Trükkök, ha már torkig vagyunk jelszavaink bepötyögésétől

2020 / 09 / 05 / Perei Dóra
Trükkök, ha már torkig vagyunk jelszavaink bepötyögésétől
Facebook, email, Zoom, Skype, netbank, ügyfélkapu és még sorolhatnánk, hogy hány különböző belépési kódot kell(ene) egyszerre fejben tartanunk arról nem beszélve, hogy biztonsági okokból célszerű mindenhol más, bonyolult jelszavakat, PIN-kódokat generálni, hogy még ha egy fiókot fel is törnek a hackerek, legalább a többit ne adjuk a kezükbe. De vajon lehetséges teljesen jelszavaktól mentes digitális életet élni?

Az Apple iOS-rendszerében találunk egy beépített jelszókezelő funkciót, ahová elmenthetjük a gyakran látogatott weboldalakat, szolgáltatásokat, applikációkat és belépési adatokat, amelyeket az iCloud fiókban tárol, és a telefon mellett Mac számítógépről is elérhetők. A rendszer minden egyes belépés előtt arc-, vagy ujjlenyomat-azonosítást kér, ami az átlagos felhasználónak már megfelelő védelmet nyújt. (Aki elfelejtené az iCloud-jelszavát, itt helyreállíthatja.)

A Google Android esetén olyan szempontból komplikáltabb a dolog, hogy ott egyelőre nincs mód hasonló jelszókezelésre, ellenben léteznek ingyenes alkalmazások, mint amilyen a LastPass: az itt tárolt jelszavakat levédhetjük jelszóval, de akár arc-, vagy ujjlenyomat-felismeréssel is. A legelső alkalommal természetesen azért végig kell mennünk a hagyományos jelszós belépési procedúrán, ekkor egyúttal érdemes a megadott jelszót feljegyezni és biztonságos helyre elrakni. Vagy, ha megadjuk telefonszámunkat, akkor így is kérhetünk helyreállítást. A LastPass plusz előnye, hogy

akár egy másik appban való belépéshez szükséges jelszót is automatikusan bemásol a megfelelő mezőkbe, persze csak miután megtörtént a hitelesítés.

Asztali és hordozható gépeknél (különösen az olcsó modelleknél) jellemzően kevésbé elterjedtek a biometrikus azonosítómegoldások, vagyis azok nem rendelkeznek sem ujjlenyomat-olvasóval, sem pedig arcfelismerővel.

Mit tehetünk ebben az esetben?

Windows rendszerhez már tízezer forintért elérhető az ujjlenyomat-olvasóval felszerelt egér, de lehet kapni miniatűr, USB portól alig néhány milliméternyire kilógó ujjlenyomat-olvasó szenzorokat is. Mielőtt azonban beruháznánk valamelyikre, győződjünk meg róla, hogy az eszköz támogatja a Windows Hello nevű azonosítótechnológiát (itt elérhető a kompatibilis eszközök listája), mert csak így válthatjuk ki a PIN-kód vagy jelszót az ujjlenyomat érzékelésére. A Windows Hello támogatja az arcfelismerést, ám sajnálatosan itt jön egy de.

Ugyanis csak olyan modern webkamerával működik, amelyet távolságérzékelésre használt infravörös kivetítővel is elláttak.

(Ez egy láthatatlan rácsozatot vetít az arcunkra, torzításából pedig megállapítja a távolságot, illetve érzékeli a fotós átverést.) Az üzleti laptopokban általában található ilyen webkamera, de külön is megvásárolható. Ha pedig a kamera beszerzése mellett a LastPass jelszókezelőt is a Windowsra telepítjük, belépéskor arcfelismeréssel az is feloldhatjuk a benne tárolt jelszavakat. Végül ami az Applet illeti, 2016-ban jelent meg - akkor még csak bizonyos notebookokon - a Touch ID ujjlenyomat-olvasó, mostanra viszont minden hordozható gépen megtalálható: ha megérintjük a szenzort, egyrészt beléphetünk a rendszerbe, másrészt csak így tudjuk feloldani a beépített jelszómenedzsert is. A Face ID arcfelismerő számítógépes verzióján jelenleg még dolgozik a cég. Tény és való, hogy a fenti megoldások jelentősen csökkentik a jelszavak és PIN-kódok begépelésének gyakoriságát,

mindenesetre azért érdemes az összes létező fiókunkhoz tartozó kódot és jelszót egy jegyzetfüzetbe is felírni, majd biztonságos helyre rejteni, hiszen a kütyük meghibásodhatnak, az írás azonban megmarad.

(Fotó: Pixabay)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.