Minden eddiginél precízebb önkifejezést tesz lehetővé egy új agy-számítógép interfész technológia

2022 / 11 / 09 / Bobák Áron
Minden eddiginél precízebb önkifejezést tesz lehetővé egy új agy-számítógép interfész technológia
Az emberi agy és a számítógépek közötti közvetlen kommunikációt lehetővé tevő agy-számítógép interfészek (BMI) a jövőben számos területen használhatóak lesznek, de első körben a különböző neurális betegségek gyógyításában hozhatnak jelentős áttörést. Hogy az új technológia milyen lehetőségeket rejt magában, azt a közelmúltban a Kaliforniai Egyetem kutatói demonstrálták, akiknek sikerült elérniük, hogy egy beteg képes legyen több mint ezer szót kifejezni anélkül, hogy azokat ki tudná ejteni.

Az egyetem kutatói egy korábbi eszközt fejlesztettek tovább, amit még 2019-ben ültettek be egy olyan ember agyába, aki egy vérrög miatt szinte teljesen elveszítette a beszéd- és mozgásképességét. A 128 mikroelektróda közvetlenül kapcsolódik a motoros beszédközponthoz, így amikor a beteg szavakat formál a szájával, az képes érzékelni az idegsejtek elektromos aktivitását. Az információkat az eszköz egy számítógépnek továbbítja, ami egy algoritmus segítségével visszafejti a neurális jeleket, és azokat szavakká, mondatokká formázva feliratozza.

Amíg az eddig használt eszköz mindössze nagyjából ötven szavas szókincset tett lehetővé, a napokban a Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint a továbbfejlesztett verzió már több mint 1100 szót képes azonosítani, amellyel a hétköznapi angolban előforduló mondatok mintegy 85%-a létrehozható. A gépet a NATO fonetikus ábécéje alapján tanították be a 26, angol ábécében előforduló betű felismerésére, vagyis a betegnek az alfa, bravo, charlie stb. szavakat kell hangtalanul megformáznia, majd az ökle összeszorításával jóváhagynia. A kutatók szerint a jelenlegi technológiával percenként 29,4 karakter hozható létre 6,13 százalékos hibahatárral, azonban szimulációk alapján a jövőben a rendszer akár 9000 szavasra is bővíthető, miközben a hibahatár csak elhanyagolható mértékben emelkedik.

Nem a Kaliforniai Egyetem az egyetlen, akik igyekeznek az agy-számítógép interfészeket a kommunikációs képességek visszaállításának a szolgálatába állítani. Ahogy áprilisban beszámoltunk róla, a kifejezetten a progresszív izomatrófiás betegekre specializálódott ALS Voice nevű német vállalat egy hasonló megoldással a világon elsőként elérte, hogy egy "teljesen bezárt", vagyis bármiféle mozgásra képtelen beteg kommunikálni tudjon a környezetével, de rajtuk kívül is számtalan cég, egyetem és más szervezet foglalkozik azzal, hogy a BMI segítségével javítsanak a fogyatékossággal élők életkörülményein.

(Stat News, Borítókép: Tek Image/Science Photo Library/Getty Images)

A gondolataikkal kezelhetik a számítógépet a mozgásképtelen emberek egy új agyi implantátum segítségével A Stentrode-ot eddig két embernél ültették be, akik olyan összetett feladatokat is képesek voltak végrehajtani a segítségével, mint az internetes vásárlás vagy a banki ügyeik online intézése.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.