Amerikai lézerfegyver mechanikus akkumulátorral

2021 / 05 / 23 / Justin Viktor
Amerikai lézerfegyver mechanikus akkumulátorral
A lézerfegyverek nagy teljesítményűek, megfizethetőek és létfontosságú szerepet játszanak a haditengerészeti harci műveletek jövőjében - mondta nemrég Matthew L. Klunder az USA Haditengerészetének kutató-szakértője. Ezeket a modern fegyvereket most egy egészen ősi tápellátás-támogató megoldással szerelték fel.

A lendkerék ereje

A lendkerekek olyan tárcsás rendszerek, melyekben egy tengely körül forgó lendkerék avagy rotor felelős az energiatárolásért. A tárolt energiamennyiség arányos a lendkerék tömegtehetetlenségével, inerciájával és a fordulatszám négyzetével. A megoldást a 20. század eleje óta használják ipari motoros alkalmazásokhoz, és az 1950-es évek óta a közlekedés területén is, például egy busz lassításakor keletkező energiájának visszanyerésére. 

A közelmúltban az amerikai haditengerészet is alkalmazásba vett egy nagy teljesítményű mechanikus akkumulátort ami ezen az eleven működik. Az új akkumulátor felhasználható lézerfegyverek vagy elektromágneses ágyúk áramellátására, de esetleg otthoni energiatárolásra is.

Lendkerekes energiatároló

A lendkereket az ősidők óta alkalmazzák energiatárolásra, bár a kezdetekben költséges és bonyolult eljárás volt, és csak a teljesítményelektronikai megoldások fejlődésével indult be a tömeges elterjedése. Mára a kimaradásmentes áramszolgáltatástól (UPS) az akkumulátortelepek helyettesítéséig vagy kiegészítéséig sok mindenre alkalmas. A villamosenergia szolgáltatás minőségének fenntartására is alkalmazzák, a mechanikusan összekapcsolt motor és generátor közé beiktatva, az inercia növelésével kiküszöbölve az esetleges hálózati zavarokat. Az ilyen közvetlenül beiktatott lendkerék által generált feszültség frekvenciája ugyanakkor energialeadás során lassuló kerék forgásának fordulatszámával arányosan csökken. Ilyenkor egy változtatható sebességű hajtóegységet (VSD), egyenirányítót és váltóáram-átalakítót (invertert) iktatnak be a rendszerbe, és így a tárolt energia 75 százaléka hasznosítható.

Új generációs fegyverek

A hagyományos elektromos generátorok stabil és kiszámítható energiaforrásoknak tekinthetőek, de nem képesek azoknak a rövid idejű, kiugróan nagy teljesítményű impulzusok biztosítására, melyeket az irányított energiafegyverek és az elektromágneses ágyúk igényelnek. Ma erre a feladatra a US NAVY lítium-ion akkumulátorokat használ, melyek képesek ezekre a gyors kisülésekre, de veszélyes anyagokat tartalmaznak, felmelegedhetnek, kigyulladhatnak és nem üzembiztosak extrém hőmérsékleti viszonyok között.

A Vishwa Robotics és a Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) kutatói által tervezett mechanikus akkumulátor egy korong alakú házba helyezett lendkerék-készletet használ. A rendszer egyik újítása, hogy nem csupán egyetlen nagy lendkereket használ, hanem sok kis tehetetlenségű egységet.

(Forrás: NewScientist, Wikipédia Kép: Vishwa Robotics)

Ez is érdekelhet:

A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

A jövő elektronikus ruházatát saját testünk hője töltheti fel A viselhető elektronika eszközei nagy sebességgel fejlődnek, hasznukat vesszük sportolás közben, egészségügyi megfigyelésekhez, játékok esetében egyaránt. Ezeket a berendezéseket persze el kell látni árammal, ami nehéz akkumulátorokat, limitált működési időt jelent. De mi lenne, ha mi magunk lennénk az áramforrás mint a Mátrix című filmben?

Az USA hadserege környezetszennyezőbb, mint száz kisebb ország együttesen Az egész világ fuldoklik a fogyasztói társadalom hulladékában, és vannak ráadásul olyan rejtett környezetszennyezők is, melyek sokszor még a felmérésekben sem szerepelnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.