Miért lakik Pekingben több mint egymillió ember atombunkerekben?

2022 / 10 / 16 / Bobák Áron
Miért lakik Pekingben több mint egymillió ember atombunkerekben?
Bár a hidegháború elsősorban a két nagyhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok szembenállásáról szólt, az évtizedeken keresztül tartó ellenségeskedés és az ezzel járó fegyverkezési verseny az egész világra hatással volt. Az 1970-es évek közepére a két szuperhatalom együtt már több mint negyvenezer atomfegyverrel rendelkezett, amivel lazán elpusztíthatták volna az egész világot.

A fegyverkezési versenybe az 1960-as években kapcsolódott be a Mao Ce-Tung által vezetett kommunista Kína, ami egészen addig nem sok vizet zavart a globális katonai erőviszonyok szempontjából. Az 1965-ben megkezdett nukleáris tesztek viszont kockázatosabb pozícióba helyezték az országot (mármint egy ellenséges atomcsapás lehetőségének a szempontjából), így Mao Ce-Tung utasította a kínai városokat, hogy kezdjenek el föld alatti atombunkereket építeni. Ennek eredményeképp csak Pekingben több mint tízezer óvóhely épült, amelyek együttesen egy komplett föld alatti várost alkotnak. Nem véletlen, hogy a 85 négyzetkilométeren elterülő bunkerrendszert a föld alatti nagy Falként is szokták emlegetni.

Mix on Twitter

Visit the #Nuclear #Bunkers That House a Million People in #Beijing. Photography by #AntonioFaccilongo https://t.co/lCAv4Zr2hs @WIRED

A vállalkozás valóban hatalmas volt: a föld alatti városon keresztül Pekingnek szinte bármelyik része elérhető volt, kórházakat, mozitermeket és még selyemgyárat is kialakítottak benne, így egy nukleáris támadás esetén vélhetőleg tényleg szinte egy teljes értékű városként tudott volna üzemelni.

A '80-as évekre aztán a nukleáris apokalipszis rémképe jelentősen megfakult, Kínának pedig fel kellett tennie a kérdést, hogy mihez kezdjenek a rengeteg, üresen álló bunkerrel. A '80-as évek elején Peking lakossága még nagyjából csak az ötöde volt a mainak, az újonnan a fővárosba költöző, kevésbé tehetős embereknek pedig éppen kapóra jött az elektromossággal, csatornahálózattal és szennyvízrendszerrel is felszerelt bunkerrendszer. Ennek következtében hamarosan egy egész földalatti város alakult ki Peking alatt, ahol bevándorlók, diákok és vidéki munkások húzták meg magukat, amíg jobbra nem fordul a sorsuk.

Mix on Twitter

A Million People Live in These #Underground #Nuclear #Bunkers. Beneath the streets of #Beijing, people live in an underground universe constructed during the #ColdWar era. Photography: #AntonioFaccilongo https://t.co/IrJGRs2rei

Mivel Pekingben az elmúlt években elképesztő mértékben emelkedtek a lakásárak, és mára a kínai főváros a világ egyik legdrágább városa lett, talán nem csoda, hogy sok embernek sosem sikerült kitörnie a föld alatti világból, így a város vezetése hiába próbálta 2010-ben felszámolni a bunkervárost, az a mai napig él és virul. Idő közben pedig elkezdett egyre inkább egy valódi városra hasonlítani, ahol föld alatti kocsmák, karaoke-klubok, biliárdtermek is vannak, a meglehetősen szerény körülmények ellenére pedig rengeteg ember számára vonzó, hogy egy szoba bérleti díja mindössze 40-100 dollárba kerül havonta.

Ez a cikk eredetileg 2019. 12. 22-én jelent meg a Rakétán.

(Borítókép: A föld alatti város egyik bejárata, Felibrilu/Flickr, Forrás: NatGeo, Wired, Wikipedia)

Az ember, aki egy föld alatti várost talált a pincéjében Piactér, iskola, istállók és fürdőszobával ellátott lakhelyek - mindez 75 méter mélyen a föld alatt. Archeológusok szerint volt időszak, amikor Derinkuyu lakosságszáma a húszezret is elérte, ennek ellenére a Kappadókiában található város létezéséről hosszú évtizedekre szinte teljesen megfeledkeztek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.