Először tud teljesen "bezárt" beteg kommunikálni a környezetével egy agy-számítógép interfész segítségével

2022 / 04 / 17 / Pőcze Balázs
Először tud teljesen
A harminchat éves német férfit hét éve diagnosztizálták progresszív izomatrófiával, egy új rendszernek köszönhetően azonban már kommunikál a gondozóival, a kisfiával, sőt, sört is tudott kérni.

Az Ars Technicán olvasható hír szerint a beteg a diagnózis után néhány hónappal nem tudott járni és beszélni, egy évvel később pedig már lélegeztetni kellett. Egy ideig a szeme mozgatásával tudott kommunikálni a külvilággal, azonban az állapota tovább romlott, így új megoldást kellett találni arra, hogy kapcsolatba léphessen a környezetével. A család a Tübingeni Egyetem és egy ALS Voice nevű cég szakértőivel egyeztetve jutott arra, hogy egy agy-számítógép interfész jelentheti a legjobb megoldást, így 2019 márciusában Münchenben egy implantátummal látták el a férfit. A mikroelektróda rendszer a motoros kéreghez kapcsolódik, hogy az ott érzékelt idegi jeleket vezetékes kapcsolaton keresztül egy számítógéphez továbbítsa, ami dekódolja azt, majd ezután hallható visszajelzést ad arról, amit érzékelt, hiszen a beteg látása folyamatosan romlik.

Hónapok munkájával így lehetővé vált, hogy a férfi úgy irányítsa az agyi aktivitását, hogy különböző betűket kiválasztva szavakat, majd mondatokat formáljon.

A cikkben idézett tanulmány szerint először vált lehetővé az agy-számítógép interfészes kommunikáció egy teljesen "bezárt" páciensnél, hiszen az ALS-hez hasonló betegség idővel teljes mozgásképtelenséget idéz elő. A férfi az első üzenetével köszönetet mondott az orvosoknak, de később már azt is tudta jelezni, ha kiszáradt a szeme, vagy látogatók fogadásakor szerette volna, ha magasabbra polcolják a fejét. Már arra is képes, hogy megüzenje, az etetőcsövön keresztül milyen ételt szeretne kapni, sőt, a kedvenc zenekara számait is el tudja indíttatni az ápolókkal. A kisfiának elmondja, hogy mennyire menőnek tartja, kisautókról kérdezi, és felveti, hogy nézze meg mellette a Disney-féle Robin Hood rajzfilmet.

Az ehhez hasonló agy-számítógép interfészekről (brain-computer interface, BCI) többször írtunk a Rakétán, a gondolatokkal vezérelhető autóktól és kézírástól a videojátékozó majmokig. Szinte napra pontosan egy éve számoltunk be arról, amikor a Brown Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült emberi alanyoknál nagy sebességű adatátvitelt elérniük vezeték nélküli BCI-géppel. Elon Musk talán legambiciózusabb vállalkozása, a Neuralink részletes bemutatóját pedig itt lehet elolvasni.

(Borítókép: Wyss Center for Bio and Neuroengineering)

Szemek nélküli látást tesz lehetővé egy új agyi implantátum Spanyol kutatók közvetlenül a látásért felelős agyterületet stimulálták, aminek eredményeként egy 16 évvel ezelőtt megvakult nő képes volt érzékelni a betűket és a tárgyak körvonalait is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.