Minden eddiginél élethűbben nézhetjük meg Budapest és a világ nevezetességeit a Google Maps új funkciójával

2023 / 04 / 04 / Bobák Áron
Minden eddiginél élethűbben nézhetjük meg Budapest és a világ nevezetességeit a Google Maps új funkciójával
A már Magyarországon is elérhető "immerzív látvány" háromdimenziós makettjei a Google Earthnél is sokkal látványosabban mutatják be a városok leghíresebb épületeit, többek között a budapesti Parlamentet és a Lánchidat is.

A Google tavaly májusban jelentette be, hogy a térképalkalmazásuk hamarosan egy olyan új funkcióval gazdagodik, amelynek segítségével három dimenzióban repülhetjük körbe a nevezetes épületeket, mintha azok rendkívül részletesen kidolgozott makettek lennének. Az immerzív látványt végül idén februárban kezdték el elérhetővé tenni a felhasználók számára, és bár Magyarországon egy kicsit még várni kellett rá, hogy megjelenjen az új funkció, a legutóbbi frissítés után már mi is megcsodálhatjuk, hogy milyen madártávlatból a londoni Westminster palota, a San Franciscó-i Golden Gate híd vagy a New York-i Empire State Building.

Kellemes meglepetés, hogy bár a Google eredetileg csak öt város nevezetességeivel indította útjára a funkciót, a jelek szerint a kínálat azóta dinamikusan bővült, hiszen a budapesti nevezetességekre rákeresve megtaláltuk a Parlament, a Szent István Bazilika és a Lánchíd makettesített változatát is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Budapestnek a szűkebb értelemben vett belvárosát (nagyjából az V. kerület és az I. kerület egy részét) nézegethetjük három dimenzióban - igaz, nem teljesen naprakész állapotban, hiszen az Erzsébet-térről például látványosan hiányzik az azóta már a főváros egyik nevezetességévé vált óriáskerék.

Hogy mekkora területet járhatunk be, az városonként elég eltérő: San Franciscóban például ahogy megpróbáltunk elnavigálni a Golden Gate hídtól, a program azonnal jelezte, hogy elértük a terület határát, míg Londonban szinte az egész belvárost berepülhetjük madártávlatból. Ehhez először is keresnünk kell egy olyan nevezetességet, aminek az adatlapján már elérhető a "Berepülő" funkció (Londonban ilyen például a Buckingham-palota vagy a Big Ben), majd ezektől elindulva már kedvünkre kalandozhatunk a város felett. Ehhez csupán annyi a dolgunk, hogy a kijelzőt megérintsük ott, ahova menni szeretnénk, míg egy helyben nézelődni úgy tudunk, ha az ujjunkat a kijelzőn tartva kezdjük el mozgatni valamilyen irányba. Ha valamit szeretnénk közelebbről megnézni, vagy éppen eltávolodni tőle, ezt csippentéssel tehetjük meg.


Az elérhető nevezetességekre a Google Térképben rákeresve a képeknél megjelenik a "Berepülő" nézet, erre kattintva érhető el az új funkció. Az immerzív látványt megnyitva az "idő és időjárás" gombbal kaphatunk további információt a várható időjárásról valamint hogy mekkora tömegre számíthatunk az adott épületnél

Ami az immerziót illeti, az az esetek nagy részében valóban nagyon meggyőző, hiszen a Google nem csak az épületeket modellezte le élethűen, de igyekeztek élettel is megtölteni a látványt. Ennek köszönhetően a képeken hullámzik a víz, a felhők komótosan araszolnak a háttérben, néha pedig egy-két madár is elrepül előttünk, miközben az épületeket nézegetjük. Az azért látszik, hogy a technológiát még lehet fejleszteni, hiszen a kevésbé fontos objektumok közelről elég amorf alakot tudnak ölteni, a Temzén horgonyzó Tattershall Castle hajóból például egy szürrealista festményt varázsolt a mesterséges intelligencia. Azt is észrevettük, hogy a funkció néha egyszerűen eltűnik, ilyenkor az interaktív makett helyett csupán egy félperces videót láthatunk az adott nevezetességről.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi olyan különleges az immerzív látványban, hiszen ugyanez a háromdimenziós nézet hosszú évek óta elérhető a Google Earth-ben is, ráadásul ott tényleg az egész világot bejárhatjuk. Nos, ahogy az már a demók alapján is látszott, az új funkció vizuálisan még csak nem is említhető egy lapon a Google Earth-szel, aminek az oka a teljes eltérő technológiában keresendő: míg a Google Earth főként műholdképek alapján rendereli le a világot, addig az immerzív látvány a Google utcakép és légifotók alapján, mesterséges intelligencia segítségével hozza létre a három dimenziós objektumokat. A Google ehhez a saját fejlesztésű NeRF (Neural Radiance Fields) elnevezésű mesterséges intelligenciát használja, ami képes háromdimenzióssá alakítani a hagyományos fotókat.


Ugyanaz a látkép a Google Térképben (balra) valamint a Google Earth-ben (jobbra)

"A NeRF-fel képesek vagyunk pontosan rekreálni egy adott hely teljes kontextusát, beleértve a világítást, az anyagok textúráját és a hátteret is" - írta erről korábban a Google, akik a funkciót nem puszta érdekességnek szánják, hiszen véleményük szerint ennek segítségével az emberek sokkal teljesebb képet kaphatnak majd egy hely hangulatáról vagy akár arról, hogy merre érdemes keresni a bejáratot. Hogy az immerzív látvány még hasznosabb legyen, a Google egy “idő és időjárás” gombot is elhelyezett a 3D-s makettek alatt, amivel nem csak azt nézhetjük meg, hogy hogyan néz ki az adott épület a nap különböző szakaszaiban, de ellenőrizhetjük azt is, hogy milyen időjárás várható a környéken, valamint hogy mikor számíthatunk tumultusra az adott nevezetességnél.

A "Berepülő" funkció egyelőre csak a Google Térkép androidos valamint iOS-es verziójában érhető el, és egyelőre nincs hír róla, hogy a webes változat is megkapná a frissítést.

Már utcák, házak korábbi állapotát is megnézhetjük a Google Térkép Utcaképével Mobilon is elérhetővé tették az időutazást.


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.