Miért a katonai robotkutya az első lépés a Star Wars robotjai felé?

2020 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Miért a katonai robotkutya az első lépés a Star Wars robotjai felé?
Q-UGV bár a Boston Dynamics elhíresült kutyájára hajaz, ám ezt kifejezetten harci célra fejlesztik. A robotika jövője a Q-UGV fejlesztője szerint pedig az, amit a Star Wars filmekben láthatunk.

A Q-UGV-t vagy másképp Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle-t (nagyjából: négylábú, személyzet nélküli, szárazföldi közlekedési eszköz) a Ghost Robotics fejleszti harci célokra, és a vállalat elnöke, egyben vezérigazgatója, Jiren Parikh a Digital Trends-nek nyilatkozott a vállalat hosszú távú céljairól, és arról, hogy miért a Star Wars jelentheti a robotika tényleges jövőjét.

A Q-UGV-t kifejezetten nehéz terepekre – fagyos hegyekre, összeomlott épületekbe szánják. Ennyiben tehát nem különbözik a hasonlóan ellenállóra tervezett, Boston Dynamics-féle Spottól. Ugyanakkor amíg Spotot elsősorban mentési munkákra, vagy veszélyes környezetben történő munkavégzésre tervezték, a Q-UGV kifejezetten harci fejlesztés. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy rengeteg ilyen eszköz szalad ki egy éppen leszállt katonai gépből, hogy ellenőrizzék, biztonságos-e az adott terület. A cég Vision 60 robotjai pedig már egy floridai támaszponton is járőröztek, erről az alábbi cikkben írtunk.

Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát Egyelőre csak hadgyakorlaton, de ha a Ghost Robotics robotjai beválnak, akkor a jövőben egyre több feladatot kaphatnak.

A Ghost Robotics vállalat már eleve hadi fejlesztőként indult, mivel nem kívántak feleslegesen versenyezni például épp a Boston Dynamics-szal. A seregnek azonban épp ilyen platformokra/drónokra volt szüksége, amire ráadásul pénzt is tudtak szánni.

A Q-UGV ennek megfelelően ellenálló, robusztus, teljesen vízálló, és többféle mozgásra is képes, így az sem gond, ha valahogy feldöntik, vagy megpróbálják feldönteni. A Vision 60 pedig többféle módon is felhasználható. Fel lehet rá szerelni például bombahatástalanító eszközt. De a későbbi változat, melyet hivatalosan 2021 elején lepleznek majd le, ellátható opcionálisan hő- és infravörös kamerákkal, gáz- és mozgásérzékelőkkel, és rengeteg egyéb kiegészítővel is.

A fentihez hasonló, osonó robotkutyákat bemutató képek sokakat nyugtalansággal tölthetnek el, és rendre elő is kerül a kérdés, hogy mennyire jó ötlet akár gyilkolásra is képes robotokat fejleszteni. A szeptember 11-i terrorsorozat után ugyanis beindult az USA-ban a hasonló eszközök fejlesztése. A kilencvenes években például évi 300 millió dollárt szántak a hasonló fejlesztésekre, 2001 után azonban ez az összeg megugrott, és 2005-ben például már túllépte a 2 milliárd dollárt. Az Afganisztánban 2002-től bevetett Hermes már komoly nyugtalanságot szült. A 20 kilós, földi harcokra tervezett gépet kamerákkal, gránátvetővel és 12 kaliberű sörétes puskával szerelték fel. A Hermes volt az egyik fő oka annak is, hogy a „gyilkos robotok” ellen kampány indult, ami mögé olyan nevek álltak be, mint például Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak vagy Noam Chomsky. A Ghost Robotics célja azonban a vezérgazgató szerint nem gyilkos gépek fejlesztése, hanem a saját katonáik megóvása. Ugyanakkor a robot célját elsősorban a robot felszerelése határozza meg, és megfelelő eszközökkel egy Vision 60 (vagy valamely utódja) nem csak aknát hatástalaníthat vagy felderítheti a terepet, de akár kilőhet ellenséges egységeket is.

Parikh szerint azonban hasonló, gyilkolásra alkalmas fejlesztések nem szerepelnek a vállalat céljai közt. Sőt a kormány sem szeretné fegyverként hasznosítani ezeket a gépeket. A hosszú távú célja a vállalatnak pedig nem is kifejezetten maga a robot, hanem az ahhoz kapcsolódó értékes szabadalmak, szellemi tulajdonok felhalmozása. A hasonló szellemi tulajdonok ugyanis kötődhetnek majd akár a kétlábú robotok járásávalal kapcsolatos szoftverekhez, sőt a kétlábúból akár hatlábú masina is lehet. De szabadalom lehet az alapvető elektronika, vagy a szabadon variálható, a mozgást irányító motorok. A későbbi fejlesztések esetén pedig tényleg csak a csillagos ég a határ: fejlett páncélrendszerek, érintésre képes, rendkívül mozgékony robotkarok, következő generációs protézisek... Parikh szerint a robotok építésének az útja az, amit a Star Wars filmekben láthatunk, tehát, hogy robotok a legkülönbözőbb méretben és alakban állnak majd rendelkezésre. Így lesz vagy sem, az jó kérdés, mivel a jövőt nem látja senki, mindenestre a jelenlegi trendek, köztük a legváltozatosabb robotokat tervező mesterséges intelligencia, a RoboGrammar szintén ebbe az irányba mutatnak.

További cikkek a Rakétán:

A jövő hadseregeit irányító MI videojátékosok agyhullámai segítségével valósulhat meg Nem, ez nem Az utolsó csillagharcos folytatásának az összefoglalása, hanem egy új, katonai mesterséges intelligenciát valóban a játékosok agyhullámaival akarnak betanítani.

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

Így látja a haditechnika fejlődését egy mesterlövész A Bőrnyakúak című igaz történeten alapuló mű szerzője szerint a modern háborús technológiákból egyedül a politikusok és a vállalatok profitálnak, és hazugság, hogy a technika segít megelőzni vagy humánusabbá tenni a harcokat.  


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.