Milliók nem jutnak álláshoz, mert az algoritmusok tévedésből kiszűrik a jelentkezésüket

2021 / 09 / 08 / Pőcze Balázs
Milliók nem jutnak álláshoz, mert az algoritmusok tévedésből kiszűrik a jelentkezésüket
Amerika legnagyobb vállalatainak a kilencvenkilenc százaléka használ olyan szoftvereket, amelyek előszűrik az álláskeresőktől érkező életrajzokat. Egy kutatás szerint a rendszerek jelentkezők millióit szűrik ki tévedésből.

A The Verge számolt be a Harvard Business School nemrég megjelent kutatásáról, amely szerint az amerikai álláspiac strukturális problémáinak egyike, hogy a jelentkezések javát számítógépes rendszerek szűrik elő. Ezeknek egy része ugyanis rosszul értelmezi, hogy a csatolt életrajz alapján a pályázó megfelelne-e az állás követelményeinek. Az amerikai munkáltatók háromnegyede, a legnagyobb vállalatok gyakorlatilag mindegyike használ ilyen szoftvereket, hiszen ma már a legtöbb helyre digitálisan kell jelentkezni - miközben megduplázódott az egy-egy állásra pályázók száma. Az átlagosan kétszázötven beérkező életrajzot valakinek muszáj végignéznie, így jó ötletnek tűnt, hogy a munka egy részét számítógépekre bízzák.

Nem olvas a sorok között

A tanulmány szerint jellemző például, hogy rendszerek automatikusan kizárják azokat, akiknek fél év hiány látszik a munkahelyei között, pedig lehetséges, hogy egy terhesség, egy idős rokon ápolása vagy akár a hosszadalmas álláskeresés megmagyaráznák azt. Ennél hajmeresztőbb, hogy voltak szoftverek, amelyek a "számítógépes programozást" keresték azoknak az életrajzában, akiknek az a feladata, hogy páciensek adatait rögzítsék egy kórházban; vagy ha nem volt "padlósúrolási tapasztalat" a szövegben, akkor a kiskereskedelmi állásért már nem jutottak tovább a pályázók.

Az Európai Unió szabályai elméletileg védenek a hasonló esetektől: ha például egy banknál automatizált rendszerek bírálják el a hitelkérelmeket, a vállalat köteles felülvizsgálni a meghozott döntéseket, valamint biztosítania kell az ügyfelek számára, hogy panaszt tegyenek, illetve személyes elbírálást kérjenek. Ez az irányelv feltehetőleg álláskereséskor is érvényesíthető, hiszen az "jelentősen befolyásolja" a polgárok életét - csak az a kérdés, hogy a pályázó számára vajon kiderül-e, hogy nem egy felkészült, alapos HR-es, hanem egy rosszul beállított szoftver döntött arról, hogy elutasítsák.

(Fotó:Unsplash)

További cikkek a témában:

Így találhatod meg a megfelelő embert bármilyen feladatra, pillanatok alatt Többé nem kell a szóbeszédre hagyatkoznod, ha szükséged van egy jó vízvezeték-szerelőre vagy takarítóra.
Mesterséges intelligencia fogja eldönteni, ki kap munkát és ki nem A 21. század nagy kihívása lesz, hogy eldöntsük, mihez is kezdjünk a lassan mindenhol megjelenő robotokkal és mesterséges intelligenciával. Az egykor az emberiséget segítő találmányok lassan kiszorítanak minket a munkahelyekről, sőt, most már azt is ők, döntik el, hogy egyáltalán dolgozhatunk-e.
Európai összefogás indult a biztonságos ember-gép kapcsolatért Az induló kutatási együttműködés fontos irányát jelenti a mesterséges intelligencia megbízhatósága, a gépek által hozott döntések magyarázhatósága, a felhasználói bizalom felkeltése, a mesterséges intelligencia jogi és etikai alapjainak tisztázása.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.