Mi vár az Apple Lightning csatlakozójára, ha bevezetik az egységes európai rendszert?

2020 / 01 / 21 / Perei Dóra
Mi vár az Apple Lightning csatlakozójára, ha bevezetik az egységes európai rendszert?
Bizonyos háborúk nem a szemünk előtt zajlanak, ilyen az egységesített telefonkábelek bevezetéséért való küzdelem is; az Európai Parlament ugyanis múlt hétfőn felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegyen végre pontot az ügy végére, és döntsön a csatlakozók bevezetéséről.

Ha a javaslat jogerős lesz, az Apple alighanem elbúcsúzhat Lightning töltőjétől. Ezzel bizonyára a vállalat dolgozói is tisztában vannak, nem véletlenül emeltek szót az intézkedés ellen, hiszen az alaposan keresztbe tehet fejlesztési stratégiájuknak, nem beszélve a felhasználók összezavarásáról. Az ügy nem először került napirendre: 2009-ben az Apple, a Nokia és a Samsung is aláírta a megállapodást, amely kimondta a gyártók felelősségét termékeik micro-USB-s töltésének biztosításáról. Csakhogy az Apple akkor kihasznált egy kiskaput, ami lehetővé tette, hogy mindezt egy adapter használatával megkerülhessék.

Ha a döntéshozók sokáig tétováznak, a téma aktualitását vesztheti

A mobiltöltők kérdése 2014-ben volt porondon az Európai Bizottság előtt, amikor is bejelentették az egységesített töltők létrehozásának tervét. (Pontosan azt, mint amiről a mostani tervezet is szól.) Az Apple akkor azzal érvelt, hogy az elvárt USB-C nem férne el a kisebb eszközein. A célok között emellett szerepelt a töltők súlyának és méretének csökkentése, akárcsak az, hogy a bedugva hagyott eszközök se fogyasszanak feleslegesen sok áramot. Egyelőre az USB-C tűnik a dolog nyertesének, ám ha a Bizottság még sokáig ül a dolgon, az egész értelmét vesztheti. Merthogy a híresztelések szerint 2021-re eltűnhet az iPhone-ról a lightning port, a töltéshez pedig egyáltalán nem lesz szükség kábelre.

(Fotó: The Verge)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.