Mesterséges intelligencia mutatja meg, hogy egy akkumulátor mennyire elhasznált

2021 / 06 / 09 / Perei Dóra
Mesterséges intelligencia mutatja meg, hogy egy akkumulátor mennyire elhasznált
Kitalálni egy akkumulátorról, hogy éppen hol tart az életciklusa és vajon mennyi ideje lehet még hátra nem egyszerű, az edinburghi Heriot-Watt Egyetem és a Marylandi Egyetem munkatársai ezért kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencián alapuló keretrendszert, amely ígérete szerint minden korábbi módszernél pontosabban megállapítja ezt.

A The Engineer cikke szerint a fejlesztés azért is mérföldkőnek tekinthető, mivel az élettartam kiszámolásához nem kell felfüggeszteni az akkumulátor működését, ahogy hosszú töltési és kisülési időtartamok mérését sem igényli. Ehelyett az algoritmus a feszültségből és az áramból származó nyers adatokból számol. A cikk továbbá arról is beszámol, hogy az algoritmus mindenféle akkumulátor típus életkorát képes megbecsülni, ami részben azért fontos, mert az elkövetkező években új akkumulátorgenerációk születhetnek, így például megváltozik az összetételük és működési elvük.

A mesterséges intelligenciának pedig lépést kell tartania a fejlődéssel.

Eddig úgy tűnik, hogy ez működik is, a kutatók szerint pedig eredményeik lehetővé teszik új felhasználási stratégiák kialakítását. Darius Roman, doktoranduszhallgató, a projekt egyik résztvevője szerint sikerük kulcsa az, hogy első körben megértették a fejlesztés mérnöki kontextusát, majd a nulláról felépítették a keretrendszert. Hozzátette: az új modell képes számszerűsíteni a várható élettartamra vonatkozó jóslat esetleges pontatlanságait is, így a segítségével még megfontoltabb üzemeltetési döntések hozhatók.

Valentin Robu, a csapat másik tagja szerint mivel az akkumulátorok egyre fontosabb szerepet töltenek be a robotikától kezdve egészen a megújuló energiák integrálásáig, ezért kritikus fontosságú az akkumulátor állapotának pontos, megbízható kimutatása. A szakember példaként a mélytengeri kutatórobotokat említi, melyeknél a küldetés sikere múlhat azon, hogy az akkumulátor biztosítsa az elvárt üzemidőt. De ugyanez igaz egy energetikai eszközre, hiszen az akkumulátor élettartama az adott projekt gazdasági működőképességét is befolyásolja.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Újratölthető betonelemekkel is termelhetünk áramot a jövőben A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói szerint kisebb módosításokkal a világ számos épületének és infrastrukturális projektjének felépítéséhez használt betonból újratölthető akkumulátor lehet.

Nyolc perc alatt tölti fel a telefont a Xiaomi új töltési technológiája Azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy ezt mikor látjuk viszont kereskedelmi forgalomban kapható telefonokban is.

Amerikai lézerfegyver mechanikus akkumulátorral Az USA Haditengerészetének modern lézerfegyvereit egy egészen ősi tápellátás-támogató megoldással szerelték fel.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.