Minden előjel nélkül felrobbant a SpaceX hatalmas hordozórakétájának hajtóműve

2022 / 07 / 12 / Palotai Nándor
Minden előjel nélkül felrobbant a SpaceX hatalmas hordozórakétájának hajtóműve
A SpaceX a Starship-et a világűrbe juttató Super Heavy rakétát tesztelte, amikor annak hajtóműve váratlanul felrobbant.

Semmilyen előjel nem előzte meg a SpaceX eddigi legnagyobb hordozórakétájának, a Super Heavy Booster 7 hajtóművének a SpaceX texasi, Boca Chica-i bázisán hétfőn, helyi idő szerint délután 5:20-kor bekövetkezett felrobbanását. A Reuters értesülései szerint a baleset egy napok óta tartó hajtóműteszt során következett be, a detonáció nagy ereje ellenére személyi sérülésről eddig nem érkezett hír.

A NASA élőben streamelte a tesztet, így a balesetről is az elsők között közöltek felvételt, melyet maga Elon Musk is kommentált, aki szerint a Super Heavy 7 balesete a továbbiakra nézve

"valóban nem túl jó."

A Super Heavy prototípusát június végén tolták ki a SpaceX texasi, Starbase névre keresztelt bázisának kilövőállására, és júliusban szerették volna végrehajtani az első orbitális tesztrepüléseket, azonban a hétfőn történt robbanás ezt több mint valószínű, hogy meghatározatlan időre kitolja.

A tervek szerint a hordozórakéta a SpaceX eddigi legnagyobb, Starship űrhajóját kellene, hogy majd Föld körüli pályára juttassa. A már önmagában is 70 méter magas Super Heavy már korábban is 29 Raptor-hajtóművel volt felszerelve, azonban ezt mostanra már 33-ra növelték, ezen felül a Starshipen is megemelték hatról kilencre a hajtóművek számát. Az egymásra helyezett fokozatokkal együtt a rakéta eléri majd a 120 méteres magasságot is.

Elon Musknak határozott elképzelései vannak a Starship jövőjét illetően, ugyanis a víziója szerint ez lesz az az űrhajó, amivel nem csak Föld körüli pályára viszi majd az embereket, de a segítségével visszatér majd az emberiség a Holdra, sőt eljuthat a Marsra is.

(Fotó: NASA)

A SpaceX megmutatta, hogyan fogunk eljutni a Marsra Bár egy-két hónapot még biztosan várni kell rá, amíg a Starship először Föld körüli pályára áll, de Elon Musk cége már kicsit előreszaladt, és egy kiváló minőségű videóban azt is bemutatták, hogy mi lesz utána.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.