Miért jobbak az év elején született sportolók? Mikor van esélye Dávidnak Góliáttal szemben? Hány órányi munka kell a sikerhez?

2022 / 09 / 15 / Pőcze Balázs
Miért jobbak az év elején született sportolók? Mikor van esélye Dávidnak Góliáttal szemben? Hány órányi munka kell a sikerhez?
Malcolm Gladwell, az idei Brain Bar sztárvendége többek között a társadalmi trendek terjedéséről, illetve a tehetség és a munka viszonyáról írt népszerű könyveket. Első öt kötete mind felkerült a New York Times népszerűségi listájára.

Társadalmi jelenségekről izgalmasan írni közel sem lehetetlen, de egyáltalán nem egyszerű. Malcolm Gladwell olyan kérdésekre keresi a választ, amelyeket rengetegen feltesznek maguknak, amelyekről sokaknak van rendkívül határozott véleménye, de azt már nem szívesen feszegetik, hogy az pontosan min alapul. Miért kezdik el sokan hordani ugyanazt a cipőt? Mitől lesz a Beatles vagy Bill Gates sikeres? Miért tudunk néha jobban megválaszolni egy kérdést csípőből, mint ha hosszan gondolkodnánk rajta?

Gladwell, amikor hokimeccsre megy, nem a bodicsekeket nézi, hanem a születési hónapokat.

Kivételesek című könyvének az egyik legérdekesebb mozzanata, amikor egy ifjúsági jégkorong mérkőzésen feltűnik neki: mintha a legtöbb kis sportoló az év első negyedében született volna. De vajon miért? Az író szerint nem véletlenről van szó. Feltárja, hogy ha egy sportágban nagyon fiatal gyerekkorban elindul a tehetségkutatás, mint Kanadában a hoki esetében, akkor bizony nem mindegy, hogy a próbajátékon részt vevő hétéves gyerek holnap már nyolc lesz, vagy tegnap még hat volt. A gyerekek ugyanis akár hónapok alatt nőnek, erősödnek, okosodnak - így a januári rátermettebbnek, ügyesebbnek tűnik, mint az októberi születésű. Ez pedig végigkíséri az első éveket, sőt, óriási hatással lehet a későbbi pályafutására, esélyeire is. A megoldás? Várjunk a tehetségkutatással addig, amíg nem számít ennyit néhány hónapnyi előny.

Ehhez hasonló történetek segítségével vizsgálja a szerző a dávidok és góliátok esélyeit, a legsikeresebb emberek mögötti mágikus tízezer óra munkát, vagy a műkincsszakértők és a rendőrök hol helyes, hol helytelen azonnali helyzetértékelését. Malcolm Gladwell szeptember 29-én lesz a Brain Bar konferencia vendége. A részvétel a jegyvásárlás mellett előregisztrációhoz kötött.

(Borítókép: Brad Barket/Getty Images for Ozy Fusion Fest)

Anti-bitcoin közgazdásszal és kamuvadász filozófussal jön az idei Brain Bar A "jövőfesztivált" idén szeptember végén rendezik meg a Magyar Zene Házában, a szervezők pedig már be is jelentették az első előadókat.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.