Merénylettől tart Elon Musk, újságírók fiókjait tiltotta le a Twitteren

2022 / 12 / 16 / Pőcze Balázs
Merénylettől tart Elon Musk, újságírók fiókjait tiltotta le a Twitteren
Féltucat ismert újságíró fiókját függesztette fel a Twitter csütörtök éjszaka. A szolgáltatás tulajdonosa, Elon Musk áprilisban még azt írta, hogy "reméli, hogy a legnagyobb kritikusai is maradnak a platformon, mert ezt jelenti a szólásszabadság".

Magyarországon is jól ismert kiadványok, a The New York Times, a The Washington Post, a CNN és a Mashable egy-egy újságíróját is felfüggesztette az idén magánkézbe került Twitter - számolt be a The Verge. Figyelmeztetést egyik szerkesztőség vagy újságíró sem kapott, de úgy tűnik, hogy azzal vétettek a platform szabályai ellen, hogy linkeket osztottak meg egy olyan weboldalra, amely Elon Musk magánrepülőgépének a földrajzi helyzetét mutatja. A Twitteren tegnap óta kifejezetten tilos ilyen, valós idejű információkat megosztani, vagy azokra mutató hivatkozásokat elhelyezni. A letiltott újságírók közül többen ismert kritikusai az üzletembernek.

"Kiposztolták a valós idejű helyzetemet, gyakorlatilag merénylet-koordinátákat"

- fogalmazott Musk, aki azt állítja, hogy egy "őrült kukkoló" mászott az egyik gyerekét szállító autó motorháztetejére, bár az egyelőre nem világos, hogy ez hogyan függ össze a repülőgépe útvonalával. A Twitteren más olyan fiókokat is bezártak, amelyek repülőgépek közlekedését követik, miközben ezek szabadon elérhető, nyilvános információk. Musk szavazást indított arról, hogy mikor engedje vissza a szabályok ellen vétő újságírókat, cikkünk írásakor az "azonnal" vezet.

Emellett a sokak által Twitter-alternatívaként kezelt Mastodonra mutató linkek sem működnek az oldalon. Nem világos, hogy a fenti esetekkel összefüggésben, vagy üzleti aggodalmak miatt döntöttek így a platformnál. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az amúgy is elfoglalt Elon Musknak igen sok idejét veszik el moderációs kérdések, amelyek gyakorlatilag minden hasonló szolgáltatásnak az Achilles-sarkát jelentik, a Facebooktól a TikTokon át a YouTube-ig. Az, hogy a Tesla, a SpaceX, a NeuraLink és a StarLink közel sem triviális műszaki kihívásai mellett arról kell döntenie Musknak, hogy Ye, azaz Kanye West való-e a Twitterre, vagy a sok szélsőséges közül miért pont Alex Jones-t tiltsák ki, felveti a kérdést, hogy vajon a férfi következő vállalkozása a huszonnégy órás napokat nyújtja-e hosszabbra, illetve, hogy a Twittert övező botrányok vajon mikor kezdenek kárt okozni a többi vállalkozásánál.

(Borítókép: STR/NurPhoto via Getty Images)

Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi A Jack Sweeney nevű egyetemista ugyanakkor tízszer ennyit szeretett volna, most pedig úgy tűnik, hogy ez a hajó mindkettejük számára elúszott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.