Miért jobbak az év elején született sportolók? Mikor van esélye Dávidnak Góliáttal szemben? Hány órányi munka kell a sikerhez?

2022 / 09 / 15 / Pőcze Balázs
Miért jobbak az év elején született sportolók? Mikor van esélye Dávidnak Góliáttal szemben? Hány órányi munka kell a sikerhez?
Malcolm Gladwell, az idei Brain Bar sztárvendége többek között a társadalmi trendek terjedéséről, illetve a tehetség és a munka viszonyáról írt népszerű könyveket. Első öt kötete mind felkerült a New York Times népszerűségi listájára.

Társadalmi jelenségekről izgalmasan írni közel sem lehetetlen, de egyáltalán nem egyszerű. Malcolm Gladwell olyan kérdésekre keresi a választ, amelyeket rengetegen feltesznek maguknak, amelyekről sokaknak van rendkívül határozott véleménye, de azt már nem szívesen feszegetik, hogy az pontosan min alapul. Miért kezdik el sokan hordani ugyanazt a cipőt? Mitől lesz a Beatles vagy Bill Gates sikeres? Miért tudunk néha jobban megválaszolni egy kérdést csípőből, mint ha hosszan gondolkodnánk rajta?

Gladwell, amikor hokimeccsre megy, nem a bodicsekeket nézi, hanem a születési hónapokat.

Kivételesek című könyvének az egyik legérdekesebb mozzanata, amikor egy ifjúsági jégkorong mérkőzésen feltűnik neki: mintha a legtöbb kis sportoló az év első negyedében született volna. De vajon miért? Az író szerint nem véletlenről van szó. Feltárja, hogy ha egy sportágban nagyon fiatal gyerekkorban elindul a tehetségkutatás, mint Kanadában a hoki esetében, akkor bizony nem mindegy, hogy a próbajátékon részt vevő hétéves gyerek holnap már nyolc lesz, vagy tegnap még hat volt. A gyerekek ugyanis akár hónapok alatt nőnek, erősödnek, okosodnak - így a januári rátermettebbnek, ügyesebbnek tűnik, mint az októberi születésű. Ez pedig végigkíséri az első éveket, sőt, óriási hatással lehet a későbbi pályafutására, esélyeire is. A megoldás? Várjunk a tehetségkutatással addig, amíg nem számít ennyit néhány hónapnyi előny.

Ehhez hasonló történetek segítségével vizsgálja a szerző a dávidok és góliátok esélyeit, a legsikeresebb emberek mögötti mágikus tízezer óra munkát, vagy a műkincsszakértők és a rendőrök hol helyes, hol helytelen azonnali helyzetértékelését. Malcolm Gladwell szeptember 29-én lesz a Brain Bar konferencia vendége. A részvétel a jegyvásárlás mellett előregisztrációhoz kötött.

(Borítókép: Brad Barket/Getty Images for Ozy Fusion Fest)

Anti-bitcoin közgazdásszal és kamuvadász filozófussal jön az idei Brain Bar A "jövőfesztivált" idén szeptember végén rendezik meg a Magyar Zene Házában, a szervezők pedig már be is jelentették az első előadókat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.