Musk átvette a Twittert, a vezetőség kirúgásával indított

2022 / 10 / 28 / Felkai Ádám
Musk átvette a Twittert, a vezetőség kirúgásával indított
Repült a CEO, Parag Agrawal is, akit kikísértek az épületből.

Hosszú játszma zárult le szerdán, amikor Musk szimbolikusan, széles vigyorral és a kezében egy mosdótállal sétált be a Twitter főhadiszállására.

A gesztus egy magyarra nehezen átültethető szójáték: a „sink” többek közt mosdót is jelent, így Musk tweetje – „Let that sink in” – szó szerint azt jelenti, hogy engedjétek be ezt a mosdót, idiómaként viszont már azt, hogy „hagyjuk leülepedni”, amivel arra az eseményre utalt, hogy átvette az egyik legnagyobb közösségi média platform felett az irányítást.

Idáig azonban hosszú út vezetett, amiről többek közt lentebb írtunk. A lényeg röviden annyi, hogy mint azt a Reuters összefoglalja a mostani fordulat kapcsán: a felvásárlási szándék megdöbbentő bejelentése, és még megdöbbentőbb elfogadását követően Musk – úgy tűnt – meggondolta magát. A Tesla feje elsősorban a Twitter spamfiókjai miatt panaszkodott, ami a ténylegesnél nagyobbnak mutatta a felhasználói bázist, így az ő vételi ajánlatát is befolyásolta. Musk ügyvédei pedig azzal vádolták a Twittert, hogy nem tett eleget a témával kapcsolatos információkéréseknek. Ezek miatt Musk július 8-án közölte a Twitteren, hogy felmondja az üzletet. Négy nappal később a Twitter beperelte Muskot, hogy kényszerítse őt az akvizíció befejezésére. A Reuters szerint a legtöbb jogi elemző úgy gondolta, hogy a Twitter fog nagyobb eséllyel győzni a bíróságon, ezt követte október 4., amikor Musk felajánlotta, hogy befejezi a 44 milliárd dolláros üzletet az eredeti tervek szerint. Erre sor is került, méghozzá mindössze egy nappal azelőtt, hogy lejárt volna a bíró által a tárgyalás elkerülésére megadott határidő.

Elon Musk mégsem veszi meg a Twittert, a Twitter viszont most már ragaszkodik az üzlethez Folytatódik a Twitter-dráma: Musk határozottan kijelentette, hogy nem kér az üzletből, de a jelek arra utalnak, hogy a Twitter nem hagyná a dolgot annyiban.

Sajtóértesülések szerint Musk maga irányítaná vezérigazgatóként a frissen felvásárolt céget, miközben a korábbi vezetőségnek elég dicstelen körülmények közt felmondott. Musk kirúgta az eddigi CEO-t, Parag Agrawalt, de mennie kellett a pénzügyi igazgatónak, Ned Segalnak is, ahogy a jogi ügyekért felelős Vijaya Gadde-nek és vállalat tanácsadójának, Sean Edgettnek is. Agrawal és Segal egyébként épp a Twitter San Francisco-i főhadiszállásán tartózkodott, amikor a vétel lezárult, és ezután kivezették őket az épületből.

A 44 milliárd dolláros bolt a tech világ egyik legnagyobb üzlete, de politikai vonatkozása miatt is jelentős. Több jobboldali, konzervatív politikus és véleményvezér gondolja úgy, hogy a Twitteren moderálták akár a kevésbé szélsőséges jobboldali véleményeket is, miközben a radikálisabb baloldali megnyilvánulások érintetlenül maradtak. Maga Musk is többször kifejtette, hogy nem tetszik neki, ahogy a cég a szólásszabadsághoz áll. A legemlékezetesebb esemény talán az volt, amikor az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának 2020. január 6-ai ostromát követően a Twitter letiltotta Trump, vagyis az akkor még hivatalban lévő elnök fiókját. Musk pedig idén májusban úgy nyilatkozott, hogy ezt a tiltást visszavonná. Trump amúgy korábban jelezte, hogy nem térne vissza a Twiterre, ehelyett indított egy saját közösségi platformot, a Truth Socialt. A Reutersnak egyelőre nem nyilatkozott Trump képviselője, hogy mi a helyzet a mostani üzletet követően.

Ennek megfelelően több baloldali véleményvezér nagyon súlyosnak ítéli a jelenlegi üzlet végkimenetelét: Jeff Jarvis, a The City University of New York professzora például már korábban is a weimari köztársaság bukásához hasonlította a médiaplatform Musk általi felvásárlását, de többen is jelezték, hogy ezután elhagyják a Twittert.

Hogy a platform „elnáculása” mennyire megalapozott félelem, az majd a jövőben derül ki, de Musk a Twitteren nyílt levelet tett közzé, amelyben ismerteti a céggel kapcsolatos terveit:

Eszerint lényegében azért vásárolta fel a Twittert, hogy biztosítson az emberiségnek egy olyan platformot, ahol a meggyőződéseket, hiteket és gondolatokat szabadon meg lehet vitatni anélkül, hogy erőszakra kellene vetemedni. Musk szerint jelenleg nagy a veszély arra, hogy a közösségi média akár szélsőjobbos, akár pedig szélsőbalos véleménybuborékká válik. (A Twittert eddig inkább a szélsőbalos eszmék korlátozatlan terjedésével vádolták.) Musk szerint ennek oka, hogy a hasonló sarkos vélemények vonzzák a kattintásokat, így pedig végső soron a pénzt, viszont éppen emiatt a párbeszéd lehetősége is elvész.

Musk ezek után kifejti, hogy nem pénzkereseti szándékkal vásárolta fel a céget, hanem a fenti cél, vagyis egy közös párbeszédre alkalmas platform megteremtése céljából. Mindez viszont a Tesla, a SpaceX és immár a Twitter feje szerint nem jelenti azt, hogy elszabadulhatna a pokol, és mindent ki lehet mondani bármiféle konzekvencia nélkül. Ez Musk szerint azt jelenti, hogy nem csak a vonatkozó törvényeket kell betartani, de létre szeretne hozni egy mindenki számára nyitott felületet, ahol mindenki olyan tapasztalattal gazdagodik, amilyennel szeretne. Musk ezt az egyelőre nem teljesen körvonalazott elképzelését a filmekhez vagy a videojátékokhoz hasonlította, ahol korosztályi besorolás alapján választhatóak a termékek.

A hirdetéseket is informatívabbá, hasznossá tenné, a lényeg szerinte, hogy eljusson a felhasználóhoz az olyan márka vagy szolgáltatás híre, amire szüksége lenne, de amiről korábban még nem is hallott. Musk korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy a Twitter lenne egy tervezett „szuper applikáció” alapja, ahol lehetne kocsit rendelni, fizetni, pénzt átutalni és vásárolni többek közt. Ami viszont (így egymás közt azért valljuk be) már egészen úgy hangzik, mint egy komolyabb pénzkereseti lehetőség.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.