Mi várható az alternatív energia következő évtizedében?

2020 / 02 / 16 / Justin Viktor
Mi várható az alternatív energia következő évtizedében?
A 2020 és 30 közötti időszak meghatározó évtized lesz az alternatív energia számára. Az elmúlt évtizedben a megújuló energia költségei folyamatosan csökkentek a hozzájuk kapcsolódó technológiai fejlődés, az innováció, a formatervezés, a szélturbinák, és a napelemek gyártása miatt. De mi várható pontosan, és miért?

A Forbes elemzésében három olyan tendenciát vettek górcső alá, melyek meghatározzák majd a 2020-as éveket.

A megújuló energiaforrások lehagyják az olajat

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államokban a nem-hidrogén megújuló energiaforrások százalékos aránya nőtt az áramtermelésben. Az Egyesült Államok Energiainformációs Igazgatósága (EIA) arra számít, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Az energiatermelés további 60 milliárd kilowattórás (kWh) növekedését a 2020-as években a nem-hidrogén megújuló energiaforrások eredményezik.

Az USA üzemanyag-alapú villamosenergia-termelése 

Eddig ez a növekedési mutató folyamatosan emelkedett. A szénből előállított villamos energia nagy részét az elmúlt évtizedben a földgáz váltotta fel, szemben a megújuló energiaforrásokkal. De a következő évtizedben várhatóan a megújuló energiaforrások növekedése várható. E mögött a megújuló energia gázüzemű generátorokhoz képest alacsony költsége a fő hajtóerő, mivel az önkormányzatok és a kormányok megújuló energiára váltanak. Ez ráadásul független a "zölddé válás" irányába ható növekvő társadalmi nyomástól.

Amint a régi infrastruktúra életciklusának végéhez ér, a megújuló energiák helyettesíteni fogják azt. Ugyanakkor látni fogjuk az alternatív energia új formáit is, amelyek ma még a fejlődésük kezdetén vannak.

Tavaly december végén például az Egyesült Királyság tudósai bejelentették, hogy először hoztak létre nukleáris fúziót (magfúziót), és a brit tudósok 2030-ra ígérik a működő reaktort.

Hosszú út vezet még ezeknek a technológiáknak a kereskedelmi felhasználásáig, de ígéretes, hogy a technológiai fejlesztések folyamatosan zajlanak.

Az időjárási körülmények többet számítanak

A szélsőséges időjárási események klímaváltozás okozta növekedése növeli annak szükségességét, hogy az energiaellátó rendszerek bármilyen körülmények között rugalmasak maradjanak. 2019-ben számos áramkimaradást tapasztaltak az Egyesült Államokban, amelyeket hurrikánok és erdőtüzek okoztak. Ez a tendencia a következő évtizedben csak erősödni fog.

Míg a történelem során eddig a szélenergia és a napenergia bizonyultak megbízhatatlannak, ma már a nagy szén- és gázüzemű erőműveket tekintik egyre inkább sebezhető és öregedő behemótoknak.

Csak egyetlen eseményre van szükség, - időjárási- vagy ember okozta-eseményre, - hogy az jelentős kimaradást okozzon, nagy területen.

Összehasonlításképpen: a kisebb nap- és szélenergia táplálta elosztott hálózatok, csökkentik az egyetlen, sebezhető energiaforrástól való függést. Kaliforniában a PG&E nemrégiben bekövetkezett tűzvész okozta leállásai felkeltették a mikrohálózatok és a napenergia iránti érdeklődés, és az állam 2030-ra kitűzte azt is, hogy a villamosenergia-ellátás 60 százalékát megújuló energiából nyerje.

Ez könnyebben elérhetővé, és ezért olcsóbbá is teszi majd az energiát. A hatékonyságnak is lesz hatása, az alacsony hatásfok, és a veszteségek csökkennek. Ez lehetővé teszi olyan új, energiafüggő technológiák megjelenését, és elterjedését, mint például a drónok, autonóm EV-k és az 5G illetve később a 6G.

A MI használata nagyobb hatékonyságot eredményez

Az elosztott hálózatokon túl, jobban kell tudnunk előrejelezni az időjárást és ennek megfelelően kezelni az elektromos áram elosztását. A mesterséges intelligencia (MI) először teszi majd lehetővé számunkra, hogy nagy hatékonysággal kezeljük az energiát. Lehetséges lesz az energia hatékonyabb irányítása, kezelése és tárolása, azaz kevesebb energiát igényel majd azonos mennyiségű áram előállítása.

A klímaváltozás hatása már 2020-ban arra kényszeríti az országokat és az embereket, hogy szembenézzenek ezzel a hatással. A közelmúltbeli ausztráliai tüzek rákényszerítették például a korábban klímaszkeptikus a miniszterelnököt, a klímaváltozás elismerésére - ami a politikájában is nyomot hagyott.

A következő évtizedben véglegesen megváltozik majd az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet okozta aggodalom és kezdeményezések pályája. A technológia központi szerepet játszik majd abban, hogy miként kezeljük ezt a társadalmunkat fenyegető súlyos veszélyt.

Az új technológiák elfogadása mindig lassan kezdődik, mielőtt felgyorsulna, de a MI, a megújuló energia és az elosztott energiahálózatok ma már nem számítanak újdonságnak. Ahogy egyre beljebb kerülünk az új évtizedbe, egy exponenciális növekedési görbe alján vagyunk annak tekintetében, hogy átalakítsuk otthonaink, vállalkozásaink és autóink energia-ellátásának módját. Ez a valóság a következő évtizedben gyorsan létrejön majd, amikor a gazdasági, társadalmi és politikai tényezők összeérnek.

(Forrás: Forbes Képek: Pikrepo)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.