memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak

2024 / 05 / 19 / Támogatott Tartalom
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló

Tényleg a lányokról szól

A lányok napja nem csak egy ügyes marketing fogás a memoQ csapata részéről, hanem olyan kreatív útbaigazítás, amiből a legtöbb pályaválasztást segítő szervezet tanulhatna. A résztvevő lányok nagy része nem tudta, hogy törvény szerint minden iskolában lennie kell pályaválasztási tanácsadónak. Persze az információ a rendelkezésre álló lehetőségekről csak a nulladik lépés, amit manapság kis utánajárással bárki – hát még a mostani technológiai bennszülötteknek számító tizenévesek – fellelhet az interneten. A hangsúly inkább a motiváció megteremtésén és egy gondolatcsíra elültetésén van. Ebben pedig a program kötetlen (kerekasztal) beszélgetése segítette a résztvevőket: üde színfolt volt a memoQ csapatának bevonó, értő és figyelő hozzáállása.

Mi az a memoQ?

A memoQ egy szoftver. A memoQ fordítás és fordítástámogatás, szoftverfejlesztés és szoftverhasználat. Egy globálisan működő cég és egy progresszív szemléletű csapat azoknak a szabad szellemű embereknek, akik hisznek az ember folyamatos fejlődése mellett a folyamatos változásban is: az életre szóló hivatás épp úgy rendben van, mint a széles érdeklődési kör.

Nem baj, ha minden érdekel

A kamaszoknál alapvetően két dolgot rendre elrontanak azok, akik hatni szeretnének rájuk: az első, ha „hülyének” nézik őket a második pedig, ha az ember, aki átadja az információt (legyen az szülő vagy pedagógus) nem hiteles.

A memoQ programjának keretében nemcsak lehetőség volt kérdezni, de a légkör is adott volt hozzá. A kötetlen beszélgetés sokszor igényel egy kis bátorítást, mondjuk egy személyes sztorival a kezdeményező felnőtt részéről - így talán a tizenévesek sem érzik majd úgy, hogy éppen megmondják nekik a tutit, miközben ott lóg a sors damoklészi kardja a fejük felett.

„Mi van, ha engem a matek is és a magyar is érdekel, de már most el kell döntenem, melyik faktra fogok járni? Mi van, ha nem azt akarom csinálni, amiben jó vagyok? Mi van, ha egy hónap múlva már nem az érdekel, ami most?” – ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzottak el.

A válaszok pedig rámutattak, hogy nem végleges egy döntés sem, bármikor lehet váltani, és a nagy nyomás hatására könnyű elfelejteni, hogy elvileg az egésznek az lenne a lényege, hogy jól érezzük magunkat abban, amit hivatásunknak választunk. Még ha ez a karrier nem is tart tovább pár évnél.

Ezt pedig olyan nők történetei támasztották alá, akik pedagógusból, bölcsészből vagy éppen fitneszedzőből váltak termékmenedzserré, memoQ fordítástechnológia-oktatóvá vagy UX, UI fejlesztővé.

Persze elhangzottak pragmatikus tanácsok is, hogy csak egy párat említsünk: aki nyelvet szeretne tanulni és fordítással akar foglalkozni, annak nem biztos, hogy az egyetem erre a legjobb terep. Manapság már nem csak azon a területen lehet elhelyezkedni, ahová a diploma szól, sokkal több múlik az állásra jelentkező személyiségén és az új dolgok tanulására való hajlandóságán. Nagyon sok munkakört szakirányú végzettség vagy diploma nélkül is el lehet látni; a munkaerőpiacon megfigyelhető egy kevésbé "papírközpontú” szemlélet, amikor jelentkezéseket várnak egy meghirdetett munkakörre, a speciális szakmai ismereteket pedig sok esetben a munkát adó cég adja, ők tanítják be a friss munkavállalót.

(Plusz egy tipp azoknak, akik nem tudják eldönteni melyik felsőoktatási intézményt válasszák: üljetek be egyetemi előadásokra – bármikor az évben – érezni fogjátok melyik hoz lázba).

Kis kreativitással és folyamatos visszajelzéssel (na meg a pavlovi reflexre ható Kinder Schoko-Bons-szal) egész sok mindent lehet elérni 5-6 óra alatt, úgy, hogy az egész program informatív marad és még csak nem is válik unalmassá: egy népszerű amerikai sitcom egy epizódrészletének kreatív lefordítása angolról magyarra, egy felhasználói felület összeállítása erre a célra készült papír elemekből, vagy alapszintű html és css gyakorlatok a webfejlesztés iránt érdeklődőknek. Azért a nap közepén jól jött az ebédszünet a pizzával és az üdítőkkel, hiszen a folyamatos figyelmet igénylő feladatok fárasztóak lehettek.

A program valamivel fél tíz előtt kezdődött az iroda bejárásával, és kicsivel délután három előtt végződött. Az oklevélen és kis memoQ ajándékokon kívül ötletes zárás volt a közös Spotify-lista: a lányok felírták kedvenc zeneszámaikat kis papírlapokra, és az ígéret szerint a memoQ közös listát készít majd a számokból, amit megoszt a résztvevőkkel is. A péntekenként szokásos memoQ-rádióban is a lányok listája fog szólni.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a memoQ, a világ egyik vezető fordítástámogató szoftverének készítője.

(Fotó: memoQ)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.