Merénylettől tart Elon Musk, újságírók fiókjait tiltotta le a Twitteren

2022 / 12 / 16 / Pőcze Balázs
Merénylettől tart Elon Musk, újságírók fiókjait tiltotta le a Twitteren
Féltucat ismert újságíró fiókját függesztette fel a Twitter csütörtök éjszaka. A szolgáltatás tulajdonosa, Elon Musk áprilisban még azt írta, hogy "reméli, hogy a legnagyobb kritikusai is maradnak a platformon, mert ezt jelenti a szólásszabadság".

Magyarországon is jól ismert kiadványok, a The New York Times, a The Washington Post, a CNN és a Mashable egy-egy újságíróját is felfüggesztette az idén magánkézbe került Twitter - számolt be a The Verge. Figyelmeztetést egyik szerkesztőség vagy újságíró sem kapott, de úgy tűnik, hogy azzal vétettek a platform szabályai ellen, hogy linkeket osztottak meg egy olyan weboldalra, amely Elon Musk magánrepülőgépének a földrajzi helyzetét mutatja. A Twitteren tegnap óta kifejezetten tilos ilyen, valós idejű információkat megosztani, vagy azokra mutató hivatkozásokat elhelyezni. A letiltott újságírók közül többen ismert kritikusai az üzletembernek.

"Kiposztolták a valós idejű helyzetemet, gyakorlatilag merénylet-koordinátákat"

- fogalmazott Musk, aki azt állítja, hogy egy "őrült kukkoló" mászott az egyik gyerekét szállító autó motorháztetejére, bár az egyelőre nem világos, hogy ez hogyan függ össze a repülőgépe útvonalával. A Twitteren más olyan fiókokat is bezártak, amelyek repülőgépek közlekedését követik, miközben ezek szabadon elérhető, nyilvános információk. Musk szavazást indított arról, hogy mikor engedje vissza a szabályok ellen vétő újságírókat, cikkünk írásakor az "azonnal" vezet.

Emellett a sokak által Twitter-alternatívaként kezelt Mastodonra mutató linkek sem működnek az oldalon. Nem világos, hogy a fenti esetekkel összefüggésben, vagy üzleti aggodalmak miatt döntöttek így a platformnál. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az amúgy is elfoglalt Elon Musknak igen sok idejét veszik el moderációs kérdések, amelyek gyakorlatilag minden hasonló szolgáltatásnak az Achilles-sarkát jelentik, a Facebooktól a TikTokon át a YouTube-ig. Az, hogy a Tesla, a SpaceX, a NeuraLink és a StarLink közel sem triviális műszaki kihívásai mellett arról kell döntenie Musknak, hogy Ye, azaz Kanye West való-e a Twitterre, vagy a sok szélsőséges közül miért pont Alex Jones-t tiltsák ki, felveti a kérdést, hogy vajon a férfi következő vállalkozása a huszonnégy órás napokat nyújtja-e hosszabbra, illetve, hogy a Twittert övező botrányok vajon mikor kezdenek kárt okozni a többi vállalkozásánál.

(Borítókép: STR/NurPhoto via Getty Images)

Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi A Jack Sweeney nevű egyetemista ugyanakkor tízszer ennyit szeretett volna, most pedig úgy tűnik, hogy ez a hajó mindkettejük számára elúszott.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.