosabb alapelve. Vagyis míg üzletileg indokolható a szabály, technológiailag és filozófiailag sokkal nehezebben volt védhető.

Ha hirtelen minden közösségi platform elkezdené leszűkíteni, hogy hova linkelhetünk onnan, alapjaiban változna meg az internetezés.

Épp, hogy elkezdtük megemészteni ezt a döntést, máris érkezett az újabb hír, miszerint a tulajdonos visszavonta azt, bocsánatot kért, és megígérte, hogy mostantól minden fontosabb szabályváltoztatást szavazás előz majd meg. Három perccel később érkezett is az első, igaz, más témában: "Lemondjak a Twitter vezetéséről? Tartom magam a szavazás végeredményéhez" kérdezte Musk a követőitől. A kérdésre magyar idő szerint hétfő délig lehetett válaszolni, és a válaszadók ötvennyolc százaléka szerint Musknak távoznia kell. Fontos kiemelni, hogy a milliárdos korábban a platform megvásárlásából is ki akart táncolni, kis híján egy bíróságnak kellett köteleznie a tranzakció végrehajtására.

Attól függetlenül, hogy mi lett a végeredmény, az borítékolható, hogy a világ mostmár csak egyik leggazdagabb embere át kell, hogy gondolja, hogy hogyan menedzseli a vállalkozásait. A Tesla, a SpaceX, a StarLink és a NeuraLink így is több embernyi feladatot biztosítanak, miközben előbbi tőzsdei papírjainak az értéke egyéves mélyponton van, és a harmadik legnagyobb tulajdonos már Musk lemondását követeli.

(Borítókép: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)

Merénylettől tart Elon Musk, újságírók fiókjait tiltotta le a Twitteren Áprilisban még azt írta, hogy "reméli, hogy a legnagyobb kritikusai is maradnak a platformon, mert ezt jelenti a szólásszabadság", most fiókokat függesztett fel, mert szerinte veszélyeztetik a családját.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.