Miért pont kéken világít az atomreaktor a filmekben?

2020 / 07 / 29 / Perei Dóra
Miért pont kéken világít az atomreaktor a filmekben?
A már-már kísérteties kék világítást nem lámpák okozzák, hanem az úgynevezett Cserenkov-sugárzás.

A Cserenkov-sugárzás homályos fényként, villanásként tűnik fel azokban a reaktorokban, ahol a moderátor, más néven a nukleáris reakció közege víz. A jelenség Pavel Alekszejevics Cserenkov, Nobel-díjas orosz fizikusról kapta a nevét, aki 1934-ben írta le annak pontos működését, miközben a sugárzó részecskék hatását tanulmányozta folyadékokban.

A fizikus észrevette, hogy a víz halványan, kéken világít bizonyos radioaktív részecskék elnyelésekor.

A Cserenkov-hatás érvényesüléséhez a töltött részecskéknek, például az elektronoknak gyorsabban kell mozogniuk a fénynél egy adott közegben (ami nem lehet vákuum, víz viszont igen, mivel ott a fény sebessége alacsonyabb). Ilyenkor olyasféle lökéshullám keletkezik, mint a repülőknél a hangrobbanás: repülés közben a gép szárnyai tolják a levegőt maga előtt. Amikor gyorsabb a hangnál, a levegő nem tud elég gyorsan kitérni, hirtelen esik a nyomás a szárnyak mentén, hangsebességgel, ebből lesz a hangrobbanás a végén.

A töltött részecskék, amelyek létrehozzák a nagy energiájú sugárzást, elektromos erőtérben helyezkednek el, melyet megtöltenek a fénysebességel mozgó fotonok. Amikor egy töltött részecske a fénynél lassabban mozog, a fotonok lényegében kioltják egymást, így nem látszik fény. Amikor viszont gyorsabban, akkor az elektromos mező kis késéssel nyeli el őket anélkül, hogy egymással ütköznének.

Az így keletkező lökéshullám energiája a látható kék fény. A sugárzás nagy része az ibolyán túli spektrumban történik, de az energia egy része látható fény.

A sugárzás színét valószínűleg az okozza, hogy a víz eltérően nyeli el a különböző hullámhosszokat, ezért látjuk kéknek a tengervizet is. Egyes magyarázatok szerint azonban a hatás több kék hullámhosszhoz közeli fotont bocsát ki.

(Fotó: Wikimedia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.