Videón is látható a Mercedes jövőautója, amit úgy terveztek, mintha egy élőlény lenne

2020 / 09 / 28 / Bobák Áron
Videón is látható a Mercedes jövőautója, amit úgy terveztek, mintha egy élőlény lenne
A januári CES-en még csak kiállítva láttuk a Mercedes tanulmányautóját, amit stílszerűen James Cameron, az Avatar rendezője mutatott be a közönségnek, most viszont a gyártó egy egészen hosszú videót tett közzé a Vision AVTR-ról. Az extravagáns jármű még mozgóképen is úgy néz ki, mintha számítógépes animáció lenne, és bár egybehangzó vélemények szerint soha nem fog megvalósulni, de PR-szempontból így is telitalálat.

A Vision AVTR-ral Felix Smith, dán műsorvezető tehetett meg néhány kört, aki eközben elbeszélgetett az autó fejlesztésében kulcsszerepet játszó mérnökökkel is. Gorden Waegner, a Daimler-csoport főmérnöke elmondta, hogy olyan autót szerettek volna tervezni, ami nem csak harmóniában áll a természettel, de szinte a része annak. Ezt a filozófiát ő "biodizájnnak" nevezi, aminek elengedhetetlen része a fenntarthatóság is, így az autót is ennek szellemében tervezték. A kocsi ülései például a Dinamica által gyártott műbőrből készültek, akik újrahasznosított ruhákból és PET-palackokból állítanak elő a bőrre megtévesztésig hasonló anyagot, a padlót pedig Karuun fa fedi, amelyet rattanpálmából készítenek.

Az autó egyik legérdekesebb eleme az ülések között található "merge device", ami az autó irányítására szolgál. "A tradicionális kormánykerék helyett a középkonzolon elhelyezett irányítóeszköz lehetővé teszi az ember és a gép egybeolvadását. A kezünket az eszközre téve az autó életre kel, és a jármű felismeri a vezetőjét a szívverése és a légzése alapján" - írja erről a Mercedes, most viszont a gyakorlatban is láthatjuk, hogy ez hogyan működik. Az eszközt alapvetően ugyanúgy lehet kezelni, mint egy joysticket, előre nyomva az autó elindul, oldalra tolva kanyarodik, ami viszont nagyon érdekes, hogy ha az irányítópanelt kicsit eltekerik, akkor a kocsi képes 30 fokos szögben oldalazni is (ez a trükk a videón 4.30 körül látható).

Ezt a Vision AVTR különleges kerekei teszik lehetővé, amik nem csak szinte teljesen gömbölyűek, de mindegyikhez külön elektromos motor tartozik, így a kocsi nyomatékelosztása teljesen szabadon konfigurálható. Ennél is érdekesebb az autó akkumulátorcsomagja, ami a gyártó szerint egészen forradalmi lesz: a Mercedes állítása szerint az AVTR akkumulátora grafén alapú szerves technológiával fog működni, amihez egyáltalán nem lesz szükség ritka fémekre, a 110 kWh-s akkucsomaggal pedig a kocsi hatótávja 700 km lesz, és mindössze 15 percbe fog telni újratölteni. A koncepcióautóban persze még nem ilyen akkumulátor van, Andreas Hintennach, a vállalat akkumulátorfejlesztő-részlegének vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a technológiát 10-15 évbe telhet kifejleszteni.

A Vera Schmidt által vezetett, felhasználói élményről gondoskodó csapat is eléggé szabadjára engedte a fantáziáját az autó tervezésekor, hiszen amellett, hogy a hagyományos műszerfalat egy hatalmas, organikusan megformált kijelző veszi át, az autóban egyáltalán nem látható egyetlen gomb sem. Ezeknek a funkcióját az utasok kezére vetített ikonok veszik át, amelyekkel gesztusirányítással lehet vezérelni az autó különböző funkcióit. A biotervezés jegyében a központi irányítókonzol egyébként valóban "lélegzik", ami jól rímel az autó hátuljának falevélszerű terelőelemeire. Alexander Dang, az autó tervezője Smithnek elmondta, hogy a 33 apró szárnyacskával az autó aerodinamikáját lehet változtatni, és akár kanyarodás közben is képesek alkalmazkodni a vezető igényeihez.

(Electrek, Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.