Mi lesz a károsnak ítélt mesterséges intelligenciák sorsa az EU-ban?

2022 / 04 / 04 / Pőcze Balázs
Mi lesz a károsnak ítélt mesterséges intelligenciák sorsa az EU-ban?
Közel egy éve jelentette be az Európai Bizottság a mesterséges intelligenciát (MI) szabályozó első jogi keretrendszert. Egy szakértő szerint a hatóságoknak rendkívül széles lehet a mozgástere, ha egy rendszert károsnak ítélnek meg: elrendelhetik az újratrenírozását, de akár a piacról is kivonhatják azt.

"A mesterséges intelligencia terén nem csupán szerencsés, ha megvan a bizalom, hanem egyenesen elengedhetetlen. Ezekkel a mérföldkőnek számító új szabályokkal az EU élen jár az olyan új globális normák kidolgozásában, amelyekkel biztosítható a mesterséges intelligencia iránti bizalom" – ezekkel a szavakkal jelentette be Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök tavaly áprilisban a mesterséges intelligenciát szabályozó törvényt.

A tervezet szerint az EU kockázat-alapon fogja besorolni az MI rendszereket: az "elfogadhatatlan" kategóriába a felhasználókat manipuláló, illetve a Kínából ismert "társadalmi pontozást" lehetővé tevő szoftverek tartoznak; a "magas" kockázatba például a közlekedéssel, az oktatással, a biztonsággal, a bűnüldözéssel vagy az igazságszolgáltatással kapcsolatosak, illetve az összes távoli biometrikus azonosító rendszer; a "korlátozott" csoportba a chatbotok (csevegőrobotok); "minimális" kockázatot pedig a spamszűrők vagy a videojátékok jelentenek.

A TechCrunch-on most Natasha Lomas elemezte a javaslatot az Ada Lovelace Intézet szakértőjével, a Newcastle-i Egyetem joggal, innovációval és társadalommal foglalkozó munkatársával, Lilian Edwards-zal. Edwards szerint a keretrendszer korlátait részben az adja, hogy a meglévő termékszabályozásokhoz hasonló megközelítést alkalmaz. Vagyis az MI törvény leginkább a "gyártót", azaz a rendszer fejlesztőjét szabályozza, miközben az ilyen szoftvereknél az alkalmazás módja, például, hogy milyen adatokon trenírozzuk és mikor vetjük be azokat, nagyban befolyásolja, hogy jogszerű-e a felhasználásuk. Egy életveszélyes bicikliről már a gyártáskor be lehet bizonyítani, hogy veszélyes, egy mesterséges intelligenciáról nem biztosan.

A szakértő szerint a rendszer teljes életciklusa alatt változik, hogy kik a felelősek a működéséért – aminek a meghatározása szerinte is "szélsőségesen nehéz" feladat. Egy további gyenge pont Lilian Edwards szerint az, hogy a törvény nem ad lehetőséget az állampolgároknak, illetve állampolgárok csoportjainak, hogy jogorvoslatért a hatóságokhoz fordulhassanak – miközben az adatvédelmi kérdéseket szabályozó GDPR ezt például lehetővé teszi. Edwards szintén hiányolja azokat a területeket, amelyek a digitális piacokról és szolgáltatásokról szóló jogszabályok alá tartoznak, például a keresők és a közösségi oldalak profilalkotó MI rendszerei. Mindezzel együtt a javaslatot

"a holisztikus MI-szabályozás kiváló kiindulópontjának"

nevezi. Szerinte a piacokat felügyelő hatóságok, amik valószínűleg az adatvédelmi hatóságok lesznek, minden szükséges lépést megtehetnek ahhoz, hogy egy MI jogkövető legyen, akár elrendelhetik az újratrenírozását vagy teljes egészében kivonhatják a piacról. "A veszélyes játékokat is vissza tudod hívni a piacról, illetve bizonyos EU országokban megsemmisítheted azokat. Nem csak megtiltod az importjukat. Meg tudod semmisíteni azokat. A (hatóságok kapta) lehetőségek erre emlékeztetnek." Vagyis a szakértő szerint a szabályozás nem tökéletes, de ígéretes. A törvény végleges szövege a Bizottság és a Parlament egyeztetései után, 2023-ban születhet meg.

(Fotó: Alex Knight / Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.