Elkészült a mesterségesintelligencia-rendszer, ami növeli a sikeres lombikbébi beültetés esélyét

2020 / 09 / 16 / Perei Dóra
Elkészült a mesterségesintelligencia-rendszer, ami növeli a sikeres lombikbébi beültetés esélyét
Mintegy két évtizeddel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, más néven IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még ritka és ismeretlen beavatkozásnak számított. Mára viszont az IVF lett az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amely a teherbeesési nehézséggel küzdő pároknak nyújt segítséget. Ám mivel minden eset egyedi, így a szakemberek sem tudják pontosan megjósolni a kezelés várható végkimenetelét. (Nemzetközi felmérések mindössze harminc százalékra becsülik a sikeres beültetés esélyét.)

A Brighami és a Massachusettsi Kórház kutatói szerettek volna változtatni ezen, ezért nemrégiben kifejlesztettek egy mesterségesintelligencia-rendszert azzal a céllal, hogy segítsen az embriológusoknak kiválasztani a jó minőségű embriókat. A kutatók gépi betanulásos folyamat során embriófelvételek ezreit mutatták meg a számítógépnek, a mesterséges intelligencia pedig villámgyorsan elemezte és azonosította azokat, és képes volt megkülönböztetni, illetve azonosítani a legnagyobb sikerpotenciállal rendelkező sejteket. Tette mindezt lényegesen hatékonyabban, mint tizenöt tapasztalt embriológus az USA öt különböző termékenységi központjából - írja az eLife egészségügyi szakportál.

Dr. Hadi Shafiee, a tanulmány társszerzője és a Brigham Orvostudományi Központ munkatársa közleményükben elmondta, hogy rendszerük egyszerre szolgálja az embriológusok és a betegek érdekeit. Hozzátette: az IVF kezelés során a legnagyobb kihívást a megfelelő embrió kiválasztása jelenti, eszközük azonban hatalmas potenciállal rendelkezik a klinikai döntéshozatal és az ellátáshoz való hozzáférés javításában. Mivel a rendszer egyelőre nagyon drága, és csak egy szűk orvosi réteg számára elérhető, valamint jelenleg az embriológusoknak még nagyobb arányban kell saját tapasztalataikra és megfigyelőképességeikre támaszkodni, mint a gépekre, Shafiee és munkatársai olyan segédeszköz kifejlesztésébe kezdtek, amely képes kiértékelni a termékenységi központokban a hagyományos mikroszkópokkal készített felvételeket is. Dr. Charles Bormann, az MGH IVF Laboratórium igazgatója szerint hatalmas felelősség nyomja az orvosok vállát, valahányszor kiválasztják a beültetésre szánt embriót, a mesterségesintelligencia-rendszer asszisztálásával azonban a sikeres próbálkozások száma jelentősen megugorhat. A csapat a betanítás során megtermékenyítésük utáni száztizenharmadik órában készült embriófelvételeket mutatott az algoritmusnak, az pedig

hétszáznegyvenkét fotó közül kilencven százalék pontossággal kiválasztotta a jó minőségűeket.

A kutatók ezután folytatták az MI-rendszer funkcióinak bővítését, és megtanították arra, hogy hogyan tehet különbséget a jó minőségű embriók és a normál emberi kromoszómák számától. Utolsó lépésben pedig összehasonlították a gép próbálkozásait képzett embriológusok teljesítményével: a rendszer megközelítőleg hetvenöt százalékos pontossággal, míg az embriológusok átlagosan hatvanhét százalékos pontossággal teljesítettek. A szerzők mindenesetre megjegyezték, hogy az eszköz jelenlegi állapotában csak az embriológusok segítő eszközeként kíván működni az embrió-szelekciónál. Manoj Kumar Kanakasabapathy társszerző szerint ugyanakkor vizsgálataik már most rámutattak az MI-rendszerek azon lehetőségeire, amelyek felhasználhatók az embriológusok számára a legnagyobb beültetési potenciállal rendelkező embrió kiválasztásában, különösen a kiváló minőségű sejtek között.

3-4 évtized múlva minden gyermek kémcsőben fogan majd meg

Henry Greely, az amerikai Stanford Jog- és Élettudományi Intézet igazgatója, jogász- és genetikaprofesszor, a 2016-os, The End of Sex and the Future of Human Reproduction bestseller könyv szerzője nyilatkozta ezt tavaly a BBC munkatársának. Szerinte ugyanis

harminc-negyven év múlva az emberiség már nem a hagyományos módon szaporodik majd, helyette kémcsövekben fogannak meg az új életek.

Sokan szkeptikusan - és értetlenül - állnak Greely kijelentése előtt, a professzor azonban állítja, hogy ha a petesejteket nem a nőkből kellene kivenni, vagy legalábbis nem lenne olyan drága a procedúra, többségük már ma is inkább az ő módszerét választaná. Jogos a kérdés, hogy mégis miért akarna mindenki mesterséges megtermékenyítést? Greely szerint az IVF legnagyobb előnye a természetes fogantatással szemben, hogy a kémcsőben megtermékenyített petesejtek alávethetők genetikai szűrésnek.  Vagyis az épp csak fejlődésnek induló, három-öt napos embrióból kockázat nélkül kiemelhetnének egy-két sejtet, melyekből kiderülne a születendő gyermek genetikai állománya. Mindez pedig lehetőséget biztosíthat arra, hogy csak a szülők által leginkább preferált embriót ültessék vissza az anyaméhbe, ezáltal csökkentsék a betegségek kockázatát. Greely azért azt is hozzátette, hogy ez közel sem jelenti azt, hogy egy pár napos embrióból tisztán látszik, hogy valakiből kiváló matematikus vagy élsportoló lesz. Az viszont már a napjainkban rendelkezésre álló technológiával is minimum

hatvan százalékos biztonsággal megjósolható, hogy valaki az átlagosnál nagyobb állóképesség, izomtömeg vagy tanulási képesség birtokában születik-e.

Greely mindemellett úgy gondolja, hogy a legelőnyösebb utódok kiválogatását lehetővé tevő technológia legalább akkora változásokat okoz majd az emberi szexualitásban, mint amekkorát a múlt század végi szexuális forradalom produkált. Csak épp ezúttal valószínűleg nem a szabadabb, hanem a kevesebb szex oldalára billen a mérleg. Ehhez szerinte már csak azt kellene elérni, hogy rutinszerűen és olcsón lehessen petesejteket létrehozni laboratóriumi körülmények között, például bőrsejtek visszafiatalításával, majd újraérlelésével. Ha ez sikerülne, a petesejtleszívás drága, fájdalmas és meglehetősen megterhelő procedúrája szépen lassan a feledés homályába veszne.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.