Miért olyan fontos az Univerzumban a 21-es szám?

2022 / 12 / 22 / Felkai Ádám
Miért olyan fontos az Univerzumban a 21-es szám?
Mert a fény a 21 cm-es hullámhosszon rendkívüli dolgokat tud, de hogy jön képbe a Földön kívüli technológia?

A 21 centiméteres hidrogénvonal, más néven hidrogénvonal vagy 21 centiméteres átmenet, a fény azon hullámhossza, amely jelentős figyelmet kapott a csillagászat területén. Ezt a fajta fényt a hidrogénatomok két energiaállapota közötti átmenete hozza létre, és a hullámhossza egész pontosan 21,106 centiméter. Vagyis ez a hullámhossz az elektromágneses spektrum rádióhullám-részében található – írja az IFLScience.

A hidrogénvonalat először az 1930-as években fedezték fel, és a csillagászok szerették volna megérteni a forrását. Végül megállapították, hogy a Tejútrendszer közepéből ered, és hamarosan elkészült a galaxis első hidrogéntérképe. A vonalat pedig a galaxison belüli struktúrák sebességének tanulmányozására, valamint a Tejútrendszer spirális szerkezetének megértésére használták. A Tejútrendszer tanulmányozásában való felhasználása mellett a 21 centiméteres vonalnak számos más alkalmazása is akad. A kozmikus porfelhők ezt a hullámhosszt ugyanis nem nyelik el, így hasznos a kozmikus sötét korszak, a Kozmikus Mikrohullámú Háttér kibocsátása és az első galaxisok fényének megjelenése közötti időszak tanulmányozásához. Noha ez az időszak kevéssé ismert, de épp a 21 centiméteres vonal segíthet abban, hogy a jövőben többet megtudjunk róla.

A hidrogénvonalat a földönkívüli intelligencia (SETI) kutatásában is bevetik. Pjotr Makovetszkij orosz tudós felvetése szerint ugyanis az idegen civilizációk a hidrogénvonal frekvenciájának a π-szeres vagy kétszeres frekvencián próbálhatják velünk felvenni a kommunikációt. Mivel ezeken a frekvenciákon természetesen nem igazán akad jel, így elég egyértelműen utalnának a mesterséges forrásra. A hidrogénvonalat egyébként mi magunk is használjuk, mint az univerzális kommunikációra tett kísérletet – a Voyager aranykorongján például nem véletlen épp ezt használták a hosszúság alapegységeként. Ilyen formában egyébként arra használták, hogy leírják, milyen magas egy átlagos nő, valamint megadták a Nap hozzávetőleges helyzetét is néhány közeli pulzárhoz képest.

Összességében a 21 centiméteres hidrogénvonal hihetetlenül fontos eszköz a csillagászat területén. Nemcsak segített megérteni a Tejútrendszer szerkezetét és sebességét, de akár képes lehet szó szerint rávilágítani a kozmikus sötét korszak titkaira. Ezenkívül a SETI-ben amolyan univerzális kommunikációs törekvésként is beválhat talán. Vagyis a fény, különösen ezen a hullámhosszon, tényleg rendkívüli dolgokra képes.

(Kép: Pixabay/xD_the_Matze)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.