Miért épp a 137-es szám a fizika egyik legnagyobb rejtélye?

2022 / 05 / 14 / Felkai Ádám
Miért épp a 137-es szám a fizika egyik legnagyobb rejtélye?
A Nobel-díjas Richard Feynman ezt a számot a fizika egyik legnagyobb rejtélyének nevezte, egy „varázsszámnak”, amelyet az ember meg sem érthet, más kutatók szerint ezt a számot kellene sugároznunk földönkívüli civilizációknak. De miért?

A 137-es szám – nevezzük így – története egy igen alapvető kérdéssel függ össze: a matematikát az emberiség kreálja, vagy inkább csak felfedezi azt, mint egyfajta univerzális nyelvet? Gondoljunk is erről akármit, az biztos, hogy akadnak törvényszerűségek, megoldások, sőt akárcsak számok, amelyek zavarba ejtik még a legkiemelkedőbb kutatókat is. A 137 pedig éppen ilyen szám.

Nikola Tesla miért volt három szám, a 3, 6 és a 9 megszállottja? A korszakos feltaláló szerint ez a három szám jelenti a kulcsot az univerzumhoz – elmondjuk, hogy miért gondolta így.

Richard Feynman (1918-1988), aki 1965-ben megosztott Fizikai Nobel-díjat kapott a kvantumelektrodinamikában elért eredményei miatt, például úgy vélekedett, hogy ez az a szám, amely miatt minden elméleti fizikusnak „aggódnia” kellene. Mint mondta, ez a szám „a fizika egyik legnagyobb átkozott rejtélye: egy varázslatos szám, amely úgy érkezett hozzánk, hogy az ember nem érti.” Minek köszönhető ez a kiemelt helyzet? Egy görög betűnek, méghozzá a görög ABC legelső betűjének, az α-nak. Az α jelöli ugyanis azt a finomszerkezeti állandót, amelynek értéke 1/137, illetve egész pontosan: 1/137,035999037.

A finomszerkezeti állandó azért konstans, mert az univerzum alapvető állandója – vagyis az értéke semmilyen elméletből nem következik, hanem meghatározza paraméterként azokat. A legpontosabb értékét az ELTE 2017-es szemináriumára készült prezentáció alapján a rubídiumatom visszalökődéséből számolták ki 2010-ben. Ez az állandó tehát megjelenik, mint paraméter, a különböző nívók nagyságában a spin pályák kölcsönhatása miatt. De megjelenik a Standard Modellben is, sőt meghatározza a legnagyobb rendszámú elemet, ami körül elektron keringhet a Bohr-modell alapján. Nagyon leegyszerűsítve mindezt ez a szám a természet három alapvető állandóját fogja egybe: a fénysebességet, az elektron töltését és a Planck állandót. Vagyis az 1/137 jelentőségét az adja, hogy a fizika olyan kulcsfontosságú területeinek a metszéspontjában jelenik meg, mint a relativitáselmélet, az elektromágnesesség, valamint a kvantummechanika.

Mindez azt is jelenti, hogy ha ez az érték csak kicsit is változna, egészen másképp festene az univerzum – ha például csak 4 százalékkal növekedne ez az érték, akkor nem alakulhatna ki a szerves élethez oly nélkülözhetetlen szén a csillagokban magfúzióval.

Laurence Eaves fizikus épp ezek miatt úgy gondolja, hogy elég lenne csak a 137-et üzenetként küldeni a csillagokba, mert egy idegen civilizáció így egyből megértené, hogy az emberiség már valamennyi tudományos előrehaladás birtokában van. Azonban Wolfgang Pauli (1900-1958) Nobel-díjas olyannyira a megszállottja volt ennek a számnak, hogy egy 137-es számú szobában halt meg. Pauli egyébként így nyilatkozott:

„Ha meghalok, az lesz az első kérdésem az ördöghöz, hogy mit jelent a finomszerkezeti állandó.”

Habár akadnak felvetések, melyek szerint az univerzum tágulása miatt a finomszerkezeti állandó is elkerülhetetlenül változik (és hangyányit változott már a múltban is), jelenleg számtalan területen visszaköszön. És nem is csak a múlt század óta, de a fizikusok már az 1880-as években szembetalálkoztak ezzel a számmal a különböző kalkulációk során. És épp ez a jelentőség az, ami miatt az 1900-as évek eleje óta a fizikusok úgy gondolják, hogy ez a szám állhat a GUT/Grand Unified Theory (nagy egyesített elmélet) középpontjában, amely összefüggésbe hozhatja az elektromágnesesség, a kvantummechanika és kiemelten a gravitáció elméleteit. Az elképzelés ugyanis az, hogy ilyen fontos számot csak egy fontos egyenlet generálhat (mint például az 1-et vagy a π-t) – azonban ilyenfajta kapcsolatot egyelőre még nem talált senki.

Források: atomfizika.elte, bigthink, feynman.com

(Kép: Pixabay/Luminas_Art)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.