Miért néztek ki az emberek öregebbnek régen, mint ma?

2023 / 10 / 01 / Bobák Áron
Miért néztek ki az emberek öregebbnek régen, mint ma?
Tényleg lassabban öregszünk, vagy csak az érzékeink vezetnek minket tévútra?

Aki rendszeres barangol az interneten, biztosan belefutott már olyan fotóválogatásba, ami azt szemléltette, hogy az előző generációk sokkal idősebbnek néztek ki, mint a mai fiatalok. Ha valakit mégis elkerültek az ilyen tartalmak, annak tudjuk ajánlani a Bored Panda Twitter-bejegyzésekből összeállított válogatását, ami elég jól bemutatja, hogy miről is van szó. Bár az interneten fellelhető fotók többsége külföldről származik, hazai példák után sem kell sokat kutatni, elég csak ránézni erre a Fortepanról származó, 1976-os tablóképre, amelyen a József Attila (ma Budai Ciszterci Szent Imre) Gimnázium végzősei láthatóak.


Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Na de tényleg öregebbnek néztek ki régen az emberek? - tette fel a kérdést Michael Summers, a Vsauce nevű Youtube-csatorna készítője is, aki egy 22 perces videóban válaszolta meg a saját kérdését, mégpedig, hogy

igen is, meg nem is.

Summers szerint annak, hogy a régi képeken az emberek öregebbnek tűnnek, legalább három különböző oka lehet, és ezek közül csak az egyik, hogy a biológiai órájuk adott esetben valóban gyorsabban ketyegett. Tény, hogy az életmódban, a táplálkozásban, az egészségügyi ellátásban bekövetkezett változások miatt a mai emberek tovább őrizhetik meg az egészségüket, emellett a megjelenésünkre olyan fejlemények is jó hatással voltak, mint például a naptej elterjedése (na meg persze az UV-sugárzás veszélyeinek a felismerése). Egy 2018-ban készült tanulmány részben meg is erősítette, hogy a mai emberek biológiai értelemben valóban némileg fiatalabbak: Morgan E. Levine és szerzőtársa, Eileen M. Crimmins egész pontosan arra jutottak, hogy egy olyan fiatal, aki a 2000-es évek végén töltötte be a 20-at, az 1990-es évek elején még 19-nek számított volna, míg egy 60 éves ember nagyjából 56 évesnek felel meg olyan meghatározó markerek szempontjából, mint a tüdőfunkciók vagy a vérnyomás.

Az interneten terjedő képek hatásosságában nyilvánvalóan szerepe van annak is, hogy az emberek szubjektíven válogatnak a fotók között, azaz értelemszerűen csak azokat a fotókat teszik közzé, amik meglepőek abból a szempontból, hogy a rajta szereplő egyén hány éves. A Fortepant böngészve mi is számos olyan fotót találtunk, ami egyáltalán nem volt kirívó, az akár száz évvel vagy annál is régebben készült képen szereplő ember pontosan annyinak nézett ki, amennyi a valós életkora volt. Illusztrációként persze mi sem ilyen képet választottunk, hanem egy olyat, ami alátámasztja a teóriát. A koruknál öregebbnek vagy éppen fiatalabbnak kinéző embereket viszont ma is könnyedén lehet találni, így kis munkával minden bizonnyal mai fiatalokról is összeállítható lenne egy, a Bored Pandán megjelenthez hasonló galéria. Ezt igazolja egy 2015-ben megjelent tanulmány is, ami megállapította, hogy az emberek igencsak eltérő ütemben öregszenek, így 30-40 éves korukra már jelentős különbség lehet a naptári és a biológiai életkoruk között.

A harmadik ok, amit Summers megállapít, a divat. Szerinte a régi képeket nézve az emberek az avíttas öltözködés, hajviselet és egyéb külső jegyek miatt is tűnhetnek öregebbnek. Ennek oka, hogy az emberek többsége a fiatalkorában megszokott frizurát, öltözéket, arcszőrzetet idősebb korára is megőrzi, annak ellenére, hogy az időközben kiment a divatból, így azok ma elsősorban öregembereknél láthatóak. "Úgy öltöztek, mint a jövő öregemberei" - állapítja meg Summers a korábbi generációkról, aki figyelmeztet, hogy hacsak nem tudják kitalálni, hogyan fognak öltözni a fiatalok néhány évtized múlva, a mai huszon- és harmincas éveikben járók is könnyen tűnhetnek majd öregnek a későbbi generációk számára.

Ez a cikk eredetileg 2022.09.24-én jelent meg a Rakétán.

(Borítókép: Fortepan/Urbán Tamás)

Miért magasabbak ma az emberek, mint régen? Az emberiség az elmúlt százötven évben igencsak megnyúlt. Hogy miért, arra van egy pofonegyszerű magyarázat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.