Mesterlövész indult a Holdra

2023 / 09 / 07 / Bobák Zsófia
Mesterlövész indult a Holdra
A japán SLIM leszállóegységet holdi mesterlövészként is emlegetik, mivel minden eddiginél pontosabb landolást terveznek a segítségével.

A japán űrügynökség (JAXA) legújabb holdprogramja során útnak indították a holdi mesterlövészt, azaz a SLIM űreszközt az égitest irányába, amellyel a JAXA a landolást speciális módon igyekszik megvalósítani és minden korábbinál precízebben meghatározott ponton igyekeznek letenni a leszállóegységet a felszínen. A becenevét erről a pontosságról kapó űreszközzel a leszállást a hasonló manővereknél megszokott több kilométeres terület helyett körülbelül 100 méteres pontossággal jelölik ki és, ha minden a tervek szerint megy, ezen a körön belül ér felszínt majd az eszköz. Siker esetén Japán lesz az ötödik nemzet, amely leszállóegységgel landol az égitesten. Az egység egy apró robotot, a Sora Q-t is magával viszi, amivel további felméréseket végeznek a Holdon.

A SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) az XRISM misszió űreszközével együtt utazásmegosztó rendszerben indult helyi idő szerint szeptember 7-én reggel 8 óra 42 perckor a Tanegashima Űrközpontból egy H-IIA rakétával (H-IIA F47) és a JAXA jelentése szerint a Kanári-szigeteken található Maspalomas Állomáson keresztül már visszajelzést is kaptak a SLIM-től, ami egyelőre kielégítő állapotban van. A leszállóegység azonban még nagyon távol jár attól, hogy a Hold közvetlen közelébe kerüljön: ehhez egészen a jövő év elejéig kell várni, a landolást nagy valószínűséggel januárban valósítják meg. A hosszú utat az üzemanyaggal való takarékoskodás indokolja, így az űreszköz mindössze 700 kilogrammos összsúllyal tudott indulni a küldetésre.

A JAXA tervei szerint a misszió során demonstrált precíz holdra szállás megnyithatja az utat a későbbi, még távolabbi égitesteken való landolások sikere előtt, amelyek alatt a jövőben már nem a könnyű elérhetőség határozza meg a leszállási helyszínt, hanem az, hogy hol érdemes vagy tudományos szempontból hasznos az űreszközöket letenni.

(Fotó: JAXA)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.