Miért tűnt el a térkép a Google keresőből, és mi erre a megoldás?

2024 / 03 / 21 / Bobák Áron
Miért tűnt el a térkép a Google keresőből, és mi erre a megoldás?
Valószínűleg sokaknak feltűnt, hogy a közelmúltban a Google szinte teljesen száműzte a keresőjéből a Google Térképet, ami sem a keresősáv alatti fülek között nem jelenik meg, sem pedig a kis térképre kattintva nem elérhető. Ez nem véletlen hiba, hanem szándékos változtatás a cég részéről, de szerencsére több megoldás is van rá, hogy helyrehozzuk.

Megszokhattuk, hogy a Google keresőben közvetlenül a keresősáv alatt, a képek, videók, hírek és egyéb lapfülek mellett van egy térkép fül is, ami a legkényelmesebb módja volt annak, hogy gyorsan megnézzük, hol található egy település, utca, étterem vagy bármilyen más hely. Ez a funkció azonban egy ideje elérhetetlenné vált, és bár ha rákeresünk egy helyre, a keresési találatoknál most is megjelenik egy kis térkép, erre rákattintva nem tudunk átváltani a Google Mapsre.

Mi ennek az oka?

Ahogy arra a The Local rámutat, a változtatás az EU-s digitális piacokról szóló jogszabály március elején hatályba lépő rendelkezéseivel függ össze. Ez a jogszabály a nagy technológiai cégeket úgynevezett "kapuőr" státuszba sorolta és jóval szigorúbb előírásokat fogalmazott meg bizonyos szolgáltatásaikkal kapcsolatban - többek között azt is, hogy a saját szolgáltatásaikat nem részesíthetik előnyben más cégek szolgáltatásaival szemben. Mivel a Google-nek a keresője és a térképszolgáltatása is ebbe a kategóriába esik, így a Google a keresési eredmények között nem részesítheti előnyben a Google Maps-et. A Franceinfo nevű lapnak a Google képviselője is megerősítette, hogy az európai felhasználók által tapasztalt változtatásokra a jogszabály hatályba lépése miatt volt szükség.

Ez a változás főként akkor lehet zavaró, ha egy szövegben szeretnénk kijelölni egy címet vagy helyet és rákeresni a Google Mapsben. Ezt eddig két kattintással megtehettük, hiszen a kijelölt szövegre elég volt egy kattintással rákeresni, majd a keresési találatok között rákattintani a térképre. Mobilos böngészőben a változtatás kevésbé jelent problémát, hiszen ha helyet vagy címet jelölünk ki, a telefon jellemzően automatikusan felajánlja a "térkép" opciót, ellenben asztali böngészőben a korlátozás némileg megnehezíti a felhasználók életét.

Mi a megoldás?

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk elérni a Google Mapset, arra két lehetőségünk van: az egyik, ha a keresőben megjelenő kis térkép alatt rákattintunk az útvonalterv (Directions) gombra, ez ugyanis kapásból átirányít minket a Google Mapsbe. Bizonyos esetekben a gomb nem a térkép alatt jelenik meg, hanem előbb rá kell kattintanunk magára a térképre, hogy az megnyíljon nagyobban, és ezután a jobb alsó sarokban találjuk meg az útvonalterv gombot.

A másik megoldás, ha telepítjük a böngészőnkhöz a megfelelő bővítményt. Mivel sok felhasználónak nem tetszett, hogy eltűnt a térkép fül a keresőből, ezért pillanatok alatt elkészült Chrome-hoz, Safarihoz valamint Firefoxhoz is az a bővítmény, ami visszavarázsolja a Maps-et a keresési opciók közé. Ehhez nincs más dolgunk, mint hogy telepítsük a bővítményt ahhoz a böngészőhöz, amit használunk, majd rögzítsük a fenti sávban. Tapasztalataink szerint az így visszakapott térkép fül kicsit komótosabban reagál, mint az eredeti, de ezt leszámítva tökéletesen működik.

Az európai felhasználóknak nem ez volt az első alkalom, hogy a saját bőrükön érzik a digitális piacokról szóló jogszabály hatásait, hiszen nemrég a Meta is végrehajtott egy komolyabb változtatást, amikor lehetővé tette, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a Messengert. Erről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Rakéta.hu)

Minden eddiginél élethűbben nézhetjük meg Budapest és a világ nevezetességeit a Google Maps új funkciójával A már Magyarországon is elérhető "immerzív látvány" háromdimenziós makettjei a Google Earthnél is sokkal látványosabban mutatják be a városok leghíresebb épületeit, többek között a budapesti Parlamentet és a Lánchidat is.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.