Milliók genetikai adatait lopták el és árulják a dark weben

2023 / 10 / 09 / Pőcze Balázs
Milliók genetikai adatait lopták el és árulják a dark weben
Ismeretlenek többmillió ember személyes adatait, köztük genetikai alapú információit tulajdonították el a 23andMe nevű szolgáltatás oldalairól. A cég azt állítja, hogy csak egyes felhasználók érintettek, a rendszereiket nem támadták meg.

A kiszivárgott "egymillió sornyi információ" tartalmazza az érintett "askenázi zsidók" felhasználónevét, születési dátumát, földrajzi helyzetét, profilfotóját, valamint a genetikai rokonainak a listáját. Az érintettek száma a PCMag információi szerint hétmillió lehet, ami az összes előfizető fele. A The Verge-ön olvasható hír szerint akár két hónapja tudhatott arról a 23andMe vezérigazgatója, hogy illetéktelen kezekbe kerültek az adatok, de ezt nem hozta nyilvánosságra.

A 23andMe-t tizenhét éve alapították, a három alapító közt ott van a Google-t elindító Sergey Brin akkori felesége, Anne Wojcicki is. A cég egy postán beküldött nyálminta feldolgozása után segít családfát építeni, genetikai információk alapján bizonyos élettani jellemzőkről, például a tériszony valószínűségéről vagy az alkohol-lebontási képességről nyújt információkat, illetve az Európai Unión kívül még bizonyos betegségekkel kapcsolatos eredményeket is szolgáltat.

Vagyis ha valaki bejutna ebbe az adatbázisba, ijesztően részletes képet kapna emberek millióiról.

Szerencsére azonban úgy tűnik, nem ez történt. A cég közleménye szerint a hekkerek csak egyes fiókokba jutottak be, miután a felhasználók itt ugyanazt a jelszót használták, mint más szolgáltatásokon, ahonnan kiszivárgott a jelszavuk. A jelszókezelők fontosságáról, és az azonos jelszavak használatának veszélyeiről többször írtunk a Rakétán. Miután a bűnözők beléptek a fiókokba, egyszerűen legyűjtötték az adott ember számára hozzáférhető személyes adatokat, illetve a genetikai rokonok listáját. Ennél sokkal aggasztóbb lenne, ha a cég teljes adatbázisához fértek volna hozzá az elkövetők.

Az, hogy valakinek miért érné meg a hekkerek által kért egy-tíz dollárt kifizetni egyes emberek ilyen adataiért, nem tudni. Ugyanakkor a genetikai információk értéke megnőtt az elmúlt években, két hete írtunk például arról, hogy Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett, hogy ezzel támogassa technológiai ambícióit.

(Borítókép: National Cancer Institute/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.