Miért van ilyen menő hangja, ha jeget dobunk le szupermély lyukakba?

2020 / 02 / 26 / Justin Viktor
Miért van ilyen menő hangja, ha jeget dobunk le szupermély lyukakba?
Képzeljük el, hogy, tudósok vagyunk az Antarktiszon. Megszenvedtük a fagyos hőmérsékletet, jégmagokat fúrtunk, hogy jobban megérthessük ősi bolygónkat, és...hát persze, hogy lehajigálunk néhány jégdarabot, abba a feneketlen lyukba, hogy halljuk ahogy ciccen és zizzen és pjuuuu és peoooong.

Ha a bolygó egyik legkietlenebb helyén munkálkodunk az emberiség üdvéért, az a legkevesebb, hogy az ilyen faja kedvtelések is megengedettek legyenek. Az igazán cool hangok felfedezését és megosztását John Andrew Higgins izotóp geochemikus Twitterének köszönhetjük, így mi is megtapasztalhatjuk ezt a furcsa de annál Marvelebb vagy DC-bb, vagy Star Wars-abb (a nem kívánt törlendő) örömöt.

A kutatók egy 137 méteres fúrólyukba hajigálták le a jégtömböket, és felvették a hanghatásokat, hogy néhány percre végre mindannyian újra gyerekek lehessünk.

John Andrew Higgins on Twitter

What does a 9 inch ice core sound like when dropped down a 450 foot hole? Like this! Credit to @peter_neff for the idea and @Scripps_Polar, @sciencejenna, @GeosciencesPU, @US_IceDrilling, and @paleosurface for the execution! https://t.co/pW7LxKdbUB

De ha már tudomány - mitől hangzik ilyen furcsán?

Az egészet állítólag Peter Neff glaciológus kezdte, aki 2018-ban felvette egy jégdarab zuhanását, amit 90 méteres furatba küldött le izomból, és ez a videó - sosem találjátok ki - vírusként kezdett terjedni, hamar elérve a 10 millió megtekintést csupán Twitteren. 

Neff szerint itt két tényező játszik itt szerepet - a Doppler-effektus és a hanghullámok mozgása a furatban. "Az első, amit a jég esésekor hallunk, a hangmagasság megváltozása" - magyarázza Neff a kísérő videóban.

Peter Neff on Twitter

@blueicehiggins @Scripps_Polar @sciencejenna @GeosciencesPU @US_IceDrilling @paleosurface Here's the story on this crazy sound (V1), plus the basic science @blueicehiggins, myself, & others do studying past climate with #Antarctic ice cores. 🇦🇶🧊❄ https://t.co/QAtjcxXXGh

"Ez a Doppler-hatás."

Valószínűleg sokan tapasztaltuk már a Doppler-hatást - ez az oka annak, hogy egy autó hangját másképp érzékeljük, amikor közeledik hozzánk, és másképp amikor már távolodik tőlünk. A mozgó forrásból származó hanghullámok frekvenciája (és ezért a hangmagassága is) változik. (Fontos megjegyezni, hogy valójában nem változik meg a forrás által kibocsátott hang frekvenciája, csak az észlelő érzékeli így.) 

Visszatérve a jégfuratokhoz, a Doppler-effektus mellett az aláhulló jégből származó hanghullámoknak is meg kell küzdeniük a lyukból való kijutásért. 

"Akkor, amikor a jég eléri a fúrólyuk alját, a hang nem az egyszerű, egyenes utat választja felfelé, hanem a hanghullámok elkezdenek ide oda pattogni a furat falán” - magyarázza Neff. 

"Ezért jön a piuuu meg a paoooong, azzal a különös szívverés-szerű hanggal a végén"

Peter Neff on Twitter

🔊🔊Sound ON🔊🔊 When #science is done, it's fun to drop ice down a 90 m deep borehole in an #Antarctic 🇦🇶 #glacier ❄. So satisfying when it hits the bottom. Happy hump day. https://t.co/dQtLPWQi7T

Ha azt hittétek, hogy a tudósok unalmasak, akkor most már láthatjátok, hogy a tudósok szuper kreatívak és ugyanúgy szeretik a szórakozást, mint bárki más - és néha úgyanúgy lemennek gyerekbe, ahogy minden tisztességes ember.

(Forrás: ScienceAlert Képek: Twitter, Pikrepo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.