Megtalálták a helyet, ahol a sikertelen kereskedelmi holdraszállás leszállóegysége becsapódhatott

2023 / 05 / 26 / Bobák Zsófia
Megtalálták a helyet, ahol a sikertelen kereskedelmi holdraszállás leszállóegysége becsapódhatott
A japán ispace cég Hakuto-R missziója során a Holdon próbált landolni az M1 leszállóegység, de ereszkedés közben az irányítóközpont elvesztette a kapcsolatot az űreszközzel. A NASA Lunar Reconnaissance Orbitere most valószínűleg ráakadt és felvételt is készített a becsapódás helyszínéről.

A japán ispace cég Hakuto-R missziója ígérkezett az első sikeres kereskedelmi holdraszállásnak (korábban már a szintén nagyrészt magánpénzekből finanszírozott, izraeli Beresheettel is próbáltak landolni az égitesten, sikertelenül), de a küldetés az utolsó pillanatban kudarcba fulladt: a leszállás tervezett időpontja után az ispace munkatársai nem tudták felvenni a kapcsolatot az űreszközzel, így nem sokkal később bejelentették, hogy a landolást nagy valószínűséggel nem sikerült kivitelezni.

Az M1 pedig fontos küldetést teljesített volna - a kitűzött cél az Atlas-kráter feltérképezése volt két különleges holdjáróval: a JAXA gömb alakú kis robotjával és a Mohammed Bin Rashid Űrközpont roverével. Emellett az ispace azt is igyekezett bizonyítani, hogy nem csak a nagy űrügynökségek tudnak megvalósítani egy olyan komplex küldetést, mint amilyet egy másik égitesten való landolás jelent, hanem egy privát cég is. Azt, hogy pontosan mi is történt az M1 leszállóegységgel, még továbbra is vizsgálják a mérnökök. A NASA mindeközben olyan új felvételeket készített a landolás eredetileg tervezett helyszínéről, amelyek a becsapódás helyét mutatják.

Az LRO által készített képek a tervezett landolás helyszínéről előtte és utána

A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) 2023. április 26-án 10 képet készített arról a 40*45 kilométeres területről, ami a Hakuto-R misszió landolási zónáját és környékét képviselte és a felvételeket az LRO üzemeltetéséért felelős csapat az M1 nyomai után kutatva részletekbe menően elemezte. A (lehetséges) becsapódás előtti időpontban és után készült képek összehasonlítása során négy helyszínen egyértelmű változásokat detektáltak, amelyek törmelékeket és egy kisebb krátert, vagy a leszállóegység darabját jelezhetik. A NASA leírása szerint az elkövetkező hónapokban további felvételeket rögzítenek a keringőegység kamerájával a helyszínről, különböző fényviszonyok között, hogy világosabban lássák a megfigyelt objektumokat és egyértelműen eldönthessék, mit is ábrázolnak.

Az ispace április 26-án kiadott közleménye szerint a misszió elérendő tíz célja közül nyolcat tudtak teljesíteni, a kilencedikre és tizedikre, tehát a sikeres holdraszállásra és a kommunikációs kapcsolat helyreállítására már nem látnak esélyt. A következő missziót 2024-re és 2025-re tervezik, ekkor újra megkísérlik majd a landolást. Az M1 űreszközzel kapcsolatos vizsgálatok eredményeiről a mai napon adnak közzé újabb tájékoztatást.

(Fotó: ispace, NASA Goddard Space Flight Center/Arizona State University)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.