A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába

2021 / 03 / 06 / Bobák Áron
A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába
A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.

"Úgy érezheted, hogy ugyanazon a helyen tartózkodsz a tartalmat megosztó személlyel, vagy különböző kevert valóság eszközök használatával teleportálhatsz, és úgy találkozhatsz emberekkel, hogy fizikailag nem vagytok egy helyen" - harangozta be az új platformot Alex Kipman, a Hololens nevű okosszemüveg vezető fejlesztője. Szavainak kétségkívül különös súlyt adott, hogy Kipman mindezt úgy osztotta meg a közönséggel, hogy csak hologramként volt jelen a konferencián.

A rendszer, amiről Kipman beszélt, a virtuális és a kiterjesztett valóságot ötvöző platform, amely nem csak a Microsoft Hololensével, hanem számos VR-szemüveggel is működni fog, de akár mobilról, táblagépről és számítógépről is elérhető lesz. A széleskörű hozzáférhetőséget megkönnyíti, hogy a platform a Microsoft cloud computing szolgáltatásán, az Azure-on alapul, vagyis a számítási feladatokat nem maga a készülék végzi, hanem a felhőből jutnak el az adott eszközre. A Mesh fejlesztése még kezdeti fázisban jár, így jelenleg csak két alkalmazás érhető el rá, az egyik magának a Meshnek a Hololenshez készült appja, a másik pedig az AltspaceVR nevű virtuális közösségi tér Meshre optimalizált változata.

Bár a Mesh számtalan különböző területen jöhet jól, a Microsoft szerint a legkézenfekvőbb felhasználási terület a munka lehet: a home office-ba kényszerülő munkavállalók a Mesh segítségével a virtuális térben találkozhatnak egymással, a tervezők és mérnökök közösen dolgozhatnak a hologramként megjelenő modelleken, az építészek végigsétálhatnak az épületterv három dimenziós makettjén, és persze a Microsoft irodai szoftverei is integrálva lesznek a rendszerbe. A közös virtuális térben mindenki egy avatarral jelenik meg, de a fejlesztők ígérete szerint a későbbiekben lehetővé válik a holoportáció is, vagyis hogy mindenki a fotorealisztikus énjével jelenjen meg, amelyről még az arcmimikája is tisztán leolvasható.

A Microsoft ugyanakkor nem kizárólag munkához szánja Mesh-t, a bemutatón például a Niantic nevű cég egy olyan Pokemon Go játékot mutatott be, amelyet már teljesen a kevert valóságra optimalizáltak.

Első látásra a Mesh nagy előnye az lehet, hogy megpróbálja egy platformra terelni a rengeteg különböző VR- és AR-szemüveget, és egy egységes keretrendszert biztosítani a virtuális munkához, de hogy ez a próbálkozás mennyire lesz sikeres, az jelentős részben azon is múlik, hogy a fejlesztők mennyire harapnak rá az ötletre.

További cikkek a témában:

A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.

Elmentünk egy VR-fesztiválra, és nem bántuk meg Nem kis fába vágták a fejszéjüket a Burning Man szervezői, amikor úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradt fesztivált a virtuális valóságban fogják megrendezni.

Kiszivárgott videók árulkodnak róla, hogyan képzeli a Samsung az okosszemüvegek jövőjét A The Verge számolt be róla, hogy a WalkingCat nevű felhasználó két videót is megosztott Twitteren, amelyeken állítólag a Samsung által tervezett okosszemüvegek láthatóak működés közben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.